Leivonta

Vapun parhaat munkit – helpot pikkumunkit, nopeat pikamunkit ja perinteiset vappumunkit

Mitä olisi vappu ilman munkkeja? Listasimme vaativuusasteeltaan helpot, nopeat, keskitasoiset ja vaativat munkkireseptit. Maistuisiko ihanan raikkaat sitruunamunkit tai kenties kanelimunkkitikut? Löydä uusi suosikkisi!
26.4.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto

Munkit kuuluvat vappuun yhtä lailla kuin tippaleivät ja sima. Listasimme Annan suosituimmat munkkireseptit eri vaikeusasteiden perusteella.

Päästä itsesi helpolla tekemällä nopeat pikamunkit tai haasta itsesi loihtimalla perinteiset vappumunkit, jotka vaativatkin hieman enemmän aikaa ja vaivaa. Katso ohjeet!

Vapun parhaat munkit:

Helppo resepti: Pikkumunkit (maidoton, munaton ja gluteeniton)

pikkumunkit

Pinkkumunkkien valmistusaika on 30–60 min.

Pikkumunkit, joihin ei tule maitoa, kananmunaa tai gluteenia, sopivat moneen erilaiseen ruokavalioon.

Ainekset:

  • 2 dl kaurakermaa tai kookoskermaa
  • 1 banaani soseutettuna
  • 100 g vadelmia
  • 50 g maidotonta margariinia sulatettuna
  • ½ dl sokeria
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 7 dl gluteenitonta jauhoseosta (esimerkiksi Semper Finmix) tai muita ruokavalioon sopivia jauhoja
  • 2 dl tattarijauhoja

Paistamiseen:

  • rypsiöljyä

Kuorrutus:

  • sokeria tai 3 dl tomusokeria + 3rkl nestettä (vettä, mehua tms.), elintarvikeväriä, strösseleitä

Valmistusohje:

1. Sekoita kaurakerma tai kookoskerma, soseutettu banaani, soseutetut vadelmat ja sulatettu margariini keskenään. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina on liian löysää.

2. Pyörittele taikinasta lihapullan kokoisia palloja jauhotetuin käsin.

3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa.

4. Lisää munkit ja kypsennä niitä, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

5. Nosta pikkumunkit talouspaperin päälle valumaan ja kierittele ne lämpiminä sokerissa. Jos teet tomusokerikuorrutuksen, anna munkkien jäähtyä ennen kuorruttamista. Lisää strösselit ennen kuin kuorrutuksen pinta kovettuu.

Testaa myös Kotilieden resepti: Kurkumalla maustetut munkit

Nopea resepti: Pikamunkit

pienet pikamunkit

Pienet pikamunkit valmistuvat yli 30 minuutissa.

Iskikö kiire? Tällä reseptillä loihdit pienet pikamunkit alta aikayksikön.

Ainekset:

  • 5 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 ½ dl maitoa
  • 2 munaa
  • 50 g sulatettua margariinia tai voita

Kypsentämiseen:

  • öljyä

Pinnalle:

  • sokeria

Valmistusohje:

1. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää maito, munat ja sulatettu rasva. Sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

2. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Nosta taikinasta kahden lusikan avulla nokareita öljyyn. Kypsennä munkit vaaleanruskeiksi.

3. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele kuumat munkit sokerissa.

Vihje: Öljyn kuumuus munkkien paistossa

Kokeile öljyn kuumuutta ennen kuin aloitat munkkien paistamisen. Käytä lämpömittaria tai lisää öljyyn pieni leipäpala. Öljy on sopivaa, kun mittari näyttää 180 °C tai kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa.

Keskitaso: Sitruunamunkit

sitruunamunkit

Sitruunamunkkien valmistusaika on yli 2 tuntia, annosmäärä 30 kappaletta.

Vappumunkit saavat raikkaan vivahteen, kun raastat taikinan joukkoon sitruunankuorta ja lisäät vielä pullantuoksuista kardemummaa.

