Mitä tänään ruoaksi?

4 arkiruokaa pakastekalasta – valmista pakasteseitistä tai -turskasta edullisesti maukasta ja helppoa ruokaa

Kalaa suositellaan syötäväksi pari kertaa viikossa. Poimi ostoskoriisi välillä pakasteseitiä tai -turskaa. Pakastealtaan taviksista valmistat helposti ja edullisesti hyvää arkiruokaa.
6.1.2020 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Pakastekala on harmillisesti mauttoman kalan maineessa, sillä todellisuudessa se on mitä parhainta arkiruokaa. Oikein tehtynä ja maustettuna siitä voi loihtia helposti ja nopeasti monenlaisia herkkuja.

Pakastekalaa voi käyttää keitoissa ja kastikkeissa, valmistaa uunissa vuoassa tai paneroida ja paistaa pannulla vaikkapa kalapuikoiksi. Reilut mausteet, muheva kastike tai herkullinen dippi takaavat onnistuneen lopputuloksen.

Pakastekalan valmistuksessa huolellinen sulatus ja nopea kypsennys ovat valttia. Siten kalan rakenne säilyy hyvänä, eikä siitä tule ikävän kumista ja narskuvaa. Ota kala sulamaan aamulla jääkaappiin, niin fileet ovat pannuvalmiita, kun on aika tehdä päivällinen. Keittoon pakastekalakuutiot voi tarvittaessa lisätä vaikka jäisinä.

4 x nopea arkiruoka pakastekalasta:

Kuskus-kuorrutetut kalapuikot

Kalapuikot ovat lasten lemppareita, ja parhaalta ne maistuvat itse tehtyinä. Kuskus-kuorrutetuissa kalapuikoissa seitifileet käännellään jauhoissa, kananmunassa sekä keitetyissä kuskusissa. Tämän jälkeen puikot paistetaan pannulla ja tarjoillaan kapris-jogurttikastikkeen kanssa.

kuskuskuorrutetut kalapuikot

Itse tehdyt kalapuikot voittavat kaupan valmiit mennen tullen.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Kuskus-kuorrutetut kalapuikot:

1 pkt (4 x 100 g) pakasteseitiä annospaloina
1.5 dl kuskusia
1 dl vettä
1 sitruunan kuori
0.5 dl sitruunamehua
0.5 tl suolaa
2 rkl hienonnettua tilliä
1 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna

Kypsentämiseen:

öljyä

Kapris-jogurttikastike:

2 dl kreikkalaista jogurttia
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 tl kapriksia
2 rkl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Valmistusohje:

1. Sekoita ensin kaikki kapris-jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja nosta maustumaan viileään.

2. Anna seitipalojen puoliksi sulaa. Paloittele kalat pituussuunnassa kahteen osaan. Nosta kuskus kulhoon. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää joukkoon sitruunan kuori ja mehu sekä suola. Kaada seos kuskusin joukkoon. Peitä kannella ja anna vetäytyä 5 minuuttia.

3. Sekoita kypsä kuskus irtonaiseksi haarukalla raapien. Anna jäähtyä kunnolla. Sekoita joukkoon hienonnettu tilli.

4. Kääntele seitipalat ensin jauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi kuskusissa. Paista kalapuikot kohtalaisella lämmöllä runsaassa öljyssä noin 4 minuuttia per puoli.

5. Työnnä kalapuikkoihin varrastikut ja tarjoile kastikkeen kera.

Itämainen kalavuoka

Currylla ja kurkumalla maustettu itämainen kalavuoka valmistuu vuokaan ja uuniin -taktiikalla. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja tarjoa keitetyn riisin kera.

