Ruoka

5 x nopea arkiruoka – nämä ruoat valmistuvat 15 minuutissa

Arkiruoanlaitossa nopeus ei tarkoita mauttomuutta. Muutama tarkkaan valittu raaka-aine ja pari kekseliästä kikkaa takaavat makuilotulituksen. Nämä viisi maukasta arkiruokaa valmistuvat vartissa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Arkiruoanlaitossa nopeus on valttia. Mausta ei silti tarvitse tinkiä hitustakaan. Nämä viisi arkiruokaa valmistuvat vartissa.

Arkiruoanlaitossa nopeus ei tarkoita mauttomuutta. Muutama tarkkaan valittu raaka-aine ja pari kekseliästä kikkaa takaavat makuilotulituksen. Nämä viisi maukasta arkiruokaa valmistuvat vartissa.

Nopea arkiruoka on monen lapsiperheen – ja miksei muidenkin – pelastus. Kokosimme viisi maukasta ruokaa, jotka valmistuvat vartissa.

Härkistä ja kukkakaaliriisiä kiinalaisittain

Tämän mausteisen vegeruoan nopeuden salaisuus on pieneksi riisimäiseksi muruksi raastettu kukkakaali. Kypsennä sitä vain hetki, jotta siihen jää purutuntumaa. Lisänä on härkistä, jolle tähtianis ja hoisinkastike antavat kiinalaisen makuvivahteen. 

härkistä ja kukkakaaliriisiä kiinalaisittain
Tähtianis ja hoisinkastike antavat ruoalle kiinalaisen makuvivahteen. Kypsennä kukkakaaliriisiä vain hetki, jotta siihen jää purutuntumaa – töydellinen nopea arkiruoka!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

Härkistä ja kukkakaaliriisiä kiinalaisittain

1 (600 g) kukkakaali
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala inkivääriä
1–2 chiliä
2 rkl öljyä
2 tähtianista
1 rasia (250 g) Härkistä
2 rkl hoisinkastiketta
mustapippuria
silputtua korianteria

Valmistusohje

1. Irrota kukkakaali kukinnoiksi. Pane kukinnot tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen, ja jauha karkeaksi rouheeksi. Suikaloi sipuli, hienonna valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja silppua chili.

2. Kuumenna 1 rkl öljyä vokissa. Kuullota ensin sipuleita hetki inkiväärin, chilin ja tähtianisten kanssa. Lisää härkis ja kuumenna kolme minuuttia. Lisää hoisinkastike ja tilkka vettä. Kuumenna, mausta mustapippurilla. Siirrä ruoka tarjoilukulhoon ja pidä lämpimänä.

3. Pyyhkäise vokki puhtaaksi ja kuumenna siinä loput öljystä. Kaada kukkakaalirouhe pannulle ja kuumenna sekoitelleen, kunnes rouhe on kuumaa. Mausta “riisi” suolalla ja tarjoa härkisvokin kanssa.

Mustapapusalsatortillat 

Maukkaat mustapapusalsatortillat kyhätään kasaan mustista tölkkipavuista, avokadosta, ananaksesta ja tomaatista. Tämä nopea arkiruoka vaatii vain kymmenen minuuttia.

Nopea arkiruoka syntyy esimerkiksi mustista tölkkipavuista, avokadosta, ananaksesta ja tomaatista.
Nopea arkiruoka syntyy esimerkiksi mustista tölkkipavuista, avokadosta, ananaksesta ja tomaatista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4 

Mustapapusalsatortillat

1 prk (300 g) mustapapuja
1 avokado
2 rkl limetinmehua
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni valkosipulinkynsi
1 prk (200 g) ananaspaloja
150 g kirsikkatomaatteja
1 dl hienonnettua korianteria
ripaus suolaa
8 täysjyvätortillalettuja
5 dl salaattisekoitusta
100 g ranskankermaa

Valmistusohje

1. Kaada pavut lävikköön, huuh­tele kylmällä vedellä ja valuta.

2. Halkaise avokado, poista ki­vi, leikkaa hedelmäliha kuores­saan viipaleiksi ja kaavi viipa­leet kuoresta kulhoon. Purista päälle limetinmehua ja lisää oliiviöljy.

3. Kuori ja hienonna valkosipu­linkynsi. Valuta ananaspalat liemestään ja leikkaa pienem­miksi paloiksi. Huuhtele kir­sikkatomaatit ja leikkaa nel­jäksi lohkoksi. Sekoita avoka­doviipaleiden joukkoon musta­pavut, ananaspalat, kirsikka­tomaatit, valkosipuli ja hienon­nettu korianteri. Mausta ri­pauksella suolaa.

