Ruoka

Mitä ihanaa syödään uutenavuotena? Superhelppoa äyriäiskeittoa, kasvisdumplingeja sekä ihania juustoja ja leikkeleitä runsaalta tarjottimelta

Uudenvuodenyössä on taikaa, sillä ylellinen ja tyylikäs ruoka syntyy vaivattomasti. Tässä ohjeet helppoon äyriäiskeittoon, kasvisdumplingeihin, runsaaseen herkkutarjottimeen ja suussasulaviin appelsiini-mantelileivoksiin.

Teksti:
Suvi Rüster
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Suosikkijuustot ja -leikkeleet kauniisti aseteltuina on upeaa tarjottavaa.

Uudenvuodenyössä on taikaa, sillä ylellinen ja tyylikäs ruoka syntyy vaivattomasti. Tässä ohjeet helppoon äyriäiskeittoon, kasvisdumplingeihin, runsaaseen herkkutarjottimeen ja suussasulaviin appelsiini-mantelileivoksiin.

Muhkean juusto-leikkelevadin voi loihtia pöytään myös yllätysvieraille, sillä jääkaapissa juustot ja leikkeleet säilyvät pitkään. Asettele vadille kolmea erilaista juustoa, kuten sinihomejuustoa, pitkään kypsytettyä goudaa ja pehmeää brietä, reilusti leikkeleitä ja valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Vadiksi kelpaa laakea kulho tai vaikka leikkuulauta. Tärkeintä on, että vadilla on tarpeeksi naposteltavaa.

Runsas juusto-leikkelevati

6 annosta

Valmistusaika 15 minuuttia

100 g cheddarjuustoa tai vanhaa goudaa

200 g kiekko briejuustoa tai camembertia

1 dl viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa, esim. stilton

3 rkl kuivattuja karpaloita

80 g bresaolaa tai ilmakuivattua kinkkua

1 persimoni

3 viikunaa

100 g italialaista salamia

2 dl tuoreita taateleita

Lisäksi

siemenkeksejä

karpalo-pähkinäleipää

Koristeeksi

rosmariinin oksia

1. Ota juustot vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

2. Leikkaa cheddar viipaleiksi ja aseta vadille.

3. Leikkaa briejuusto lohkoiksi, aseta vadille ja lusikoi keskelle viikunahilloa. Aseta vadille sini-homejuusto ja nosta päälle keko karpaloita.

4. Kiedo bresaolaviipaleet persimolohkojen ympärille, nosta vadille. Huuhtele viikunat ja leikkaa lohkoiksi.

5. Lisää vadille salamiviipaleet, viikunalohkot, taatelit, siemenkeksit ja karpalo-pähkinäleipäviipaleet. Koristele tuoreella rosmariinilla.

Siemenkeksit

25 keksiä

Valmistusaika 60 minuuttia

2 dl erilaisia siemeniä, esim. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin-, pellavan- ja chiansiemeniä

2 dl mantelijauhoja

3/4 dl maissijauhoja

1/2 tl suolaa

1 1/2 dl kiehuvaa vettä

1/2 dl oliiviöljyä

1. Sekoita siemenet, mantelijauho, maissijauho ja suola keskenään kulhossa. Lisää joukkoon kiehuva vesi ja öljy, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia.

Helppo äyriäiskeitto
Lempeästi savupaprikajauheella, valkosipulilla ja fenkolilla maustetussa tomaattikeitossa on tuulahdus espanjaa. Savustetut purkkisimpukat ja suolaliemeen säilötyt katkaravut pysyvät keiton joukossa mehevinä ja tuovat makuun oman jujunsa.

Äyriäiskeitto

4 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

1 pieni fenkoli

2 valkosipulinkynttä

1 prk (500 g) paseerattua tomaattia

4 dl kasvislientä

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 rkl sokeria

1 tl savupaprikajauhetta

3 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

(suolaa)

1 prk (200 g) savustettuja simpukoita

1 prk (180 g) isoja katkarapuja tai katkaravun pyrstöjä suolaliemessä

1. Halkaise fenkoli, huuhtele ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna kattilassa paseerattu tomaatti, kasvisliemi ja valkoviini. Mausta sokerilla, savupaprikajauheella ja timjamilla. Lisää valkosipulit ja fenkolit. Keitä 10 minuuttia. Lisää joukkoon liemestä valutetut simpukat ja katkaravunpyrstöt. Keitä vielä 5 minuuttia.

