Mitä tänään ruoaksi?

Tuo ripaus rentoutta myös arkipöytään – 6 ihanaa perjantai-illan ruokaa

Kun on perjantai-ilta ja viikonloppu alkamassa, tekee usein mieli vaihtaa vapaalle ja vähän ehkä herkutellakin. Tässä kuusi huippuhyvää ohjetta, jotka siivittävät sinut viikonlopputunnelmaan – vaikka jo tänään!
5.11.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Perjantai-illassa on ihan omanlaistansa taikaa ja silloin tekee mieli syödä jotain vähän herkullisempaa. Kokeilisitko tänä perjantaina valkoista kylmäsavulohipizzaa, trendikkäitä halloumiranskalaisa tai tuhdin juustoista makaronia?

6 parasta perjantairuokaa

Chalupa

Tortilloista tykkäävät kaikki, muttä näitä tortillalettuja ei kääritäkään rullalle, vaan ne paistetaan pannulla rapeiksi. Chalupa tarkoittaa espanjaksi venettä. Nämä veneet lastataan mausteisella papumuhennoksella, salaatilla ja avokadolla, mutta joukkoon voi lisätä myös grillattua kanaa tai kalaa.

chalupat

Chalupat lastataan mausteisella papumuhennoksella, salaatilla ja avokadolla.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Chalupat:

2 avokadoa
1 lime
1 kerä jäävuorisalaattia
2 rkl oliiviöljyä
4 maissitortillaa
juustoraastetta
smetanaa

Papumuhennos:

1 sipuli
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) mustia käyttövalmiita papuja
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus juustokuminaa
1/2 tl savupaprikajauhetta
2 dl vettä

Valmistusohje

1. Valmista ensin papumuhennos. Silppua sipuli, chili ja valkosipuli. Paista ne pehmeiksi kattilassa öljytilkassa. Huuhtele pavut siivilässä ja kaada ne kattilaan. Lisää kattilaan myös siirappi, juustokumina ja paprikajauhe.

2. Lisää kattilaan sen verran vettä, että pavut peittyvät, mutta vähintään 2 dl. Keitä niin kauan, että papujen rakenne pehmenee eli noin 20–30 minuuttia. Muusaa pavut sitten sauvasekoittimella tai perunanuijalla.

3. Kuori avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmäliha. Puserra päälle limemehua. Suikaloi salaatti.

4. Kuumenna öljy pannulla ja paista tortillat molemmin puolin rapeiksi. Levitä päälle papumuhennosta, juustoraastetta, salaattia ja avokadoa. Viimeistele annokset smetanalla ja limen mehulla.

Kylmäsavulohipizza

Perjantaipizza valmistetaan vaihteeksi valkoisena. Tomaattikastikkeen sijaan kylmäsavulohipizza sivellään sinapilla ja sitruunalla maustetulla ranskankermalla. Mikään kevytpizza ei tosiaan ole kyseessä, sillä mehevyyttä tuo vielä reilu määrä aromikasta gruyèrejuustoa. Salvianlehdet ovat hienostunut ja maukas lisä.

kylmäsavulohipizza

Tomaattikastikkeen sijaan kylmäsavulohipizza sivellään sinapilla ja sitruunalla maustetulla ranskankermalla.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Kylmäsavulohipizza:

200 g ranskankermaa
1 rkl dijoninsinappia
1 luomusitruunan raastettu kuori
3 dl raastettua gruyèrejuustoa
150 g kylmäsavulohiviipaleita
1 rkl kapriksia
kourallinen salvianlehtiä

Lisäksi

1 annos haluamaasi pizzapohjaa

Valmistusohje

1. Sekoita ranskankerma, dijoninsinappi ja sitruunankuoriraaste keskenään kulhossa.

2. Levitä seos pizzapohjan päälle. Ripottele pinnalle raastettua gruyèrejuustoa. Levitä päälle kylmäsavulohiviipaleita, kapriksia ja salvianlehtiä.

3. Kypsennä 225­ asteisessa uu­nissa pohjan paistoajan mukaan 15–25 minuuttia.

Halloumiranskalaiset ja lämmin kasvissalaatti

Halloumiranskalaiset eli tikun muotoon leikatut, leivitetyt ja uppopaistetut juustotikut saavuttivat supersuosion, kun Lähi-idän kasvisruokaan erikostunut Oli Baba’s -ravintola tarjoili niitä ensi kerran Lontoon Camden Marketin ruokakojussaan vuonna 2015. Ihanan överit halloumiranskalaiset onnistuvat helposti myös kotona ja maistuvat perjantai-illan herkkuna lämpimän kasvissalaatin kera.

halloumiranskalaiset ja lämmin kasvissalaatti

Trendikkäät halloumiranskalaiset onnistuvat helposti myös kotona.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

Halloumiranskalaiset

1 pkt halloumia
3 rkl vehnäjauhoja
1 tl juustokuminaa
1/4 tl chilirouhetta
1 kananmuna
1 dl korppu- tai pankojauhoja
öljyä paistamiseen

Lämmin kasvissalaatti:

1 prk käyttövalmiita linssejä
2 porkkanaa
1 punasipuli
1 punainen paprika
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
1/4 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl silputtua lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Leikkaa halloumi reilun sentin paksuisiksi tangoiksi. Sekoita vehnäjauhoihin mausteet ja kääntele tangot ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.

