Mitä tänään ruoaksi?

Helpot ja herkulliset mökkiruoat koko viikoksi – katso resepti-ideat viikon jokaiselle päivälle

Kesämökillä lähin kauppa voi olla kymmenien kilometrien päässä. Kun suunnittelet ostokset huolella, kaupassa käynti helpottuu ja voit viettää loppuviikon loikoillen. Poimi tästä helppojen kesäruokien reseptivinkit!
2.7.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Mökkiruokien kannattaa olla nopeita ja helppoja. Katso herkulliset resepti-ideat mökille sopiviin arkiherkkuihin – viikon ruokalistaltamme löydät ideat viikon jokaiselle päivälle.

Mökkiläisen viikon ruokalista:

Maanantai: Tonnikalawrapit
Tiistai: Sitruunainen lohi-perunasalaatti
Keskiviikko: Muurinpohjaletut ja lohta
Torstai: Perinteinen kesäkeitto
Perjantai: Grillatut makkara-kasvisnyytit
Lauantai: Grillattua broileria ja pyttipannua
Sunnuntai: Pastaa, valkosipulia, mustapippuria

Maanantai: Tonnikalawrapit

Ruokaisat wrapit syntyvät valmiista tortillaletuista, joiden väliin sujautetaan tonnikalaa. Raejuusto tuo mehevyyttä, valmis chilikastike pientä takapotkua.

 tonnikalawrapit

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 täysjyvävehnätortillaa
  • 1 prk (185/150 g) tonnikalaa öljyssä
  • 1 punainen paprika
  • 1 prk (200 g) raejuustoa
  • 2 tl sambal oelek -chilitahnaa
  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 1 ruukku roomansalaattia

Valmistusohje:

1. Valuta tonnikalat. Pese ja halkaise paprika. Poista siemenet ja kanta ja pilko pieniksi.

2. Sekoita kulhossa paprikat, raejuusto, chilitahna ja mausteet.

3. Levitä leikkuulaudalle tortillat ja nostele päälle runsaasti salaatinlehtiä. Jaa tortillojen toiselle reunalle tasaisesti raejuustoseos ja tonnikala.

Tiistai: Sitruunainen lohi-perunasalaatti

Viikon ruoat kannattaa tehdä niin, että nopeasti pilaantuvat ruoat tehdään alkuviikosta. Siispä tiistaina on vuorossa savulohta. Kun lohi-perunasalaatissa maustaa erikseen savukalan ja perunat, yhdistelmä on vastustamattoman maukas.

sitruunainen lohi-perunasalaatti

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset:

Lohi:

  • 400-500 g lämminsavulohta
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1/2 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Perunasalaatti:

  • 1 kg kypsiä uusia perunoita
  • 1 fenkoli ohuina suikaleina
  • 1 nippukevätsipulia hienonnettuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl sokeria
  • 3 rkl kapriksia

Valmistusohje:

1. Paloittele lohi reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä mehu ja tillisilppu. Kääntele maut varovasti sekaisin ja jätä odottamaan.

2. Puolita perunat kulhoon ja lisää joukkoon fenkoli sekä kevätsipuli. Sekoita öljyn joukkoon sitruunan kuoriraaste sekä mehu, suola, mustapippuri ja sokeri. Kääntele kastike perunoiden joukkoon. Anna maustua noin 15 minuuttia.

3. Kaada perunat vadille ja nostele päälle savulohipalat.

4. Viimeistele kapriksilla ja tarjoa.

Keskiviikko: Muurinpohjaletut

Keskiviikkona järjestetään lettukestit. Makeiden täytteiden lisäksi muurinpohjalettuihin sopivat myös suolaiset lisukkeet. Letuista tulee erityisen hyviä, kun lisäät taikinaan ohrajauhoja ja mausteeksi tilliä. Jos savukalaa jäi edellispäivältä tähteeksi, voi sitä sujauttaa lettujen täytteeksi.

muurinpohjaletut

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 8

Ainekset:

  • 1 l maitoa
  • 3 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ohra- tai spelttijauhoja
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1/2 dl öljyä
  • 1 dl hienonnettua tilliä

Paistamiseen:

  • öljyä tai juoksevaa margariinia

Valmistusohje:

1. Vatkaa munat yksitellen maidon joukkoon. Vatkaa jauhot joukkoon niin, että taikinasta tulee aivan tasaista. Mausta taikina suolalla ja sekoita öljy joukkoon. Anna taikinan turvota vähintään tunnin ajan. Voit kaataa taikinan pulloon ja ottaa se siinä mökille mukaan.

2. Sekoita taikinan joukkoon hienonnettu tilli ennen paistamista.

3. Kuumenna tilkka öljyä tai juoksevaa margariinia muurinpohjapannussa. Rasvaa ei tarvitse paljon, kun taikinassa on öljyä.

4. Kaada taikinaa pullosta muurinpohjapannuun, levitä taikina lastalla ohueksi kerrokseksi ja paista ohukaiset molemmilta puolilta kauniin värisiksi.

Tarjoile juhannuslohen kanssa.

