Leivonta

Testissä Kungsörnen -kakkumixit

Teksti:
Anna.fi

Ruoka.fi:n toimitukseen saapui ruotsalaisen Kungsörnen -elintarvikemerkin kakkumix-pakkauksia. Päätimme testata syntyykö valmiskakkujauheesta hyvä vai paha kakku. Testattaviksi valitsimme omenakakun ja mutakakun.

Kakkumixit toimivat idealla lisää vain vesi ja rasva, paketti pitää sisällään kaiken muun. Taikinan valmistamiseen menee näin ollen aikaa vain muutama minuutti. Paistoaika tuotteilla on sama kuin alusta asti itseleivotuilla tuotteilla. 

Kungsörnen mutakakku

Ensimmäisenä testiin pääsi mutakakku, eli suklaakakku, jonka kuuluu jäädä sisältä ”mutamaisen” löysäksi. Kakkumix-pakkaus sisältää ison pussin ruskeaa jauhetta, jotka ovat taikinan kuivat aineet. Lisäksi tarvitaan vajaa desi vettä, sekä rasvaa, joka sulatetaan.

Sitten vain kaikki reippaasti sekaisin. Koska taikinaan ei tarvita erityisesti kuohkeutta, sekoittaminen onnistuu hyvin ihan käsivoimin. Vatkainta ei tarvita. 

Kun kaikki ainekset ovat sekoittuneet, taikina on valmista! Taikina jää kohtalaisen paskuksi ja tahmeaksi, niin kuin mutakakkutaikinan kuuluukin. Taikina kaadetaan huolellisesti korppujauhotettuun vuokaan. Paistoaika noin 15 minuuttia. Varo paistamasta kakkua liikaa, kakun kuuluukin jäädä keskeltä kosteaksi. 

Valmis tuotos ainakin näyttää ja tuoksuu varsin houkuttelevalta ja ihan mutakakulta. Makukin on hyvä, ei kuitenkaan niin loistava, että tähän jäisi koukkuun. Ihan pätevä mutakakku kuitenkin, ja helpostihan kakku syntyy, sitä ei käy kiistäminen. 

Koristele valmis mutakakku tomusokerilla tai vaikka kermavaahdolla ja marjoilla. 

Kungsörnen omenakakku

Seuraavaksi testiin pääsi Kungsörnen omenakakku. Kakun voi valmistaa myös ilman omenoita, sillä taikina itsessään sisältää omenaa. Päätin kuitenkin ulkonäön ja maun vuoksi myös lisätä osaan kakuista omenaa.

 

Omenakakku syntyy samalla periaattella kuin mutakakkukin: sula rasva ja vesi jauheeseen ja kaikki sekaisin. Taikina jää hieman kökköiseksi, mutta siitä ei kannata huolestua. Kököt ovat aiemmin mainitsemiani omenan palasia. 

Koska halusin testata kakkujauhetta sekä lisätyllä omenalla että ilman, annostelin taikinan pikkuvuokiin. Jos haluat yhden ison kakun, valitse iso vuoka. 

Ilman omenaa valmistetut kakut kypsyivät hieman nopeammin kuin omenaa sisältävät. Kakku maistui ilman lisättyä omenaakin omenaiselta. Maku on melko makea, jopa karamellimainen. 

Lisäomenaiset kakut olivat enemmän makuuni, maun lisäksi omppupalat tuovat kakkuun rakennetta. 

Tarjoa omenakakku vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. 

Kakkumixien plussat

  • Kakkumixien suurin plussa on kananmunan löytyminen jauheesta, sillä herkästi pilaantuvia kanamunia ei voi säilyttää kotona tai mökillä pitkiä aikoja. 

  •  Kakkumixit ovat myös hyviä sellaiseen kotiin, jossa leivotaan niin harvoin, että kotiin ei viitsi ostaa perusleipomistarvikkeita kuten jauhoja, leivinjauhetta tai tummaa kaakaojauhetta.

  • Etuna kaupasta täysin valmiina ostettaviin tuotteisiin on se, että kakkumixejä käyttämällä pääsee kokemaan hieman leipomisen iloa, ja kotiin saa leipomuksista mukavan tuoksun.

Kakkumixien miinukset

  • Suuria miinuksia tuotteista ei löytynyt, maku oli kohdillaan ja jos ohjeita noudattaa, lopputulos on luvatunlainen. 

 

Johanna Nikama
Kuvat: Hilppa Alanko, Johanna Nikama

X