Lammaslihapullat
Pinjansiemenet tuovat mukavaa purutuntumaa tomaattikastikkeessa muhineisiin lammaslihapulliin.
Ruoka

Mehevät lihapullat viidellä tavalla – lihapullien ystävän herkkureseptit

Perinteiset lihapullat ovat herkkua, joista syntyy aivan eri ruokaa mausteita tai aineksia vaihtelemalla. Kokeile vaikkapa intialaisia lihapyöryköitä tai perinteikkäitä Marskin lihapullia. Tässä viisi erilaista lihapullareseptiä, joista saat uutta inspiraatiota.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Perinteiseen lihapullataikinaan tarvitaan jauhelihaa, vaaleaa leipää tai korppujauhoja, kermaa, maitoa tai kermaviiliä, sipulia ja mausteita. Monet lisäävät taikinaan kananmunan, mutta ilman munaa syntyy myös mainioita pyöryköitä. Sipuli hienonnetaan hyvin hienoksi ja kuullotetaan voissa pannulla se ja lisätään vasta sitten taikinaan.

Lihapullataikinan voi maustaa paitsi perinteisesti suolalla ja maustepippurilla, myös muun muassa yrteillä, chilillä, savupaprikajauheella, sitruunankuorella tai valkosipulilla. Jauhelihan lisäksi taikinaan sopii esimerkiksi punajuuri, porkkana ja sienet.

Sika-nautajauhelihasta syntyy meheviä lihapullia, mutta saat niihin uusia makuvivahteita, kun sekoitat taikinaan yhtä paljon sian ja riistan jauhelihaa, vaikkapa hirveä.

Jos käytät naudan jauhelihaa, kannattaa valita hieman rasvaisempi jauheliha. Lampaanlihapullat voi tehdä pelkästään lampaanlihasta tai lisäämällä joukkoon sika-nautajauhelihaa.

Lihapullat voi kypsentää pannulla voissa tai leivinpaperin päällä uunissa. Jos valmistat lihapullille kastikkeen, pullat kannattaa ensin käyttää pannulla ja sen jälkeen kypsentää ne valmiiksi kastikkeessa.

Marskin vorschmak-lihapullia

Marskin lihapullien taikinassa on yhtäläisyyksiä marsalkan herkkuruokaan: vorschmakiin.

Lihapullat valmistetaan lampaanjauhelihasta ja sika-naudasta. Lihapullien varsinainen juju piilee anjoviksessa, joka antaa maukkaan vivahteen lihapulliin.

Tarjoa Marskin lihapullat punajuurten ja maustekurkkujen kanssa tai valmista punajuuriperunakiusausta sekä hunajavoissa ruskistettuja ruusukaaleja.

Resepti: Marskin lihapullat

Italialaisia lihapullia tomaattikastikkeessa

Kaunottaren ja kulkurin lihapullat eli lihapullat tomaattikastikkeessa maistuvat perheen pienimmillekin. Meheviin lihapyöryköihin käytetään sika-nautajauhelihaa ja ne saavat mausteekseen tuoreita yrttejä, kuten persiljaa, rosmariinia ja oreganoa. Parmesaaniraaste tuo lihapulliin täyteläisyyttä.

Italialaiset lihapullat paistetaan ensin kevyesti pannulla ja sen jälkeen kypsytetään herkullisessa tomaattikastikkeessa uunissa. Tarjoa lihapullat pastan kanssa.

italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Resepti: italialaiset lihpyörykät tomaattikastikkeessa

Lihapullat intialaisittain: Kofta korma -pyörykät

Intialaisten lihapullien, kofta korma -pyöryköiden ainesosaluettelo on pitkä, mutta niiden maun salaisuus piilee eri makujen välisessä harmoniassa.

Kofta korma -pyörykät kypsyvät maukkaiksi tomaatista ja kookosmaidosta tehdyssä mausteisessa, mutta pehmeän täyteläisessä kastikkeessa. Kofta korman seuraan sopii keitetty riisi, naan-leipä ja kurkkuraita.

kofta korma -lihapyörykät

Reseptit:

kofta-korma pyörykät 
naan-leipä
kurkkuraita

Ripaus kanelia säväyttää arabialaiset lammaspullat

Kaneli, kurkuma ja juustokumina säväyttävät lammaspyörykät eksoottiseksi herkuksi. Öljyssä sipulien kanssa kuullotetut hienonnetut pinjansiemenet tuovat lammaspulliin mukavaa purutuntumaa. Mausteiset lammaslihapullat tarjotaan tomaattisessa kastikkeen kanssa, jonka viimeistelee jogurtti ja korianteri.

Lammaslihapullat

Resepti: arabialaiset lammaslihapullat

Keitettyjä lihapullia

Ruotsalaiset lihapullat tehdään tässä reseptissä vasikanjauhelihasta ja maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Lihapullat keitetään lihaliemessä ja tarjotaan sinapilla maustetussa kermakastikkeessa. Ruotsalaisten lihapullien lisukkeeksi sopii erityisen hyvin perunamuusi ja raikas salaatti.

Keitetyt ruotsalaiset lihapullat

Reseptit:
keitetyt ruotsalaiset lihapullat
perunamuusi

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X