Mitä tänään ruoaksi?

5 erilaista tapaa tehdä maukas jauhelihakastike

Jauhelihakastike on arkiruokaa, jota monessa perheessä syödään lähes viikoittain. Usein kastike tehdään saman hyväksi havaitun ohjeen mukaan, mutta kun rohkeasti kokeilee, jauhelihakastikkeeseen saa ihan uutta jujua.
8.4.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: OM-arkisto

Jauhelihakastike on klassikko, johon saa helposti vaihtelua, kun lisää joukkoon pekonia tai linssejä, hauduttaa kastikkeen hissukseen uunissa tai paistaa pikaisesti pannulla. Voit myös vaihtaa naudanlihan broileriin ja täytelöittää kastikkeen vaihteeksi ranskankermalla.

5 x jauhelihakastike

Enemmän makua jauhelihakastikkeeseen

Valmista jauhelihakastike suurimmalla paistinpannullasi tai paista se vaikka useammassa erässä. Siten lihalla on tilaa ruskistua, eikä se ala kiehua. Huolella paistettu liha tuo kastikkeeseen enemmän ytyä. Muista myös ronski maustaminen, ettei maku jää valjuksi.

Jauhelihakastike valmistuu tarvittaessa nopeastikin vain muutamasta raaka-aineesta, mutta rasvainen pekoni, tilkka punaviiniä ja hidas hauduttaminen tuovat kastikkeeseen lisää syvyyttä. Täydellinen lopputulos ja makujen tasapaino syntyvät vain ahkerasti maistellen. Lisää suolaa, sokeria tai etikkaa oman makusi mukaan.

Jauhelihakastikkeen lisukkeeksi voi valita spagetin, keitinperunat tai muusin. Kokeile kastiketta myös uunijuuresten kanssa, rullaa vaihteeksi vaikka tortillojen väliin tai popsi perjantain kunniaksi nachojen kanssa.

Juuresbolognese ja spagettia

Tämä juuresbolognese vie jalat alta. Reilusti raastettuja juureksia, paketti pekonia ja parin tunnin hauduttelu uunissa takaavat makuilotulituksen. 

Juuresbolognese

Raastetut juurekset antavat bologneselle makua ja rakennetta.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Juuresbolognese ja spagettia

1 iso porkkana
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 pkt pekonia
400 g paistijauhelihaa
2 prk säilyketomaatteja/ tomaattimurskaa
n. 2 dl hyvää lihalientä
ripaukset suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta basilikaa

Lisäksi

keitettyä pastaa
parmesaanijuustoa

Valmistusohje

1. Kuori ja raasta juurekset. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni.

2. Laita pekoni pataan ruskistumaan. Kun pekoni on ruskistunut lisää jauheliha ja juuresraasteet sekä sipulit. Paistele seosta puuhaarukalla sekoitellen muutama minuutti niin, että jauheliha kypsyy. Lisää säilyketomaatit tai tomaattimurska, lihaliemi sekä ripaukset suolaa, mustapippuria ja sokeria.

3. Kiehauta kastike ja hauduttele sen jälkeen kannen alla joko liedellä tai 125-asteisessa uunissa pari tuntia, lisää tarvittaessa lihalientä.

4. Viimeistele tuoreella basilikalla, ja tarjoile keitetyn pastan ja parmesaanilastujen kera.

Kanakastike ja uunijuurekset

Vaihda naudan jauheliha vaihteeksi broileriin, lisää mausteeksi currya ja täytelöitä kastike ranskankermalla. Lisukkeena maistuvat uunissa makeiksi paahtuneet juurekset. Jos kastiketta jää tähteelle, maistuu se seuraavana päivänä myös tortillojen välissä.

kanakastike ja uunijuurekset

Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Kanakastike ja uunijuurekset

400 g kananpojan jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 tl currya
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 dl kaura- tai maitopohjaista ranskankermaa
1 tl oreganoa
1–2 dl pakasteherneitä tai -papuja
suolaa
mustapippuria
1 pieni bataatti
4 perunaa
2 porkkanaa
2 tl öljyä
1 tl timjamia

Valmistusohje

  1. Kuori ja paloittele juurekset. Pane ne uunivuokaan, valuta päälle öljy ja sekoita. Mausta juurekset timjamilla ja pane 200-asteiseen uuniin. Kypsennä puolisen tuntia.
  2. Mausta juurekset ripauksella hiutalesuolaa.
  3. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja lisää jauheliha. Sekoita puuhaarukalla liha murumaiseksi ja anna paistua kypsäksi. Lisää tomaattipyree, murskattu valkosipuli ja curry, kuumenna hetki sekoitelleen. Kaada pannulle vesi.
  4. Anna kastikkeen kiehua hetki. Lisää ranskankerma, herneet ja oregano. Keitä pari minuuttia ja mausta kastike mustapippurilla.

