Ruoka

Mätiä perinteisesti ja uudella tavalla – voileipäkakku ja huumaavat graavilohi-mätileivät

Mäti tuo juhlakauden kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, voileipäkakku, graavilohi-mätileivät, mäti ja blinit ja siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia juhlaherkkuja.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Mäti tuo juhlakauden kalapöytään pientä luksusta. Mätimousse, voileipäkakku, graavilohi-mätileivät, mäti ja blinit ja siianmäti munakupissa ovat vastustamattomia juhlaherkkuja.

Mäti on herkkujen herkku, jolla on itseoikeutettu paikka suomalaisessa juhlapöydässä. Se maistuu paahtoleivällä smetanan tai ranskankerman kanssa, höystää blinit juhlakuntoon, viimeistelee voileipäkakut ja muuttuu kuohu-ja ranskankerman kanssa suussa sulavaksi mousseksi.

Kokosimme vinkit mädin käsittelyyn ja ohjeet parhaisiin mätiherkkuihin, joilla säväytät juhlapöydässä.

Muikun mäti on mätien aatelia

Muikun mätiä pidetään rakenteensa ja makunsa puolesta parhaimpana mätinä. Muikunmädin väri vaihtelee lähes keltaisesta kauniin oranssinpunaiseen.

mäti: mädit

Siianmäti on pienirakeista, hieman muikunmätiä karkeajakoisempaa ja edullisempaa, maultaan erinomaista ja Suomessa hyvin arvostettua.

Mateenmäti on pienirakeista ja voimakkaan keltaista. Sen sesonki on kevättalvella.Pienirakeisen ja  keltaisen silakanmädin sesonki taas on keväällä.

Lohen- ja kirjolohenmäti ovat karkeajakoisempia, usein voimakkaan oransseja väriltään ja herkullisia, Kirjolohenmätiä saa myös kylmäsavustettuna.

Kaviaari eli sammenmäti on myyttinen luksustuote ja monen mielestä mätien aatelia. Kaviaari nautitaan usein sellaisenaan alkupalana samppanjan tai vodkan kanssa. Se kruunaa myös talven herkut blinit.

Kasvissyöjän vaihtoehdoksi sopii täysin kasvipohjainen, merilevästä tai merilevästä ja kasviproteiinista valmistettu mädinomainen tuote, jota voi käyttää ja tarjota aivan samaan tapaan kuin mätiä. Tuotetta on saatavana mustana, oranssina ja keltaisena.

Mäti, smetana ja punasipuli – makuyhdistelmä joka ei petä

Perinteisesti mäti tarjotaan punasipulisilpun ja vatkatun smetanan tai ranskankerman kanssa. Kokeile myös turkkilaisella jogurtilla kevennettyä vaahdotettua kermaa mädin kera. Jos punasipuli sellaisenaan tuntuu liian väkevältä, voi sitä marinoida hieman ennen tarjoilua.

Siian mädista ja kylmäsavulohesta syntyy upea herkku, joka maistuu juhlapöydässä keitettyjen perunoiden tai perunaröstien kyljessä.

Juhlava mätimousse rakennetaan kauniisti lasiin. Kuulaan oranssi kirjolohenmäti sekoitetaan yhteen vatkatun kerman ja smetanan kanssa. Seos maustetaan raikkaaksi sitruunamehulla sekä mustapippurilla.

Joulun kalaruoat kruunaa mätikastike. Kermaviili tai kevytranskankerma antaa mätikastikkeelle raikkaan happamuuden.

Voileipäkakkua isommalle joukolle

Mädistä, savu- ja graavikalasta syntyy upea voileipäkakku, josta riittää tarjottavaa isommallekin joukolle. Kakun pohjan voi tehdä hienonnetusta näkkileivästä tai saaristolaisleivästä.  Leipäpohja päällystetään tuorejuustosta, smetanasta, tilli- ja ruohosipulisilpusta sekä mädistä ja savukalasta valmistetulla tahnalla.

Jos haluat kokeilla voileipäkakkua uudella tavalla, kietaise siitä soma suolainen kääretorttu.

Lohi ja mäti – toisiaan täydentävä makupari

Lohi ja mäti tummalla leivällä on klassikko ja kerrassaan vastustamaton makupari aterian alkuun tai noutopöydän herkuksi.

Maukkaat mätileivät, mätileivokset ja somat kalaisat suupalat sopivat joulupöytään ja talven juhlien alkuruoaksi.

Mäti ja blinit – vastustamaton herkku

Mäti, graavilohi, hienoksi hakattu punasipuli ja smetana ovat blinien parhaita kavereita. Blinit ovat tuhtia tavaraa, joten jos kalapöydässä on paljon eri ruokalajeja, tee blineistä pieniä, somia suupaloja.

Blineja nautitaan alkutalvesta mateenmädin kanssa, mutta se on tullut tutuksi myös monen jouluherkkuna muikun- tai siian mädin kanssa.

Vinkkejä mädin käsittelyyn

Pakastettu mäti kannattaa ottaa sulamaan jo tarjoilua edeltävänä iltana. Sulata mäti jääkaapissa, jottei siitä tule vetistä. Jos mäti on sulatuksen jälkeen kuitenkin vetistä, valuta se siivilässä.

Mäti pilaantuu nopeasti ja siksi sulatettu mäti tulee käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Mätiä kannattaakin sulattaa vain sen verran, mitä sitä kerralla kulutetaan. Hyvä nyrkkisääntö on varata mätiä noin 50 grammaa henkeä kohden. Muista, että mitä enemmän muita kalatuotteita on tarjolla, sitä vähemmän mätiä kuluu.

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin valmistuu mätijuustokakku

X