Leivonta

Suolainen piirakka piristää arki-iltaa

Teksti: Anna.fi

Tavallinen arki-iltakin piristyy, kun pöytään nostaa uunituoreen piirakan. Suolainen piirakka maistuu iltapalalla kevyen salaatin ja teen kera.

Nyt on erinomainen aika leipoa suolaisia piiraita, sillä kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ja sieniäkin saa jo. Valitse vain minkälaisen pohjan haluat tehdä ja täytä mehukkaalla kesäkurpitsalla, tomaatilla, kantarelleilla ja muilla kauden herkuilla. 

Piirakkapohjan voi tehdä yksinkertaisimmillaan vain voista, vehnäjauhosta ja vedestä. Lisämakua pohjaan saa esimerkiksi ruisjauhoilla ja kauraryyneillä. Kevyempää vaihtoehtoa kaipaava voi tehdä pohjan sämpylätaikinasta. Kiireisen valinta on pakastealtaasta löytyvä piirakkataikina.

Jo pelkistä kasviksista syntyy mehevän ruokaisia piiraita. Älä pelkää kokeilla myös hieman erikoisempia täytteitä, kuten lehtikaalia ja vuohenputkea. Kaalipiirakkaankin voi lisätä kurpitsaa sekä kurpitsansiemeniä.

Sieniaika alkaa olla kohta käsillä ja sienet löytävät tiensä myös piirakoihin. Perinteisemmän sienipiirakan lisäksi kannattaa kokeilla myös itämaista sieni-pinaattipiirakkaa, joka leivotaan taikinan sisään samaan tapaan kuin perinteiset lohi- ja lihapiirakat.

Saat keittiöösi tuulahduksen Välimerta käyttämällä piirakkaan runsaasti tomaattia ja muita kasviksia, oliiveja ja yrttejä. Mehevä ratatouille-vuohenjuustopiirakka ja pissaladière eli anjovis-sipulipiirakka edustavat ranskalaista makumailmaa. Italialaisen keittiön ystävä maustaa tomaatti-mozzarellapiirakkansa pestolla.

Piirakasta saa tuhdimpaa lisäämällä siihen lihaa tai kalaa. Kinkkupiirakka lienee yksi suomalaisten suurimmista suosikeista, mutta myös jauheliha sopii piirakoihin loistavasti. Kauniinvärinen jauheliha-punajuuripiirakka tuo mieleen lindströminpihvit ja sopii vaikka lounaaksi. Piiraissa kannattaa kokeilla myös tonnikalaa. Esimerkiksi tonnikala-perunapiiras on miedon makunsa ansiosta monen mieleen ja myös melko edullista syötävää.

Jos haluat hemmotella itseäsi pitkän päivän päätteeksi, valmista täyteläinen pekoni-briequiche tai chorizolla maustettu sienipiiras. Isoon nälkään voit kokeilla myös tuhtia teksasilaista lihapiirakkaa.

Kokeile myös muita piirakkareseptejämme:

Kalapiiras
Värikäs paprikapiiras
T
haimakujen broilerpiirakka
K
iinankaalipiiras

Koonnut: Emmi Toivonen
Kuvat: OM-arkisto

X