Leivonta

Vapun helpoin herkku! Nämä donitsit osaisi jopa Homer Simpson tehdä – sitruunadonitsit valmistuvat uunissa 12 minuutissa

Helpot ja nopeat sitruunadonitsit valmistuvat vaivatta uunissa. Listasimme kolme erilaista donitsireseptiä.
28.4.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto

Jos vappumunkkien tekoon ei ole aikaa tai tarmoa, kokeile sen sijaan tehdä donitseja. Sitruunadonitsit valmistuvat alta aikayksikön uunissa. Katso myös suklaa- ja sokerikuorrutteisten donitsien ohjeet.

Uunissa paistetut sitruunadonitsit

uunissa paistetut sitruunadonitsit

Näitä donitseja voi tehdä yhdessä lasten kanssa, sillä ne paistetaan uunissa.

Sitruunadonitsien tekeminen on yllättävän helppoa! Tällä ohjeella loihdit donitseja 12 kappaletta.

Ainekset:

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 dl maitoa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia

Vuokaan:

  • voita tai margariinia

Pinnalle:

  • tomusokeria
  • valmista sokerikuorrutetta
  • vaaleita koristerakeita

Valmistusohje:

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kulhossa muna, jogurtti, maito, raastettu sitruunankuori ja -mehu sekä sulatettu rasva. Sekoita kevyesti joukkoon kuivat aineet, mutta älä vaivaa liikaa. Kaavi taikina pursotinpussiin.

2. Voitele donitsipelti kevyesti. Valuta taikinaa syvennyksiin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Nosta pelti hetkeksi jäähtymään ritilälle. Kumoa hieman jäähtyneet donitsit ritilän päälle.

3. Koristele tomusokerilla, sokerikuorrutteella ja koristerakeilla.

Suklaadonitsit

Suklaadonitsit maistuvat aikuisille ja lapsille.

Tämä suklaadonitsiresepti on Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokki Maailmalla -kirjasta, jossa reseptit on suunniteltu yhdessä lasten kanssa tehtäviksi. Taikinasta tulee 12 donitsia.

Donitsit:

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,1 tl eli puoli maustemitallista muskottipähkinää
  • 2 rkl sulatettua voita + hieman vuoan voiteluun
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl piimää
  • suklaakuorrutus
  • 100 g tummaa leivontasuklaata
  • 50 g voita
  • nonparelleja, strösseleitä

Valmistusohje:

1. Mittaa isoon kulhoon vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja muskottipähkinä. Sekoita kuivat aineet.

2. Sulata 2 rkl voita.

3. Riko kananmunat omaan kulhoon. Mittaa munien joukkoon piimä ja sulatettu voi. Vispaa.

4. Kaiva kulhossa olevien jauhojen keskelle kolo. Kaada muna-piimä-voiseos jauhojen keskelle.

5. Sekoita taikina tukevalla kauhalla tai lastalla tasaiseksi.

Muotoilu ja paisto – vuoalla ja ilman

Täydelliset donitsit vaativat vuoan, mutta ilmankin selviää.

1. Donitsivuoka ja lusikka

Voitele donitsivuoan kolot sulaan voihin kastellulla pullasudilla.

Täytä kolot kahta teelusikkaa käyttäen niin, että kussakin kolossa on kaksi kolmasosaa taikinaa. Donitsitaikina turpoaa uunissa huomattavan paljon.

2. Uunipelti ja pursotin

Purista taikina pursotinpussilla leivinpaperilla päällystetylle uunipellille donitsin mallisiksi renkaiksi. Aina voi myös soveltaa: voit pursottaa donitseista myös pieniä pötköjä tai lusikoida pullan tapaisia palleroita.

Paista donitseja 225-asteisessa uunissa 7–9 minuuttia. Anna jäähtyä 4–5 minuuttia, ennen kuin kosket niihin, jotteivät ne lässähdä. Anna donitsien jäähtyä.

Suklaakuorrutus:

1. Paloittele suklaa kulhoon. Mittaa joukkoon voi.

2. Sulata suklaa-voiseos mikroaaltouunissa tai vesihauteessa välillä sekoittaen.

3. Dippaa donitsin toinen puoli suklaaseen. Koristele.

4. Nosta valmiit donitsit jäähtymään jääkaappiin tai pariksi minuutiksi pakastimeen.

Sokerikuorrutteiset donitsit

sokerikuorrutteiset donitsit

Sokerikuorrutteiset donitsit sopivat kevään ja talven juhliin. Reseptillä syntyy 12 kappaletta donitseja.

Donitsit ovat parhaimmillaan leivontapäivänä, yli jääneet kannattaa pakastaa.

Ainekset:

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g voita
  • 1 dl maitoa
  • 1 kananmuna

Kuorrutus:

  • 5 dl tomusokeria
  • n. 1 rkl sitruunamehua
  • punaista elintarvikeväriä
  • kuivattua mansikkarouhetta
  • koristerakeita

Valmistusohje:

1. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin voisula, maito ja muna. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pane taikina muovi- tai pursotinpussiin ja pursota taikina kevyesti voidellun donitsipellin koloihin.

2. Paista donitseja 200-asteisen uunin keskitasolla 5–7 minuuttia. Irrota donitsit vuoasta hieman jäähtyneenä.

3. Sekoita kuorrute tomusokerista ja sitruunamehusta syvässä murokulhossa. Värjää kuorrute halutessasi. Kasta donitsien yläpuoli kuorrutteeseen, koristele heti ja anna donitsien kuivua noin tunti ennen herkuttelua.

Suosittelemme