Ainekset:

  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 dl kuumaa vettä
  • 1 pala hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 voita tai margariinia

Kypsentämiseen:

  • 1 kpl rypsiöljyä

Pinnalle:

  • sokeria

Valmistusohje:

1. Sekoita kookosmaito ja kuuma vesi keskenään. Liuota tuore hiiva nesteen joukkoon. Lisää sokeri, suola, muna, kardemumma ja raastettu sitruunankuori. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkusormenpaksuisia, parinkymmenen sentin pituisia tankoja. Kiedo kaksi tankoa toistensa ympärille ja nipistä päät yhteen, etteivät ne aukea kypsennettäessä. Nosta kierteet leivinpaperin päälle pellille kohoamaan.

3. Kuumenna öljy padassa tai suuressa kattilassa. Lisää muutama munkki kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista ne kauniin värisiksi. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

4. Kierittele munkit sokerissa.

Munkinpaistajan muistilista

Itse tehtyjen munkkien valmistaminen käy helposti, kunhan muutama perusniksi on hallussa.

  1. Malta jättää taikina riittävän pehmeäksi. Näin saat kuohkeimmat munkit.
  2. Uppopaista munkit 170-180 asteisessa ruokaöljyssä tai munkinpaistorasvassa.
  3. Sokeroi munkit lämpiminä. Jos sormet eivät kestä kuumaa, käytä pihtejä apuna.
  4. Munkkien ei tarvitse olla valioyksilöitä vaan leipojan kädenjälki saa näkyä niissä.

Keskitaso: Munkkirinkilät

Munkkirinkilöiden valmistamiseen menee yli 2 tuntia.

Munkkirinkilät ovat vapun perinteisimpiä herkkuja.

Ainekset:

  • 2 ½ dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 muna
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 50-75 g margariinia tai voita

Kypsentämiseen:

  • öljyä

Pinnalle:

  • sokeria tai (mansikanmakuista) tomusokeria
  • vettä
  • nonparelleja

Valmistusohje:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon muna, mineraalisuola, sokeri ja kardemumma.

2. Alusta jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.

3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota hyvin.

4. Työnnä sormi kohonneiden pullien keskelle ja pyöräytä niihin kunnon reikä.

5. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää 3–4 munkkia kerrallaan öljyyn ja paista ne molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele kuumat munkit sokerissa.

6. Voit myös sekoittaa tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahnaa munkkien päälle ja ripottele pinnalle heti nonparelleja.

Keskitaso: Omenamunkit

omenamunkit

Omenamunkit valmistuvat 60 minuutissa. Annosmäärä on 35 kappaletta.

Omenamunkit sopivat loistavasti kevään juhlaan.

Ainekset:

  • 2,5 dl viljamaitoa tai maitoa
  • 20 g hiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1–2 tl vaniljasokeria
  • 3 1/2 – 4 dl vehnäjauhoja
  • 1–2 omenaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

Paistamiseen:

  • rypsiöljyä

Päälle:

  • tomusokeria tai kanelisokeria

Valmistusohje:

1. Sekoita hiiva haaleaan maitoon, lisää sokeri, vanilja ja jauhot ja sekoita tasaiseksi.

2. Anna taikinan kohota peitettynä noin tunti, kuori sillä välin omenat, poista siemenkota ja viipaloi hedelmät.

3. Sekoita kaneli ja sokeri lautasella ja pyöräytä siinä muutama omenanpala kerrallaan.

4. Kasta omenanpalat isolla haarukalla taikinaan, pyöräytä, että taikina tarttuu, ja tipauta varovasti toisen haarukan avulla kuumaan öljyyn paistumaan muutamaksi minuutiksi.

5. Ota kypsät munkit öljystä reikäkauhalla ja valuta, ripauta ennen tarjoilua niille tomusokeria.

Keskitaso: Kanelimunkkitikut

Kanelimunkkitikut

Kanelimunkkitikkujen valmistamiseen menee yli 60 minuuttia.