Itämainen mantelikala

Kalako muka kinkkistä? Höpsis! Maukas itämainen kalavuoka valmistuu näppärästi yhden vuoan taktiikalla.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Itämainen kalavuoka:

400 g pakasteseitiä
sitruunapippuria ja mineraalisuolaa
hienonnettua tilliä
2,5 dl maustettua ruoanlaittofraichea (Indian curry)
1 tl kurkumaa
1 rkl currya
2 rkl vaaleaa suurustetta
½ pussia (à 75 g) mantelilastuja

Valmistusohje

1. Nosta kala pieneen uunivuokaan ja anna kalan osittain sulaa. Mausta kala maun mukaan sitruunapippurilla sekä mineraalisuolalla ja ripottele pinnalle tilliä.

2. Sekoita keskenään ruoanlaittofraiche, curry, kurkuma sekä suuruste ja kaada seos kalan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle mantelilastut. Kypsennä kalaa 200 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia.

Juustoinen pakastekalakeitto

Curry antaa kalakeitolle mukavasti makua ja väriä, sulatejuusto samettisen pehmeän koostumuksen. Pakastekala on taatusti ruodotonta, joten keittoa voi huoletta tarjota perheen pienimmillekin.

pakastekalakeitto

Kalakeitto on helppo ja nopea tehdä pakastekalasta. Täyteläisen sopan salaisuus on liemeen lisättävä sulatejuusto.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo 

Juustoinen pakastekalakeitto:

1 pkt pakasteseitiä
6 perunaa
2 porkkanaa
1 purjon valkoinen osa
1 l vettä
5 maustepippuria
1-2 tl suolatonta currya
2 rkl kalafondia
½ prk juoksevaa sulatejuustoa (Koskenlaskija)

Pinnalle:

ruohosipuli- ja/tai tillisilppua

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise purjo, huuhtele se hyvin ja viipaloi valkoinen osa. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kuumenna vesi. Lisää joukkoon pippurit, porkkanat, perunat ja purjo. Keitä kasvikset kypsiksi.

3. Lisää kalakuutiot ja curry. Hauduta hiljalleen, kunnes kala on kypsää. Tässä vaiheessa voit halutessasi ottaa keitosta erilleen vauvan annoksen.

4. Lisää kalafondi ja juusto, sekoita ja keitä vielä pari minuuttia. Maista, kaipaako keitto suolaa. Silppua pinnalle ruohosipulia ja/tai tilliä.

Kuminalla maustettu kalakastike

Vähärasvainen turska pysyy mehevänä, kun nostat sen kastikkeen joukkoon kypsymään raakana. Samalla kala tuo merellistä makua tomaattisen raikkaaseen kastikkeeseen.

kuminalla maustettu kalakastike

Kaneli ja kumina maustavat turskasta valmistetun tomaattisen kalakastikkeen.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kuminalla maustettu kalakastike:

400 g turskafileetä (pakaste)
4 valkosipulinkynttä
1 tl kuminansiemeniä
1 rkl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
4 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl jauhettua kanelia
¼ tl cayennepippuria
2 rkl sitruunanmehua
1 ruukku korianteria

Lisäksi:

3 dl täysjyväriisiä
noin 4 ½ dl vettä
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Keitä täysjyväriisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murskaa kuminan siemeniä huhmareessa.

3. Mittaa pannulle öljy, tomaattipyree, valkosipulit ja kumina. Kuumenna ja paista pari minuuttia. Kaada joukkoon vesi. Mausta suolalla, kanelilla ja cayennepippurilla. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

4. Pyyhi turskafileiden pinta kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa fileet 2–3 osaan. Nosta turskapalat kastikkeen joukkoon. Peitä pannu kannella ja kypsennä noin 6–8 minuuttia. Purista joukkoon sitruunanmehu. Hienonna korianteri ja lisää kastikkeen päälle. Tarjoile kastike täysjyväriisin ja salaatin kanssa.

Lue myös:

4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit

Kalakeitto on suomalaisten ikisuosikki! Näin valmistat maukasta kalakeittoa – 5 erilaista reseptiä

Lue myös

Suosittelemme