2. Huuhtele linssit siivilässä. Leikkaa porkkanat ja sipuli ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi paprika. Kuumenna öljy pannulla, lisää kasvikset ja paista kaksi minuuttia. Lisää linssit, kuumenna ja mausta seos balsamicolla, suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle silputtua persiljaa.

3. Kaada pannulle noin puolen sentin kerros öljyä ja paista halloumiranskalaiset kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

Gratinoidut nachot 

Rennon perjantai-illan ehdoton hitti: gratinoidut nachot! Lusikoi tortillasipsien joukkoon cheddarjuustolla höystettyä ranskankermaa sekä mausteista tomaattisalsaa ja nosta uuniin gratinoitumaan, kunnes juusto sulaa. Lisukkeeksi sopii mainiosti itse tehty guacamole. Täydellisesti perjantai-illan pikkupurtavaa

nachovuoka

Rennon perjantai-illan ehdoton hitti: gratinoidut nachot!

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 5

Ainekset

n. 300 g Nachoja

Kuorrutus

150 g raastettua cheddarjuustoa
200 g maustettua ranskankermaa (maun mukaan)

Salsa

200 g minitomaatteja
1 pieni punainen chilipalko
1 pieni punasipuli
½ dl hienonnettua korianteria
½ dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl jalapenoviipaleita
2 rkl oliiviöljyä
1 limetinmehu
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria

Valmistusohje

1. Sekoita cheddarjuustoraaste ja maustettu ranskankerma.

2. Lohko minitomaatit ja hienonna chilipalko sekä sipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset ja tarkista maku. Lisää suolaa, mustapippuria ja sokeria maun mukaan.

3. Kaada puolet nachoista uunivuokaan ja lisää päälle puolet juusto-ranskankermaseoksesta ja salsasta. Lisää loput nachot, salsa ja loppu juustoseos.

4. Gratinoi 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia ja tarjoile.

Makaronia ja juustoa

Tämä ruoka on juuri sitä, mitä nimikin lupaa: makaronia ja juustoa, jonka määrässä ei totisesti ole säästelty. Makaronin seassa on gruyère- ja parmesaanijuustosta tehty kastike ja päällä mehevä juustokuorrute. Pinnalle lisätyt leipäkrutongit tuovat rapeaa suutuntumaa.

makaronia ja juustoa

Tässä juustomakaronissa ei tosiaan ole juustossa säästelty.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 5

Ainekset

400 g makaronia tai muuta pastaa
vettä ja suolaa

Juustokastike

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kuumaa maitoa
100 g raastettua gruyèrejuustoa
100 g raastettua parmesaani- tai pecorinojuustoa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Pinnalle

100 g raastettua gruyèrejuustoa
100 g valmiita krutonkeja

Valmistusohje

1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsiksi. Valuta, huuhtaise kylmällä vedellä, kaada takaisin kattilaan ja siirrä sivuun hetkeksi.

2. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Kypsennä niitä hetki koko ajan sekoitellen, ja lisää kuuma maito hyvin vispilöiden. Kuumenna kiehuvaksi
ja keitä poreillen kunnes kastike on paksuuntunut. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraasteet, mustapippuri ja muskottipähkinä.

3. Sekoita kattilassa makaronit ja juustokastike keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste sekä murskatut krutongit.

4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Berliininsämpylä

Tuhti leipä vie taatusti nälän. Tässä perjantai-illan purtavaksi sopivassa berliininsämpylässä on vaikutteita kahdesta Berliinin suosituimmasta ruoasta, Döner-kebabista ja currywurstista.

berliininsämpylä

Tässä perjantai-illan purtavaksi sopivassa berliininsämpylässä on vaikutteita kahdesta Berliinin suosituimmasta ruoasta, Döner-kebabista ja currywurstista.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

4 maukasta sämpylää
200 g naudan ulkofileetä

Mausteseos:

1/2  tl sormisuolaa
1/2  tl mustapippuria
1/2  tl juustokuminaa
1/3  tl paprikajauhetta

Salaatti:

pala punakaalia
silputtua korianteria
2 rkl öljyä
1/2 rkl etikkaa
ripaus suolaa ja sokeria

Lisäksi:

1 sipuli renkaina
1 dl chiliketsuppia
1 tl currya
1/2 dl smetanaa
1/2 murskattua valkosipulinkynttä

Valmistusohje

1. Leikkaa liha lehdenohuiksi viipaleiksi. Kuumenna valurautapannulla tilkka öljyä. Paista lihaviipaleet nopeasti molemmin puolin, lisää mausteseos ja anna lihan maustua hetki.

2. Suikaloi punakaali. Lisää sekaan silputtua korianteria, öljyä, etikka ja mausteet. Anna makujen tekeytyä hetki. Mausta chiliketsuppi currylla ja smetana valkosipulilla.

3. Paista sipulirenkaat hieman ruskehtavaksi öljyssä. Halkaise sämpylät päältä kahtia niin, että pohja jää kiinni. Täytä salaatilla ja lihasuikaleilla. Lisää päälle currykastiketta ja smetanaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme