Ruoka

Makaronilaatikko syntyy monella tavalla – listasimme parhaat makaronilaatikko-ohjeet ylellisestä perinteiseen

Uunissa melkein itsekseen valmistuva makaronilaatikko on lähes kaikkien suosikki. Kokeile perinteisen makaronilaatikon lisäksi myös mac and cheese -laatikkoa, sekä texmex-tyylin maustettua makaronilaatikkoa.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

peltimakaronilaatikko

Uunissa melkein itsekseen valmistuva makaronilaatikko on lähes kaikkien suosikki. Kokeile perinteisen makaronilaatikon lisäksi muut makaronilaatikko-ohjeet.

Makaronilaatikko keikkuu kymmenen Suomen suosituimman ruoan listoilla vuodesta toiseen.  Se on koko perheen mieliruokaa ja arkiruokien lyömätön kestosuosikki. Eikä ihme, iso annos makaronilaatikkoa valmistuu melko joutuisasti ja vaivatta.

Kun kaipaat makaronilaatikkoon vaihtelua, kokoa se uusista aineksista. Laitoimme tarjolle parhaat makaronilaatikko-ohjeet, joista löydät taatusti suosikkisi.

Liha-makaronilaatikko on suosituin makaronilaatikko-ohje

Tutuin makaronilaatikko tehdään jauhelihasta, sipulista, makaroneista, kananmunista ja maidosta. Makaronit voi keittää joko vedessä tai maukkaassa lihaliemessä. Sipulit hienonnetaan ja kuullotetaan pannulla ja jauheliha paistetaan ruskeaksi sekä maustetaan suolalla ja pippurilla. Makaronit ja jauheliha-sipuliseos laitetaan kerroksittain vuokaan.  Kananmunat sekoitetaan maitoon ja seos kaadetaan vuokaan. Päälle ripotellaan vielä korppujauhoja tai juustoraastetta sekä muutama voinokare. Herkku uuniin noin tunniksi ja tarjolle runsaan ketsupin kanssa.

Makaronilaatikossa maidon tilalla voi käyttää myös hyvää lihalientä. Se keitetään ensin, annetaan jäähtyä ja vasta sitten lisätään kananmunat. Lihaliemi tuo perinteiseen makaronilaatikkoon syvyyttä. Maailman parhaan makaronilaatikon ohjeessa lihaliemeen sulatetaan Koskenlaskija-sulatejuusto, jolloin täyteläinen maku syntyy ilman kananmunia.

Kinkku-makaronilaatikko on mukava vaihtoehto perinteisille makaronilaatikko-ohjeille. Se saa lisämakua juustoraasteesta.

Mac and cheese on amerikkalaisten lohturuokien aatelia

Amerikkalaiset ovat tehneet tunnetuksi mac and cheese –ruoan. Se on kotoisen makaronilaatikkomme etäinen serkku, josta puuttuu jauheliha, mutta jossa on sen sijaan reilusti tuhtia juustoa. Makaronien kaveriksi keitetään paksu juustokastike, joka kruunaa koko ruuan. Raikas salaatti sopii erinomaisesti tämän juusto-makaronilaatikon kaveriksi.

Juustoinen makaronilaatikko on pehmeän kermainen, nimensä mukaisesti makaronista ja juustosta tehty uuniruoka. Tässä Teresa Välimäen versiossa se saa makua, mehevyyttä ja ryhtiä voimakkaista juustoista. Kolmen juuston ylellinen makaronivuoka tehdään parmesaanista, gruyeristä ja cheddarista.

Kun aika on kortilla, voi juustoisen makaroniherkun valmistaa myös vaivatta kattilassa. Tätä ruokaa ei tarvitse odotella varttia kauempaa.

Mausteinen makaronilaatikko

Jos perinteinen makaronilaatikko kyllästyttää, tuunaa se vaihteeksi texmex-maustein. Makaroneista ja jauhelihasta tehty texmex-makaronilaatikko saa lisää ruokaisuutta pavuista ja makua jalopenoista, korianterinsiemenistä sekä chili-ja paprikajauheesta.

Kananmunien ja maidon sijaan miniluumutomaatit ja cheddar-juusto tuovat tarvittavaa mehevyyttä tähän texmex-ruokaan. 

Broilerin tai kalkkunan jauhelihasta tehty taco-peltimakaronilaatikko saa lisää makua cheddar-juustosta, porkkanasta ja taco-mausteseoksesta.

Makaronilaatikko-ohjeet toimivat mainiosti ilman lihaa

Makaroni tulin Suomeen vasta 1800-luvulla. Makaronit olivat silloin vain harvojen herkkuja. Myöhemmin makaronin yleistyttyä syntyi herkkujen herkku, makaronilaatikko. Mummon makaronilaatikko onkin aikoinaan kuulunut juhlaruokiin, esimerkiksi joulupöytään muiden laatikoiden joukkoon. Se tehtiin alunperin ilman lihaa ja melko vähäisestä määrästä makaronia.

Nykyään makaronilaatikon teossa vain mielikuvitus on rajana. Jauheliha on helppo korvata esimerkiksi Härkiksellä tai Mifulla. Tällöin vain sipulit kuullotetaan ja jauhelihankorvikkeet voi sekoittaa lopuksi pannulla sipulin joukkoon ja maustaa.

Täysin vegaaninen makaronilaatikko valmistuu näppärästi soijarouheesta ja kaura- tai kasvimaidosta.

Kasvismakaronilaatikko maistuu aikuisille ja lapsille. Laatikko saa makua sulatejuustosta ja yrteistä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin syntyy Vappu Pimiän maistuva spagettivuoka

Artikkelia on muokattu 4.7.2023 klo 15.05

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X