Ragu – italialainen jauhelihakastike

Italialainen jauhelihakastike eli ragu on herkkusuille vaan ei hätähousuille. Kastike hautuu hissukseen lähes parin tunnin ajan. Uhkean umaminen maku on peräisin kuivatuista tateista. Pekoni ja punaviini viimeistelevät makunautinnon. 

Ragu - italiainen jauhelihakastike ja pastaa

Ragua eli italialaista jauhelihakastiketta haudutetaan pitkään.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ragu – italialainen jauhelihakastike

2 valkosipulinkynttä murskattuna
1–2 keskikokoista sipulia silputtuna
1 sellerinvarsi silputtuna
oliiviöljyä
1 porkkana raastettuna
1 laakerinlehti
1 oksa rosmariinia tai 2 tl kuivattua rosmariinia
lehtipersiljaa silputtuna
2 pekoniviipaletta silputtuna
reipas loraus punaviiniä
500 g sika-nautajauhelihaa
suolaa
2 rkl kuivattuja tatteja
600 g säilöttyjä kokonaisia ja kuorittuja tomaatteja (esim. Mutti)
litteää pastaa, kuten tagliatelle, penne tai macaroni
parmesaanijuustoa

Valmistusohje

1. Kuullota valkosipuli, sipuli ja selleri ruokalusikallisessa oliiviöljyä. Lisää joukkoon porkkana, sitten laakerinlehti, rosmariini ja lehtipersilja. Lisää pekoni ja paista kypsäksi. Lisää sitten jauheliha ja suolaa maun mukaan. Ruskista jauheliha ja kaada joukkoon viini.

2. Herätä kuivatut tatit eloon kaatamalla niiden päälle keitettyä vettä ja tilkka maitoa. Pilko sienet ja kaada nesteineen yhdessä tomaattien kanssa kastikkeen joukkoon. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia.

3. Keitä pasta ja nauti se ragun kanssa. Ripottele päälle parmesaania.

Broileri-linssikastike

Tämä jauhelihakastike tehdään broilerista ja mukana on myös punaisia linssejä. Pinnalle lisätyt minitomaatit ja tuore basilika tuovat raikkaan vivahteen.

broileri-linssikastike

Broileri-linssikastiketta valmistuu kerralla reilu satsi, mutta kastike pitää uudelleen lämmityksestä ja sopii myös pakastettavaksi.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Broileri-linssikastike

400 g broilerin jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 dl (kasvi)kermaa tai vettä
2 tl oreganoa
1 kanaliemikuutio
1 prk (250 g) käyttövalmiita linssejä
1–2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle:

4–5 minitomaattia
silputtua basilikaa

Valmistusohje

1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla, murenna jauheliha pannulle ja paista melkein kypsäksi. Lisää sipulit ja tomaattipyree ja jatka paistamista. Siirrä liha-sipuliseos kattilaan. Lisää tomaattimurska, neste ja oregano. Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia.

3. Murenna liemikuutio kastikkeen joukkoon. Huuhtele linssit siivilässä ja kaada ne kastikkeeseen. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen 5–10 minuuttia.

4. Silppua valmiin kastikkeen pinnalle minitomaatteja ja tuoretta basilikaa.

Tomaattinen jauhelihakastike

Tässä todellinen kiireisen arjen pelastus, sillä mutkat saa vetää suoriksi ihan luvan kanssa. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon purkki valmista tomaatti-pastakastiketta. Hetken haudutus ja sitten jo syödäänkin.

tomaattinen jauhelihakastike

Tomaattinen jauhelihakastike maistuu mainiolta pastan kanssa. Helppo kastike tehdään valmiista tomaattikastikkeesta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Tomaattinen jauhelihakastike

250 g naudan paistijauhelihaa
suolaa
mustapippuria
1 tlk (500 g) tomaattipohjaista pastakastiketta

Valmistusohje

1. Paahda jauheliha pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa. Mausta ruskistunut liha suolalla ja mustapippurilla. Lorauta valmis pastakastike joukkoon ja hauduta ruokaa 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä.

2. Syö kastike keitetyn vehnänalkio- tai ruispastan ja höyrytettyjen kasvisten sekä salaatin kanssa.