Ruoka

Makaronilaatikko kolmella tavalla: ylellinen kolmen juuston makaronilaatikko haastaa perinteisen suosikin

Uunissa melkein itsekseen valmistuva makaronilaatikko on lähes kaikkien suosikki. Kokeile perinteisen makaronilaatikon lisäksi myös mac and cheese -laatikkoa, sekä texmex-tyylin maustettua makaronilaatikkoa.
9.10.2017 Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Makaronilaatikko keikkuu kymmenen Suomen suosituimman ruoan listoilla vuodesta toiseen.  Se on koko perheen mieliruokaa ja arkiruokien lyömätön kestosuosikki. Eikä ihme, iso annos makaronilaatikkoa valmistuu melko joutuisasti ja vaivatta.

Perinteinen makaronilaatikko on suosituin

Perinteinen makaronilaatikko tehdään jauhelihasta, sipulista, makaroneista, kananmunista ja maidosta. Makaronit keitetään pakkauksen ohjeen mukaan joko vedessä tai maukkaassa lihaliemessä. Sipulit hienonnetaan ja kuullotetaan pannulla ja jauheliha paistetaan ruskeaksi sekä maustetaan suolalla ja pippurilla. Makaronit ja jauheliha-sipuliseos laitetaan kerroksittain vuokaan.  Kananmunat sekoitetaan maitoon ja seos kaadetaan vuokaan. Päälle ripotellaan vielä korppujauhoja tai juustoraastetta sekä muutama voinokare. Makaronilaatikkoa paistetaan 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Herkku nautitaan perinteisesti runsaan ketsupin kanssa.

Makaronilaatikossa maidon tilalla voi käyttää myös hyvää lihalientä. Se keitetään ensin, annetaan jäähtyä ja vasta sitten lisätään kananmunat. Lihaliemi tuo perinteiseen makaronilaatikkoon syvyyttä.

Jauheliha taas on helppo korvata esimerkiksi Härkiksellä tai Mifulla. Tällöin vain sipulit kuullotetaan ja jauhelihankorvikkeet voi sekoittaa lopuksi pannulla sipulin joukkoon ja maustaa.

makaronilaatikko pannulla

Resepti: liha-makaronilaatikko 

Mac and cheese on amerikkalaisten lohturuokien aatelia

Amerikan herkku mac and cheese on pehmeän kermainen, nimensä mukaisesti makaronista ja juustosta tehty uuniruoka. Tässä Teresa Välimäen versiossa se saa makua, mehevyyttä ja ryhtiä voimakkaista juustoista. Kolmen juuston ylellinen makaronilaatikko tehdään parmesaanista, gruyeristä ja cheddarista.

makaronilaatikko kolmella juustolla

Resepti: makaronilaatikko kolmella juustolla 

Mausteista makaronilaatikkoa

Jos perinteinen makaronilaatikko kyllästyttää, tuunaa se vaihteeksi texmex-maustein. Makaroneista ja jauhelihasta tehty texmex-makaronilaatikko saa lisää ruokaisuutta pavuista ja makua jalopenoista, korianterinsiemenistä sekä chili-ja paprikajauheesta.

Kananmunien ja maidon sijaan miniluumutomaatit ja cheddar-juusto tuovat tarvittavaa mehevyyttä tähän texmex-ruokaan.

Resepti: texmex-makaronilaatikko

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Suosittelemme