Leivonta

Suloisen makeat sisilialaiset leivonnaiset: marsipaaninameja ja Cassata-kakkua

Hunajaa, marsipaania, sokeroituja manteleita, ihania jäätelöitä. Sisiliassa ymmärretään makeiden herkkujen päälle.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Otavamedia

Hunajaa, marsipaania, sokeroituja manteleita, ihania jäätelöitä. Sisiliassa ymmärretään makeiden herkkujen päälle.

Makea on Sisiliassa makeaa; leivonnaiset valmistetaan hunajaa ja sokeria säästelemättä. Rakastetuimmat herkut kuten cannolit (öljyssä kypsennetyt ja makealla ricottaseoksella täytetyt taikinaputkilot) ja cassata ovat arabien Sisiliaan jättämää ruokaperinnettä. Kreikkalaiset toivat mukanaan mantelit ja myös marsipaanin valmistustaidon.

Sisilialainen aamupalakin saattaa yllättää imelyydellään. Jäätelöllä täytetty briossi ja lasillinen mantelimassasta valmistettua ”maitoa” saavat suun makeaksi heti aamutuimaan.

Marsipaaninamit maistuvat kahvipöydässä marsalan kanssa.

Vesimelonikiisseli

Jasmiininkukilla ja vesimeloninsiemeniä jäljittelevillä suklaahippusilla koristeltua melonikiisseliä tarjotaan Palermon seudulla kesäkuussa vietettävien Pyhän Rosalian juhlapäivien aikana.

Aamiaisbriossit

Tarjoa briossit voin ja marmeladin kanssa tai sisilialaiseen tapaan jäätelöllä täytettyinä.

Sisilialainen_taytekakku

Cassata alla siciliana on kakku, jota tarjotaan kaikissa sisilialaisissa perhejuhlissa. Ensimmäinen cassata leivottiin vuonna 998 arabialaisen emiirin nimitettyä Palermon Sisilian pääkaupungiksi. Cassata-nimi on johdettu sanonnasta ”kaikki hyvin”.

Jatka makeaa makumatkaa Italiassa:

963653-kesainen_tiramisu.jpg

Kesäinen tiramisu

188181-pannacotta.jpg

Panna cotta

984960-Vanilja_semifreddo,590.jpg

Vaniljasemifreddo

Kotiliesi.fi: Italialainen Nutella-juustokakku

Italialainen porkkanakakku (Torta di carote)

X