3. Tarjoile keiton kanssa uunissa paahdettuja juustoleipiä.

Helpot kasvis-dumolingit
Valmiita, pakastettuja dumpling-taikinalevyjä myydään etnisissä ruokakaupoissa ja oikein hyvin varustelluissa marketeissa. Ne tekevät nyyttien valmistuksesta niin näppärää, että hankintareissu maksaa vaivan. Dumplingit kannattaa höyryttää tai keittää pian täyttämisen jälkeen, etteivät ne kuivuessaan halkeile.

Helpot vegedumplingit

4 annosta/ 24 kpl

Valmistusaika 30 minuuttia

1 pkt (210 g) valmista dumpling-taikinaa (pakaste)

Täyte

1 rs (250 g) Beanit-härkäpapu-suikaleita, sitruunalla maustettuja

1 kevätsipuli

1 punainen chili

1/2 dl suolapähkinöitä

1 dl korianteria

3 rkl hoisin- tai teriyakikastiketta

Kastike

1/2 dl hillottua inkivääriä eli garia

4 rkl soijaa

1 rkl sokeria

1 rkl viinietikkaa

1. Ota dumpling-taikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan noin puoli tuntia ennen täyttämistä. Pidä kuitenkin levyt pussissa tai kostean liinan alla suojassa, etteivät ne kuivu.

2. Valmista täyte. Hienonna härkäpapusuikaleet pieneksi rouheeksi. Huuhtele kevätsipuli ja chili, hienonna. Rouhi suolapähkinät. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa.

3. Aseta leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle muutama dumpling-levy kerrallaan. Kastele reunat kevyesti vedellä sormin. Nostele ruokalusikallinen täytettä levyn päälle. Taita puolikuun muotoon nyytiksi tai nosta reunat ylös ja rutista nyytiksi.

4. Keitä dumplingit kiehuvassa vedessä muutamassa erässä noin 3 minuutissa. Voit myös höyryttää dumplingit kypsiksi.

5. Tee kastike. Hienonna inkivääriä. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään. Dippaile dumplingeja kastikkeeseen ja nauti.

Manteli-appelsiinileivokset
Mantelinen leivospohja on gluteeniton ja valmistuu pienellä pellillä nopsasti. Leivospohja murenee helposti, joten leikkaa levy annospaloiksi ja nosta tarjoiluvadille ennen kuin pursotat päälle appelsiinimoussea.

Appelsiini-mantelileivokset

16 palaa

Valmistusaika 40 minuuttia

3 kananmunaa

2 dl sokeria

3 dl mantelijauhoja

3 rkl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Appelsiinimousse

1 dl kuohukermaa

1 tl vaniljasokeria

1 rs (200 g) appelsiinituorejuustoa

1–2 mandariinia tai klementiiniä

1 dl paahdettuja mantelilastuja

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita kuivat aineet muna-sokerivaahdon joukkoon.

2. Levitä leivinpaperi lasagnevuokaan tai sen kokoiselle (noin 34×24 cm) uunipellille. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, kunnes kakkupohja on kauniin ruskea. Anna jäähtyä, leikkaa annospaloiksi ja nosta tarjoiluvadille.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Nostele appelsiinimousse pursotinpussiin ja pursota reiluja nokareita leivospohjille.

4. Kuori mandariini kalvottomaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi, koristele leivokset mandariiniviipaleilla. Ripottele pinnalle vielä paahdettuja mantelilastuja.

Lisää herkkuja:

Sekoita moderni drinkki – neljä kiinnostavaa ja vähäalkoholista drinkkiä, jotka on helppo tehdä kotonakin 

Jalat alta vierailta – tässä ovat uudenvuoden tyrmäävimmät pikkusuolaiset tarjottavat

X