4. Levitä tortillalettujen päälle mustapapuseosta ja salaattise­koitusta. Nosta päälle lusikalli­nen ranskankermaa. Taita tor­tilla rullalle ja syö heti.

Puttanesca-gnocchit

Perunasta valmistettuja gnoccheja löydät kauppojen tuorepastahyllystä. Ne ovat todellista pikaruokaa, sillä kypsyminen vie vain muutaman minuutin. Yhdistä gnocchit klassiseen pasta puttanescaan eli ilotytön pastaan, jonka keskeiset raaka-aineet ovat tomaatti, oliivit ja anjovis. 

Nopea arkiruoka: puttanesca-gnocchit
Voit tehdä puttanescapastan myös muista tuorepastoista tai kuivatusta spagetista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Puttanesca-gnocchit

250 g (yli)kypsiä kirsikkatomaatteja
2 punaista chiliä
20 mustaa oliivia
4 valkosipulinkynttä
8 anjovisfileetä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl mustapippuria myllystä
500 g tuoregnoccheja (tai muuta tuorepastaa)
1 dl raastettua parmesaania
1/2 ruukku tuoretta basilikaa

Valmistusohje

1. Tee ensin puttanescakastike. Puolita tomaatit, silppua chilit, oliivit ja valkosipulinkynnet. Hienonna anjovisfileet haarukalla. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää chili- ja valkosipulisilput ja anjovikset. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen. Lisää tomaatit ja oliivit. Kuumenna vielä toiset pari minuuttia tai kunnes tomaatit ovat osittain hajonneet. Mausta puttanesca pippurilla ja nosta pois levyltä.

2. Keitä gnocchit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele kastikkeen joukkoon. Kuumenna tarvittaessa.

3. Tarjoa pasta raastetulla parmesaanilla ja tuoreella basilikalla höystettynä.

Vegepoke

Vegepoke valmistuu vikkelästi edellispäivän tähteelle jääneestä riisistä. Kokoa riisin päälle mausteiden kanssa paistettua tofua sekä mieleisiäsi kasviksia.

Jos haluat tofuun rapean pinnan, kuivaa se ensin huolella ja paista sitten kuumalla pannulla reilussa määrässä öljyä.

Nopea arkiruoka: vege-poke
Vegepokessa on täysjyväriisiä ja mausteiden kanssa paistettua tofua. Kasvikset voi valita sesongin ja maun mukaan.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Vegepoke

2 dl tummaa riisiä
1 pkt (200 g) kiinteää tofua
2 rkl öljyä
1–2 rkl soijakastiketta
1 tl currya
1/2 tl savupaprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä
2 rkl persiljasilppua
2 rkl korianterisilppua
2 rkl limettimehua
2 tl vaaleaa siirappia tai hunajaa

Lisäksi

Esimerkiksi edamamepapuja, kukkakaalia, ituja ja versoja, paistettuja herkkusieniä tai paprikaa

Valmistusohje

1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Esikäsittele valitsemasi kasvikset. Paista sienet, keitä edamamepavut ja paloittele kukkakaali sekä paprika.

2. Revi tofu pieniksi paloiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista tofua öljyssä hetki sekoitellen, lisää soija, curry ja paprikajauhe, hienonnettu valkosipuli ja silputut yrtit. Paista pari minuuttia. Mausta seos limetillä ja siirapilla.

3. Kokoa kulhot. Pohjalle riisiä, päälle tofua ja pinnalle kasviksia.

Sitruuna-lohipasta

Sitruuna-lohipasta on todellinen kiireisen arjen pelastaja. Pastan kypsyessä paloiteltu kala kypsyy kuumalla pannulla muutamassa minuutissa. Mausteeksi sitruunaa sekä salviaa ja valmista tuli!

lohipasta
Sitruunainen lohipasta on maukas ja nopea arkiruoka.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Sitruuna-lohipasta

200 g gluteenitonta kikhernetagliatellea
3 rkl oliiviöljyä
400 g lohifileetä kuutioina
2–3 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
3 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi.

2. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lohet nopeasti.

3. Lisää sitruunamehu ja raastettu kuori sekä suola, mustapippuri ja salvia.

4. Kääntele nopeasti joukkoon keitetty pasta. Tarjoile heti.

Lue myös: Täysjyväspagetti vai kikhernepasta – onko terveyden kannalta väliä, kumman valitsee? Ravitsemustutkija vastaa

X