Ruoka

Trendikäs kookosöljy, aliarvostettu avokadoöljy, allergikolle sopiva camelinaöljy – tunnetko jo eri ruokaöljyjen terveyshyödyt ja parhaat käyttötavat?

Ruokaöljyjen runsaus tuo mukanaan positiivisen ongelman. Mikä ruokaöljy sopii mihinkin käyttöön, entä mikä on paras valinta terveyden kannalta? Tämän listan avulla osaat valita oikean öljyn arkikäyttöön ja erikoiskokkailuihin.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Mikä ruokaöljy sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen? Selvitimme.

Ruokaöljyjen runsaus tuo mukanaan positiivisen ongelman. Mikä ruokaöljy sopii mihinkin käyttöön, entä mikä on paras valinta terveyden kannalta? Tämän listan avulla osaat valita oikean öljyn arkikäyttöön ja erikoiskokkailuihin.

Kaupan ruokaöljyhyllyn edessä voi välillä iskeä hämmennys, kun ruokaöljyjä on nykyään saatavilla niin monenlaisia. Lopulta erilaisia öljypulloja on kertynyt keittiön kaappeihin aivan liikaa. Mikä ruokaöljy sopii parhaiten mihinkin tarkoitukseen? Listasimme kymmenen eri kasviöljyä sekä niiden käyttötavat ja terveyshyödyt.

1. Rypsiöljy – kotimaisen keittiön monipuolisin ruokaöljy

Jos kotikeittiöön pitäisi valita yksi ruokaöljy, joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin, se olisi ehdottomasti rypsiöljy.

Rypsiöljyllä on monia etuja. Se on kotimainen vaihtoehto, siinä on hyvä rasvahappokoostumus ja se sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon aina leivonnasta paistamiseen. Lisäksi rypsiöljy sopii neutraalin makunsa puolesta isommankin porukan ruokapöytään, eikä makuasioista tarvitse kiistellä kesken aterioinnin.

Terveyden kannalta rypsiöljy on loistava valinta, koska se sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan. Välttämättömistä rasvahapoista rypsiöljy sisältää erityisen runsaasti alfalinoleenihappoa eli omega-3-rasvahappoa. Suomalaisten ruokavalion ongelma on usein, että pehmeitä kasvirasvoja, joista näitä välttämättömiä rasvahappoja saadaan, on liian vähän. Lisää rypsiöljyä siis ruokavalioon huoletta myös arkena. 

2. Oliiviöljy tuo vaihtelua rypsiöljyn rinnalle

Vaikka oliiviöljy on yksi suomalaisten suosituimpia öljyjä, sitä käytetään usein väärin ruoanlaitossa.

Kauppojen hyllyiltä löytyy neljää erilaista oliiviöljyä: ekstra-neitsytoliiviöljyä, neitsytoliiviöljyä, jalostetusta oliiviöljystä ja neitsytoliiviöljystä valmistettua oliiviöljya ja oliivin puristemassaöljyä. Näistä kylmäpuristetut oliiviöljyt eli ekstra-neitsyt- ja neitsytoliiviöljyt eivät pidä kuumentamisesta korkeissa lämpötiloissa. Sen vuoksi ne sopivat parhaiten kylmiin ruokiin, kuten salaatteihin ja dippeihin, sekä ruokien viimeistelyyn.

Muutoin oliiviöljy sopii rypsiöljyn ohella parhaiten kuumennettavaksi, koska se sisältää eniten kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat ja muuttuvat kuumennettaessa herkimmin.

 3. Avokadoöljy – aliarvostettu terveyspommi?

Suomessa avokadoöljyä käytetään ruoanlaitossa rypsi- ja oliiviöljyä vähemmän. Se on kuitenkin todellinen terveyspommi. Avokadoöljy on yhdistetty muun muassa metabolisen oireyhtymän riskin vähentämiseen. Sen maku on pehmeä ja lempeä, oliiviöljyä huomattavasti miedompi.

Monikäyttöinen avokadoöljy sopii niin kylmiin kuin kuumiinkin ruokiin. Kokeile avokadoöljyä esimerkiksi mausteeksi, salaatteihin kastikkeeksi, ruoanlaittoon ja leivontaan. Jos tykkäät kokkailla talvella lämpimiä kasvissosekeittoja, avokadoöljy on herkullinen lisä myös niihin.

Lue myös: Tiesitkö, että avokadoöljy on todellinen terveyspommi? 7 terveyshyötyä

4. Auringonkukkaöljy on neutraali ruokaöljy

Auringonkukkaöljy sietää hyvin kuumennusta, joten se sopii vaihteluna kotikeittiön yleisöljyksi rypsi- ja oliiviöljyn rinnalle. Lähes mautonta auringonkukkaöljyä kannattaa käyttää niin paistamiseen kuin leivontaankin.

