Ruoka

Jauhelihakastike on rakastettu ikisuosikki – pienillä kikoilla teet siitä entistä parempaa!

Jauhelihakastike on perinteinen ja rakastettu arkiruoka, jonka reseptiä voi muunnella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Muutamalla niksillä saat jauhelihakastikkeesta täydellistä – kokeile myös jauhelihakastiketta mummon reseptillä, punajuurella sävytettynä tai italialaisittain.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Porkkana, palsternakka ja juuriselleri muhevoittavat jauhelihakastikkeen.

Jauhelihakastike on perinteinen ja rakastettu arkiruoka, jonka reseptiä voi muunnella sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Muutamalla niksillä saat jauhelihakastikkeesta täydellistä – kokeile myös jauhelihakastiketta mummon reseptillä, punajuurella sävytettynä tai italialaisittain.

Jauhelihakastike on koko perheen rakastama ruoka. Kastikkeesta voi tehdä monenlaisia versioita, jolloin tästä kiireisen arki-illan pelastajasta kuoriutuu viikonlopun pitkään haudutettu herkku. Naudan jauhelihan sijaan kannattaa myös kokeilla kalkkunan tai broilerin jauhelihaa. Kastikkeeseen voi lisätä juureksia raasteena tai linssejä, ja näin vähentää lihan määrää.

Näin teet jauhelihakastikkeesta maukkaampaa

Juuresraasteet tuovat jauhelihakastikkeeseen rakennetta, punaviinitilkka antaa hapokasta vivahdetta, valkosipuli makua. Juuresbolognese maistuu pastan kanssa.

Jauhelihakastikkeen voi maustaa teelusikallisella sinappia ja ketsuppia. Etenkin ketsuppi tekee kastikkeesta kauniin värisen.

Kastikkeeseen voi hyvin valita vähärasvaisen jauhelihan. Se antaa ruokaan makua vaikuttamatta kuitenkaan koostumukseen ja ulkonäköön.

Jauheliha kannattaa ruskistaa kastiketta varten kuumalla pannulla. Iso satsi jauhelihaa on hyvä paistaa useammassa erässä, jottei pannu viilene paiston aikana liikaa. Haaleassa pannussa jauheliha ei ruskistu, vaan saa harmaan värin.

Ruskea jauhelihakastike on klassikko

Ruskea jauhelihakastike tuttua ruokaa lähes jokaiselle. Sen valtteja ovat konstailemattomuus ja muunneltavuus. Ruokaan saa vaihtelua erilaisilla mausteilla ja lisukkeilla.

Jos teet perinteistä jauhelihakastiketta, käytä suurustukseen vehnäjauhoa. Vältyt jauhokokkareilta, kun lisäät jauhot siivilän läpi. Ruskista ensin jauheliha kypsäksi ja siirrä se sivuun odottamaan. Lisää jauhelihapannulle reippaasti voita ja ruskista jauhot sen jälkeen pannulla. Kun pannulla on riittävästi voita, eivät jauhot pala kiinni pannuun. Voi myös pyöristää kastikkeen maun ja tuo siihen täyteläisyyttä.

Jauhojen ruskistuksessa kannattaa olla tarkkana. Älä päästä jauhoja ruskistumaan mustaksi asti, vaan paista ne ruskeaksi. Jos huomaat, että voi-jauhoseos muuttuu kuivaksi, lisää joukkoon voita.

Jauhoihin lisättävän nesteen, esimerkiksi lihaliemen, on oltava kuumaa, muuten jauhot voivat paakkuuntua.  Kun lisäät nestettä, sekoita kastiketta voimakkaasti. Kauniisti ruskistuneesta jauhelihasta ja jauhosta syntyy tummanruskea kastike.

Jauhelihakastike muuntuu moneksi

Perinteinen ruskea jauhelihakastike valmistuu nopeasti ja muutamaa vinkkiä noudattamalla voit muokata sitä moneksi.

Juuresbolognese saa makua pekonista, palsternakasta ja juuriselleristä. Herkullinen kastike hautuu joko liedellä tai uunissa.

Ragu on klassinen italialainen lihakastike. Siitä on olemassa lähes yhtä monta versioita, kuin Italiassa on kokkeja. Ragu on maukasta ja maistuu esimeriksi tagliatelle-pastan kanssa. Kun lisäät kastikkeeseen raastettuja juureksia, saat siihen makua ja rakennetta. Ragun valmistaminen on vaivatonta ja helppoa, mutta vaatii malttia ja aikaa. Anna ragun muhia rauhassa miedolla lämmöllä ainakin 1,5 tuntia. Sitä parempaa siitä tulee, mitä kauemmin se hautuu.

Todellinen arjen vikkelä herkku jauhelihastroganoff maistuu taatusti koko perheelle. Tomaattipyree, suolakurkut ja sinappi maustavat kastikkeen tutuksi herkuksi. Nauti stroganoff itse tehdyn perunamuusin kanssa.

Juurekset tuovat jauhelihakastikkeeseen makua, rakennetta ja väriä. Punajuuri-jauhelihakastike on maukas vaihtoehto perinteiselle jauhelihakastikkeelle. Siihen ei tarvita lainkaan jauhoja. Tomaattipohjainen kastike saa makua juureksista, yrteistä, valkosipulista ja hunajasta. Kastike maistuu pastan tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Jauhelihakastikkeen väriä voi syventää tilkalla soijaa. Kastikkeen voi maustaa yrteillä, chilillä tai tilkalla tomaattipyreetä.

Kokeile myös broilerin jauhelihaa. Broileri-linssikastike maistuu pastan tai keitettyjen perunoiden kanssa. Broilerin mieto maku terästyy sitruunalla ja tuoreilla yrteillä.

Artikkelia on muokattu 3.11.2023.

Lue myös Kotiliesi.fi: Jauhelihan pakastaminen onnistuu yhtä hyvin raakana ja paistettuna – tiedätkö kuinka kauan jauhelihaa voi säilyttää pakastimessa?

X