Ruoka

Mehukas possu x 7: täytetty porsaanfilee, korealainen possu ja viisi muuta herkkua

Proteiinipitoinen porsaanliha muuntuu nopeasti juhlavaksi täytetyksi porsaanfileeksi, hitaasti haudutettavaksi nyhtöpossuksi tai korealaiseksi possuksi. Keräsimme tähän parhaat possureseptiemme, joista voit valita omat suosikkisi.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Proteiinipitoinen porsaanliha muuntuu nopeasti juhlavaksi täytetyksi porsaanfileeksi, hitaasti haudutettavaksi nyhtöpossuksi tai korealaiseksi possuksi. Keräsimme tähän parhaat possureseptiemme, joista voit valita omat suosikkisi.

Murea ja hienosyinen porsaanliha on maukasta ja edullista. Se on huikean monipuolinen raaka-aine. Possu rakastaa mausteita. Monien eksoottisten mausteiden ja maustekastikkeiden ja pippurien lisäksi hyviä mausteita sianlihalle ovat esimerkiksi valkosipuli, laakerinlehti, timjami, meirami, inkivääri ja chili.

Possun sisäfilee saa täytteen

Porsaan sisäfilee kypsennetään usein kokonaisena, mutta siitä voidaan valmistaa pihvejä tai herkullisia vokkiruokia. Possun sisäfilee on erityisen maukasta, kun sen sisälle kätkee täytteen.

Porsaan sisäfilee leikataan auki, tai siihen tehdään tasku ja täyte levitetään avonaisen fileen päälle. Filee kannattaa sulkea joko hammastikuin tai sitomalla langalla, jottei täyte pääse karkaamaan pois paiston aikana.

Possunfileen täytteeksi sopivat esimerkiksi yrtit, vuohenjuusto tai sienet. Fileeseen voi paistaa ensin pinnan pannulla ja sen jälkeen laittaa sen kypsymään uuniin. Aikaa kypsentämiseen kuluu 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, riippuen fileen koosta.

Pehmeä, nopeasti kypsyvä sisäfilee on arvokkain pala possua, joten sitä ei kannata kypsentää liian kuumassa uunissa, eikä liian kauan, jottei liha kuivu.

possu

Resepti: täytetty possunfilee

Possu, sieniä ja luksusmuusia

Porsaan ulkofilee voidaan kypsentää sisäfileen tavoin uunissa kokonaisena tai täytettynä. Sitä voidaan käyttää pihveihin, leikkeisiin ja pataruokiin.

Tässä mehevän pekonipossun reseptissä filee leikataan ohuiksi viipaleiksi, paistetaan ensin pannulla ja laitetaan lopuksi uuniin hautumaan sinapilla maustetussa kermaisessa viinikastikkeessa pekonin ja sienten kanssa. Tämä pekonipossu paahdetun perunamuusin kanssa tarjottuna on syysillan lohturuoka numero yksi.

Perunat paahdetaan kokonaisena uunissa kypsäksi. Paahtaminen antaa muusille ihanan täyteläisen maun. Muusi maustetaan voilla, suolalla, valkosipulilla ja parmesaaniraasteella.

possu ja paahdettua valkosipuli-perunamuusia

Resepti: pekoni-possua ja paahdettua perunamuusia

Maukasta porsaankylkeä

Porsaan kyljestä leikataan aamiaispöydissä tuttua pekonia, mutta sen lisäksi siitä voidaan valmistaa maukasta uunikylkeä.

Mehevän porsaankyljen valmistelu ei kestä kauan, mutta kypsytys vaatii aikaa ja matalan uuninlämpötilan. Tämä Master Chef -kilpailusta tutun Lotten Lindborg-Suhosen maukas porsaankylki tarjotaan juuriselleripyreen ja kaalisalaatin kanssa.

Ruoka sopii hyvin tarjottavaksi vierasruokana.

Resepti: porsaankylkeä uunissa ja juuriselleripyreetä

Possua pataan

Porsaan etuselästä voi leikata kuutioita tai suikaleita pataruokiin tai kastikkeisiin. Etuselkä kypsennetään aina täysin kypsäksi.

Possu saa pataan mainion kaverin hirven- ja naudanlihasta. Punaviinistä, sipulista, valkosipulista ja laakerinlehdistä tulee hienoarominen liemi lihoille. Lihapata vaatii kypsäkseen noin neljä tuntia aikaa.

Kuoritut perunat voi lisätä öljyllä sipaistuna paistamisen loppuaikana pataan kypsymään.

murea possu ja paahdettuja perunoita

Resepti: murea lihapata ja paahdettuja perunoita

Possupihvejä thaimaalaisittain

Pienet porsaan sisäfileepalat kypsyvät parissa minuutissa pannulla ja saavat makeaa tulisuutta inkivääritahnalla, chilillä ja korianterilla maustetusta kastikkeesta. Rapeista ohueksi leikatuista porkkanoista ja munanuudeleista tehty salaatti täydentää aterian.

Viimeistele ruoka vielä tuoreella korianterisilpulla ja paahdetuilla cashew-pähkinöillä.

thainuudeleita ja possupihvejä
© Ari Heinonen

Resepti: thainuudeleita ja possupihvejä

Possu nyhtämällä kasslerista

Possun niskasta, kasslerista voi tehdä kyljyksiä, paisteja, pataruokia tai  ramenia. Kasslerista voi valmistaa myös maukasta hittiruokaa, nyhtöpossua eli pulled porkia. Nyhtöpossu vaatii pitkän kypsyttämisen, paljon mausteita, mutta maltti palkitaan suussa sulavalla herkulla.

Tarjoa nyhtöpossu tomaatti-chilikastikkeen kanssa tortillan, sämpylän tai briossin välissä.

Nyhtopossu

Resepti: Nyhtöpossu ja tomaatti-chilikastike

Possu korealaisittain

Porsaan lapa sopii suikaleina ja paloina gulassiin, lihapatoihin ja vokkeihin, mutta, jos sinulla on aikaa antaa possun muhia pitkään uunissa, saat siitä edullisesti mainion korealaisen aterian. Bo Ssäm -ateria sopii hyvin viikonlopun illanvieton kohokohdaksi.

Ruoan ideana on, että ruokailijat kokoavat possun ja sen kanssa tarjottavan hapankaalikimchin sekä kastikkeet salaatinlehdelle ja kääräisevät suupalaksi.

Bo-ssam-aterian valmistuksessa on useita vaiheita, mutta suurimman osan aikaa possu muhii itsekseen joko jääkaapissa tai uunissa. Possu nimittäin maustetaan kokkausta edeltävänä päivänä suolalla ja sokerilla. Seuraavana päivänä possua kypsennetään 125-asteisessa uunissa noin 8 tuntia.

Lopuksi porsaanlapa sivellään soija-siirappiliemellä ja paahdetaan kauniin ruskeaksi kuumassa uunissa. Kypsä ja glaseerattu possu leikataan ohuiksi viipaleiksi tai revitään suikaleiksi.

Resepti: Bo-ssam eli possuateria korealaisittain

X