Terveysvaikutustensa puolesta se ei ole kuitenkaan aivan rypsi- ja oliiviöljyn veroinen. Auringonkukkaöljy sisältää runsaasti rasvaliukoista E-vitamiinia. E-vitamiini toimii antioksidanttina ja edistää solujen suojaamista hapettumiselta. Auringonkukkaöljyn lisäksi myös avokado- ja maissiöljy sisältävät runsaasti E-vitamiinia.

5. Kookosöljy tuo vaihtelua makumaailmaan

Kookosöljy valmistetaan kookospähkinän hedelmälihasta. Maukas kookosöljy sopii hyvin leivontaan, mutta se sisältää runsaasti tyydyttyneitä eli kovia rasvahappoja.

Sen rasvahapoista jopa yli 90 prosenttia on kovia rasvoja. Kovien rasvojen on yleisesti todettu lisäävän huonon LDL-kolesterolin määrää veressä. Tämän vuoksi sitä ei suositella arkikäyttöön, vaikka se kestää hyvin pannulla kuumennusta.

Viime vuosina runsaasti suosiota saavuttaneesta kookosöljystä on olemassa jos jonkinlaisia terveysväittämiä, mutta tutkimustulokset niiden osalta ovat ristiriitaisia. Kookosöljyn on väitetty muun muassa auttavan painonpudotuksessa, ehkäisevän Alzheimerin taudin etenemistä, kontrolloivan verensokeria ja vähentävän stressiä.

6. Pellavansiemenöljyä leivälle ja salaatteihin

Vaikka pellavansiemenöljy ei ole kovin monikäyttöinen, sitä kannattaa hankkia kotiin ehdottomasti sen terveysvaikutusten vuoksi. Pellavasiemenöljy on loistava omega-3-rasvahappojen lähde. Tämän vuoksi esimerkiksi kala-allergikkojen kannattaa hyödyntää pellavansiemenöljyä.

Pellavansiemenöljyn on todettu auttavan muun muassa diabeteksen ja kolesterolin hoidossa, alentavan verenpainetta sekä ylläpitävän hyvää sydänterveyttä. 

Ruoanlaitossa pellavansiemenöljyä voi lisätä muun muassa salaatteihin, dippeihin ja erilaisiin kastikkeisiin. Alhaisen savuamispisteen vuoksi se ei kuitenkaan sovellu kovin hyvin paistamiseen tai muuhun kuumentamiseen.

 7. Seesamiöljy – aasialaisen keittiön terveyspommi

Seesamiöljy on monikäyttöinen öljy. Se sopii erinomaisesti vaihteluksi ruoanlaittoon rypsi- ja oliiviöljyn rinnalle.

Se on perinteinen kiinalaisen ja japanilaisen keittiön mauste, jota voi käyttää sellaisenaan tai pikapaistamiseen. Seesamiöljy kestää kohtuullisen hyvin kuumentamista ja on myös terveellinen vaihtoehto. Seesamiöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja. Omega-3-rasvahappoja seesamiöljyssä ei kuitenkaan ole, joten ne tulee saada jostain muualta.

Seesamiöljyn maku on kohtuullisen voimakas, hieman pähkinäinen. 

8. Saksanpähkinäöljyä salaatteihin

Saksanpähkinäöljy sopii erityisesti salaatteihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se ei ole kuitenkaan kovin monikäyttöinen öljy. Saksanpähkinäöljy kestää valitettavan huonosti kuumentamista alhaisen savuamispisteensä vuoksi.

Saksanpähkinäöljyllä on runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. Saksanpähkinäöljy sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Lisäksi saksanpähkinäöljyssä on paljon seleeniä, magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja kalsiumia. 

9. Allergiaystävällinen camelinaöljy sopii kylmiin ruokiin 

Camelinaöljy on ruistankion siemenistä puristettu ruokaöljy. Camelinaöljyn salaisuus piilee korkeassa omega-3-rasvahappopitoisuudessa. Vain pellavansiemenöljyssä on enemmän monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja. Camelinaöljy on loistava vaihtoehto terveyden kannalta myös siksi, ettei se allergisoi, toisin kuin kala ja pähkinät.

Ruoanlaitossa camelinaöljyä voi käyttää monipuolisesti kylmissä ruoissa, kuten salaatin kastikkeena, leivän päällä ja dipeissä. Kuumennusta camelinaöljy ei kuitenkaan kestä.

10. Monikäyttöinen maapähkinäöljy

Maapähkinäöljyä käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Maapähkinäöljy on erittäin monikäyttöinen ruokaöljy, sillä se kestää loistavasti kuumennusta, aina 232 asteeseen asti.

Maapähkinäöljyä kannattaa käyttää, jos valmistaa mielellään aasialaista ruokaa kotona. Maapähkinäöljyssä on voimakas pähkinäinen maku, jolla saa myös viimeisteltyä salaatit ja erilaiset kastikkeet.

Maapähkinäöljy ei ole varsinainen terveyspommi, mutta joitain etuja sillä on. Maapähkinäöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia, jolla on antioksidatiivisia vaikutuksia. Sen on todettu muun muassa auttavan taistelussa vapaita radikaaleja vastaan sekä sydänsairauksien riskin pienentämisessä.

X