Torstai: Perinteinen kesäkeitto

Torstai on kesäkeittopäivä, sillä mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua mökkilaiturilla harjaamassa multaisia varhaisvihanneksia. Perinteinen kesäkeitto keitetään täysmaitoon ja suurustetaan vehnäjauhoilla.

perinteinen kesäkeitto

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 8

Ainekset:

  • 1 nippu (n. 400 g) porkkanoita
  • 1 (n. 500 g) kukkakaali
  • 650 g uusia perunoita
  • 2-3 (n. 100 g) uutta sipulia varsineen
  • (50 g voita)
  • 1 1/2 l vettä
  • 1/2 dl kasvisfondia
  • 200 g riivittyjä herneitä
  • 50 g tuoretta pinaattia
  • 1 rkl täysjyvävehnäjauhoja
  • 1 l (täys)maitoa
  • 1 dl silputtua lehtipersiljaa
  • 1 dl silputtua tilliä
  • rouhittua mustapippuria

Valmistusohje:

1. Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali, lohko perunat ja hienonna sipuli.

2. Sulata voi kattilassa ja pyörittele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuria myllystä. Anna kiehua 15 minuuttia.

3. Lisää joukkoon herneet ja suikaloitu pinaatti.

4. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keittoon silputtuja yrttejä. Tarkista suola.

Perjantai: Grillatut makkara-kasvisnyytit

Helpot grillinyytit tehdään grillimakkaroista, varhaisperunoista ja kesäkasviksista. Nyyttien juju on maustettu tuorejuusto, joka sulaa vastustamattomasti grillin lämmössä.

makkara-kasvisnyytit

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 keitettyä uutta perunaa
  • 1 paprika
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 nippusipulia
  • 250 g viherpippurisulatejuustoa
  • 4 grillimakkaraa
  • sinappia
  • sipulinvarsia
  • öljyä

Lisäksi:

  • 4 kaksinkertaista folioarkkia

Valmistusohje:

Grillattuihin makkara-kasvisnyytteihin voi käyttää etukäteen kypsennettyjä tai nopeasti kypsyviä kasviksia.

1. Viipaloi perunat. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja paloittele paprikanpuolikkaat. Huuhdo ja paloittele kesäkurpitsa. Leikkaa sipulit ja niiden varret renkaiksi. Leikkaa sulatejuusto ja makkarat viipaleiksi. Sekoita kaikki paloitellut kasvikset keskenään.

2. Voitele folioarkit öljyllä ja jaa kasvisseos arkkien päälle. Levitä kasvisten päälle sulatejuusto- ja makkaraviipaleet. Mausta sinapilla.

3. Sulje arkit nyyteiksi ja kypsennä nyyttejä grillissä 10—15 minuuttia tai kunnes kaikki aineet ovat sopivasti kuumenneet ja juusto alkaa sulaa.

4. Tarjoa makkara-kasvisnyyttien lisäkkeenä raikasta salaattia.

Lauantai: Grillattua broileria ja pyttipannua

Lauantaina tyhjennetään kaapit tähteistä. Pyttipannu on perinteistä hävikin häätöruokaa, jossa aavistuksen nuupahtaneetkin kesäkasvikset heräävät uuteen loistoon. Pyttipannu valmistuu näppärästi vaikka muurikkapannulla paistaen.

grillattua broileria ja pyttipannua

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 broilerin rintafileetä
  • 2 rkl aprikoosihilloa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0.3 tl yrttiseosta
  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kesän pyttipannu:

  • 8 keitettyä varhaisperunaa
  • 1 kesäsipuli varsineen
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 nippu varhaisporkkanoita
  • 100 g sokeriherneenpalkoja
  • 1-2 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • herneenversoja

Valmistusohje:

1. Nosta broilerinfileet huoneenlämpöön tuntia ennen kypsentämistä. Sekoita kulhossa aprikoosihillo ja öljy.

2. Pilko keitetyt ja jäähdytetyt perunat. Pilko sipuli varsineen. Murskaa ja hienonna valkosipulinkynnet. Rapsuta porkkanat puhtaiksi ja pilko. Puhdista sokeriherneenpalot.

3. Grillaa broilerit molemmin puolin kypsiksi. Sivele päälle hilloseosta ja mausta fileet yrttimausteella, suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Nosta fileet vadille ja peitä foliolla. Anna vetäytyä 5 minuuttia.

4. Kuumenna muurikalla loraus öljyä ja vokkaa kasvikset napakan kypsiksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Koristele annokset herneenversoilla.

Sunnuntai: Pastaa, valkosipulia, mustapippuria

Sunnuntaiateria loihditaan lähes tyhjästä. Maukas ja nopea ruoka syntyy pastasta, mausteista ja ripauksesta maukasta juustoa. Yksinkertaista ja hyvää!

pastaa, valkosipulia ja mustapippuria

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 400 g spagettia
  • vettä ja suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 limetin mehu
  • ripaus suolaa
  • reilusti mustapippuria

Viimeistelyyn:

  • 75 g raastettua pecorino-juustoa

Valmistusohje:

Kun tehdään yksinkertaista, on tärkeää, että raaka-aineet ovat laadukkaita. Maukas ja nopea arkiruoka syntyy pastasta, mausteista ja ripauksesta maukasta juustoa.

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy isossa korkeareunaisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää valkosipulit ja kuullota ne pehmeiksi mutta älä polta. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja reilulla määrällä tuoretta mustapippuria.

3. Valuta pasta lävikössä ja kaada paistinpannulle. Kääntele makuaineet pastan joukkoon ja jaa pasta lautasille.

4. Viimeistele annokset pecorinoraasteella ja tarjoile heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *