Ruoka

6 nopeaa ja maukasta jauheliharuokaa lapsiperheelle

Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen. Kokosimme kuusi nopeaa, erityisesti lapsiperheen arkiruokarumbaan sopivaa jauheliharuokaa.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen.

Jauheliha on mainio arkiruokien raaka-aine: edullinen, nopea ja lähes loputtoman monipuolinen. Kokosimme kuusi nopeaa, erityisesti lapsiperheen arkiruokarumbaan sopivaa jauheliharuokaa.

Voit käyttää ruoissa melkeinpä mitä jauhelihaa haluat: nautaa, sika-nautaa, karitsaa tai broileria. Useimmissa ohjeissa voit korvata lihan vaihteeksi myös esimerkiksi nyhtökauralla, härkiksellä tai vastaavalla kasviproteiinivalmisteella. 

Kun ruskistat jauhelihan, valitse isoin pannusi. Siten lihalla on tilaa paistua, eikä se ala kiehua. Myös nyhtökaura ja härkis kannattaa paistaa kovalla lämmöllä. Älä säästele myöskään mausteissa, jottei maku jää vaisuksi. Jos kokkaat pienille lapsille, kannattaa chilin määrässä olla kuitenkin varovainen. Sitä voi sitten lisätä jälkikäteen aikuisten annoksiin.  

Marokkolainen jauheliha-linssipata

Marokkolaisen jauheliha-linssipadan makumaailma on lämpimän mausteinen. Makua ruokaan tuovat juustokumina, korianteri ja kaneli. Pohjoisafrikkalaisen tomaatti-chilitahnan eli harissan avulla tulisuutta on helppo säädellä omaan tai lasten makuun sopivaksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6 

Marokkolainen jauheliha-linssipata
Marokkolaisittain maustettu jauheliha-linssipata sopii niin riisin kera tarjottavaksi kuin pitaleipienkin väliin.

Marokkolainen jauheliha-linssipata:

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl harissatahnaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
1 1/2 tl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
400 g jauhelihaa
2 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
1/2 dl tomaattisosetta
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 kanelitanko

Pinnalle:

hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria ja lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Murskaa siemenet morttelissa. Kuullota sipuleita, siemeniä ja raastettua inkivääriä harissatahnan, paprikajauheen, kurkuman, sokerin sekä suolan kanssa öljyssä esimerkiksi valurautapadassa muutama minuutti.

2. Lisää jauheliha ja ruskista. Huuhtele linssit ja lisää ne pataan tomaattimurskan ja -soseen, veden, lihaliemikuution ja kanelitangon kanssa. Anna padan porista keskilämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet.

3. Hienonna pinnalle tuoreita yrttejä ennen tarjoilua.

Vinkki: Liota halutessasi ruskeita tai vihreitä linssejä kylmässä vedessä puolisen tuntia. Liotus vähentää noin puolet linssien keittoajasta.

Uunibataatit ja linssi-jauhelihatäyte

Tämä ohje on siitä näppärä, että osa uunibataattien sisään lusikoitavan jauhelihatäytteen lihasta on korvattu linsseillä. Siten lihan määrä lautasella puolittuu kuin huomaamatta. Jos haluat annoksesta kokonaan vegen, jätä pois jauheliha ja lisää toinen purkki linssejä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

uunibataatit ja linssi-jauhelihatäyte
Valmista uuniperunat vaihteeksi bataatista. Uunibataattien täytteenä on mausteinen linssi-jauhelihaseos.

Ainekset

2 pientä bataattia

Kastike:

1 prk (300 g) kypsiä linssejä
250 g jauhelihaa (broileria, nautaa tai karitsaa)
1 tl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl tacomaustetta
1 tl oreganoa
(1 tl chilirouhetta)
1 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pinnalle:

persilja- tai korianterisilppua

Lisäksi:

1 dl ranskankermaa tai jogurttia

Valmistusohje

1. Pese bataatit karkealla harjalla. Halkaise bataatit pitkittäin. Sipaise leikkauspinta öljyllä. Kypsennä bataatteja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tee sillä välin täyte.

2. Ruskista jauheliha öljytilkassa. Lisää tomaattipyree, tacomauste, oregano ja vesi. Anna kiehua, kunnes neste on melkein haihtunut. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää jauhelihan joukkoon. Kuumenna seos ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Tee kypsien bataattien keskelle viilto ja lusikoi päälle täyte. Silppua pinnalle persiljaa tai korianteria. Valuta pinnalle jogurttia tai ranskankermaa.

Kanakastike ja uunijuurekset

Kananpojanjauhelihasta tehty kastike ja uunijuurekset ovat mainiota koko perheen arkiruokaa. Jos kastiketta jää tähteeksi, tarjoa sitä seuraavana päivänä spagetin kanssa tai sujauta vaikka tortillalettujen väliin.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

kanakastike ja uunijuurekset
Kananpojanjauhelihasta tehty kastike ja uunijuurekset ovat mainiota koko perheen arkiruokaa.

Kanakastike ja uunijuurekset

400 g kananpojan jauhelihaa
1 rkl öljyä
2 tl currya
2 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 dl kaura- tai maitopohjaista ranskankermaa
1 tl oreganoa
1–2 dl pakasteherneitä tai -papuja
suolaa
mustapippuria
1 pieni bataatti
4 perunaa
2 porkkanaa
2 tl öljyä
1 tl timjamia

Valmistusohje

1. Kuori ja paloittele juurekset. Pane ne uunivuokaan, valuta päälle öljy ja sekoita. Mausta juurekset timjamilla ja pane 200-asteiseen uuniin. Kypsennä puolisen tuntia.

2. Ota taaperon juurekset erikseen ja mausta loput ripauksella hiutalesuolaa.

3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää jauheliha. Sekoita puuhaarukalla liha murumaiseksi ja anna paistua kypsäksi. Lisää tomaattipyree, murskattu valkosipuli ja curry, kuumenna hetki sekoitelleen. Kaada pannulle vesi. Anna kastikkeen kiehua hetki. Lisää ranskankerma, herneet ja oregano. Keitä pari minuuttia ja mausta kastike mustapippurilla.

4. Ota taaperon annos erikseen, ennen kuin maustat kastikkeen suolalla.

Peltimakaronilaatikko

Makaronilaatikko on koko perheen lemppari, jota ilman arki ei tunnu miltään. Tässä ohjeessa perinteinen munamaito on korvattu cheddarjuustosta valmistetulla juustokastikkeella. Kun valmistat ruoan uunivuoan sijaan uunipellillä, maksimoit herkullisen rapeaksi paahtuneen pinnan.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

peltimakaronilaatikko
Makaronilaatikko on koko perheen lemppari, jota ilman arki ei tunnu miltään.

Peltimakaronilaatikko

3 valkosipulinkynttä
300 g karitsan, naudan tai broilerin jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus cayennepippuria
3/4 tl suolaa
2 dl maissia
1 l (300 g raakaa) keitettyä pastaa

Juustokastike

5 dl maitoa
1 muna
2 dl (100 g) raastettua cheddar­juustoa

Pinnalle

1 dl murusteltua kuivaa leipää tai näkkäriä

Lopuksi

1/2 dl hienonnettua persiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna valkosipulin­ kynnet. Ruskista jauheliha pais­tinpannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli, oregano ja ripaus cayennepippu­ria. Mausta suolalla. Sekoita jouk­koon maissit.

2. Laita puhtaalle uunipellille keitetty pasta ja jauhelihaseos, se­koita. Sekoita maito, muna ja juus­toraaste kulhossa. Kaada pasta­ seoksen päälle. Ripottele pinnalle murusteltua kuivattua leipää. Kypsennä 225­-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

3. Ripottele valmiin makaronilaa­tikon päälle hienonnettua tuoretta persiljaa tai oreganoa.

Pellillinen texmexpizzaa

Pellillinen pizzaa kuuluu kiistatta viikonloppuun, mutta ilahduttaa toki myös arki-iltana. Tässä ohjeessa pizzan päälle kasataan valmiista taco-mausteseoksesta potkua saavaa broilerinjauhelihaa sekä muita texmex-herkkuja: maissia, jalapenoja ja salsakastiketta. Nosta texmex-jauhelihapizza pöytään komealla salaatti-, avokado- ja nachokeolla viimeisteltynä. Mikäli haluat ruoan valmistuvat pikapikaa, tartu pakastealtaan valmiiseen pizzapohjaan.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

pellillinen texmexpizzaa
Tässä ohjeessa pizzan päälle kasataan valmiista taco-mausteseoksesta potkua saavaa broilerinjauhelihaa sekä muita texmex-herkkuja.

Ainekset:

Pohja:

1/4 pala hiivaa
3 dl vettä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
4 dl durumvehnäjauhoja
noin 2 dl erikoisvehnäjauhoja

Päälle:

500 g broilerinjauhelihaa
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
1 pussi (25 g) tacomaustetta
1 1/2 dl vettä
2 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 prk (n. 300 g) salsakastiketta
4 dl cheddarjuustoa raastettuna
200 g pakastemaissia
jalapenoviipaleita

Lisäksi:

amerikansalaattia
avokadoa
kurkkua
nachoja

Valmistusohje

1. Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää mausteet ja öljy, alusta jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa joko yleiskoneella tai käsin 7–10 minuuttia. Kohota huoneenlämmössä noin tunti. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle, vaivaa hetki ja anna levätä peitettynä 15 minuuttia.

2. Valmistele taikinan levätessä täytteet. Paista jauheliha ja silputtu sipuli öljyssä kypsiksi. Lisää tacomauste ja vesi. Kuumenna, kunnes neste haihtuu. Mausta oreganolla ja juustokuminalla. Sekoita pyree salsakastikkeen joukkoon.

3. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Kauli taikina pellin peittäväksi levyksi. Levitä pohjalle salsa, puolet juustoraasteesta, jauheliha, maissit ja jalapenoviipaleet. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

4. Kypsennä pizzaa uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Tarkista, että pohja on varmasti kypsä, ennen kuin otat pizzan uunista. Lisää pizzan päälle keko rapeaa salaattia, paloiteltua avokadoa, kurkkukuutioita ja nachoja.

Italialaiset uunilihapullat

Lihapullat tomaattikastikkeella on erityisesti lasten mieleen, mutta ilahduttaa toki myös aikuisia. Supermehevien lihapullien juju on parmesaanijuusto, jota raastetaan jauhelihamassan joukkoon. Paista pyöryköihin kaunis pinta pannulla voi-öljyseoksessa ja kypsennä ne sitten loppuun tomaattikastikkeessa. Lisukkeeksi keitetään tietysti spagettia.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Italialaiset uunilihapullat
Supermehevien lihapullien juju on parmesaanijuusto, jota raastetaan jauhelihamassan joukkoon.

Lihapullat:

500 g nauta-sikajauhelihaa
2 viipaletta vaaleaa leipää ilman kuorta
2 dl vettä
1 dl raastettua parmesaania
1 kananmuna
1 silputtu sipuli
2 silputtua valkosipulinkynttä
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
2–3 rkl silputtua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
reilusti mustapippuria
voi-öljyseosta paistamiseen

Kastike:

1 prk tomaattimurskaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl kasvis-, kala- tai lihafondia
pari laakerinlehteä
mustapippuria
ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Murenna leipäviipaleet veteen ja anna turvota jonkin aikaa. Kuullota silputtu sipuli ja valkosipulinkynnet pehmeiksi öljyssä. Anna jäähtyä. Lisää leipäseokseen muna, jauheliha, parmesaani, sipuli, yrtit ja mausteet.

2. Sekoita aineksia kaksin käsin vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika vaivaaminen tekee lihapullista kuivia. Anna taikinan maustua hetki ennen pulliksi pyörittämistä. Sekoita tomaaattimurskaan öljy, fondi ja mausteet. Kaada kastike uunivuokaan.

3. Pyörittele taikinasta reilun kokoisia lihapullia kostutetuin käsin. Paista pulliin nopeasti kaunis pinta pannulla voi-öljyseoksessa. Pane pullat vuokaan ja lisää tomaattikastike ja jälkikypsennä 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia. Valele pyöryköitä pari kertaa paistamisen aikana kastikkeella. Tarjoa spagetin ja raastetun parmesanin kanssa.

X