Rakastatko suklaata? Herkuttele vappuna kanelimunkkitikuilla eli churroilla, joita voi dipata lämpimään suklaa-amarettokastikkeeseen.

Ainekset:

  • 2 1/2 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • n. 9 dl vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita

Lisäksi:

  • 500 g munkinpaistorasvaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl kanelia

Valmistusohje:

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola ja muna. Vatkaa joukkoon 2 dl vehnäjauhoista. Lisää pehmeä voi sekä loput jauhoista alustaen. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.

2. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi 25 x 50 sentin levyksi. Leikkaa levy pituussuunnassa ensin kahtia. Jaa palat taikinapyörällä tasakokoisiksi suikaleiksi. Nosta pullatikut kohoamaan pellille hetkeksi.

3. Kuumenna munkkirasva valurautapadassa. Rasva on sopivan kuumaa, kun pieni leipäpala ruskistuu muutamassa minuutissa. Kypsennä 3–4 munkkia kerrallaan muutaman minuutin ajan. Nosta munkit reikäkauhalla hetkeksi valumaan talouspaperille.

4. Sekoita sokeri ja kaneli ja nosta osa sokerista lautaselle. Pyörittele munkkitikut lämpiminä sokeriseoksessa. Vaihda sokeria muutaman kerran.

Vaativa resepti: Perinteiset vappumunkit

vappumunkit

Vappumunkkien valmistusaika on yli 60 min.

Munkkien paistaminen vaatii aikaa ja tarkkuutta, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen. Nauti vappumunkit perinteisen siman kanssa, niin vappumieli on taattu!

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 muna
  • 1,5 dl sokeria
  • ripaus mineraalisuolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • n. 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

Kypsentämiseen:

  • 1 l öljyä

Pinnalle:

  • 2 pkt mansikanmakuista tomusokeria
  • n. 1 dl vettä
  • nonparelleja

Valmistusohje:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, mineraalisuola sekä kardemumma ja alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 24 osaan. Pyörittele taikinapallot pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota leivinpaperin päällä pellillä.

3. Työnnä kohonneiden pullien keskelle sormella reikä ja pyörittele munkit tasaisiksi rinkeleiksi sitä mukaa, kun kypsennät niitä.

4. Kuumenna öljy kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu minuutissa. Pane 3-4 munkkia kerrallaan kattilaan ja kypsennä, kunnes ne ovat molemmilta puolilta kauniin ruskeita ja sisältä kypsiä, yhteensä 3-4 minuuttia. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

5. Sekoita tomusokerin joukkoon sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Valuta tahna munkkien päälle ja koristele munkit heti nonparelleilla.

Vaativa: Appelsiinimunkit

Appelsiinimunkkien tekoon menee 60 minuuttia. Niitä syntyy 40 kappaletta ohjetta noudattamalla.

Vastapaistetut appelsiininmakuiset munkit kieritetään sokerissa ja syödään saman tien. Valmistus vaatii aikaa, mutta lopputulos on sen arvoinen!

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • appelsiinin raastettu kuori
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 150 g margariinia
  • uppopaistamiseen:
  • 1 l öljyä

Pinnalle:

  • sokeria

Valmistusohje:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri, suola mausteet ja jauhot sekä lopuksi pehmeä rasva. Alusta pehmeä taikina ja anna sen kohota noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.

2. Leivo taikinasta noin 45 pyöreää pullaa ja kohota niitä leivinliinan alla 10 minuuttia. Paista pyöreitä munkkeja tai rinkilöitä: työnnä molemmat etusormet pullan keskelle ja pyöräytä rinkeliksi.

3. Uppopaista noin 4 munkkia kerrallaan kuumassa rasvassa. Kun munkin toinen puoli on saanut kauniin värin, käännä ja paista toinen puoli.

4. Nosta munkit valumaan talouspaperilla vuoratulle alustalle. Kierittele kuumat munkit sokerissa lautasella tai paperipussissa.

Testaa myös nämä vappumunkit:

Kotiliesi: Mustikkamunkit

Kotiliesi: Vappumunkit