Mitä tänään ruoaksi?

Helpot ja nopeat peltiruoat ovat kiireisen arjen pelastus – 5 parasta peltiruokaa

Unohda kattilat, padat ja pannut. Helpoimmat arkiruoat valmistuvat näppärästi uunipellillä. Listasimme parhaat peltiruoat, jotka pelastavat arjen kiireen keskellä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Helpot ja nopeat peltiruoat valmistuvat yhden vuoan taktiikalla.

Unohda kattilat, padat ja pannut. Helpoimmat arkiruoat valmistuvat näppärästi uunipellillä. Listasimme parhaat peltiruoat, jotka pelastavat arjen kiireen keskellä.

Helpot ja nopeat peltiruoat sopivat täydellisesti kiireisen arjen herkkuhetkiin. Uunipelti on nimittäin paras ruoanvalmistusväline, kun ruoanlaittoon ei halua uhrata paljon aikaa. Pilkkomisen jälkeen uuni hoitaa loput työt ja sinä voit vain huilia.

Peltiruokien idea on valmistaa koko ateria yhdellä ja samalla uunipellillä aikaa, vaivaa ja tiskiä säästäen. Toki ruoan voi kypsennyksen jälkeen viimeistellä vielä maukkaalla kastikkeella, tuoreilla yrteillä tai vaikka kourallisella pähkinöitä.

Pellillisellä ruokaa ruokkii helposti myös isomman joukon nälkäisiä, kun kaikki valmistuu näppärästi kaikille yhtä aikaa.

Paahdettu härkis-juuressalaatti syntyy suosikkijuureksista

Paahdetun härkis-juuressalaatin voi koota mieleisistään juureksista, jotka paahtuvat uunin lämmössä makoisiksi. Härkispyörykät paistuvat uunipellillä pinnalta rapeiksi ja tuovat salaatille rutkasti hyvää proteiinia.

Salaatin kanssa tarjottava piparjuurikastike antaa kivasti potkua ruokaan. Jos haluat astetta tulisemman säväyksen, raasta tuoretta piparjuurta myös kypsien kasvisten päälle.

paahdettu härkis-juuressalaatti
Ruokaisa ja kuitupitoinen salaatti kootaan paahdetuista juureksista ja härkispyöryköistä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

Katso ohje: Paahdettu härkis-juuressalaatti

Päivälliseksi paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Kuten lähes kaikki kasvikset, myös kaalit rakastavat uunia. Kaalipelti kootaan parsa- ja kukkakaalin kukinnoista, rapeaksi paahtuneesta serranokinkusta sekä kananmunista, joita kypsennetään vain sen verran, että valkuainen on juuri ja juuri hyytynyt. Valuvaksi jääneet keltuaiset toimivat kaalipellin kastikkeena.

paahdettuja kaaleja ja kananmunaa
Kokeile päivälliseksi paahdettuja kaaleja, rapeaa kinkkua ja kananmunaa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Feta-uunijuurekset ovat fetan ystävän herkku

Jos uunissa paahdettu fetajuusto on parasta mitä tiedät, koukutut takuulla myös fetajuustolla kruunattuihin uunijuureksiin. Uunijuureksista koottu fetasalaatti valmistuu näppärästi uunissa, jossa kasviksista tulee mukavan napakoita ja feta ruskettuu juuri sopivasti.

Feta on ihana makupari niin punajuurille, porkkanoille kuin palsternakoillekin, jotka paahtuvat uunissa suussa sulavan makeiksi.

feta-uunijuurekset
Juurekset makeutuvat maukkaiksi uunin lämmössä. Suolainen fetajuusto tarjoaa makeudelle vastapainoa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Feta-uunijuurekset

Parhaat makkaraperunat syntyvät uunissa

Helpot ja nopeat peltiruoat voivat olla myös ylellisiä versioita klassikkoherkuista! Esimerkiksi tutut makkaraperunat voi nauttia myös astetta fiinimmin. Makkaraperunoiden luksusversiossa ei käytetä valmisperunoita. Mukana on kukkakaalia, punasipulia sekä tuoretta timjamia.

Valitse laadukas ja maukas raakamakkara, joka kypsyy näppärästi kasvisten kanssa samalla pellillä ja tuo ruokaan roppakaupalla makua. Makkaraperunoista tutut elementit eli sinappi ja kurkkusalaatti sekoitetaan kermaviilin kanssa makoisaksi kastikkeeksi.

parhaat makkaraperunat
Moderneista makkaraperunoista ei puutu makua eikä väriä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Parhaat makkaraperunat

Lohi-punajuuripelti valmistuu ilman käryämistä

Käryttömin tapa kypsentää kala on paahtaa se uunissa. Mutta herkullisin tapa on iskeä samaan vuokaan myös punajuurta, punasipulia ja linssejä.

Uskomattoman herkullinen lohi-punajuuripelti saa tulisuutta pohjoisafrikkalaisesta harissatahnasta sekä viime silauksen pinaatista ja sitruunasta.

lohi-punajuuripelti
Harissa on pohjoisafrikkalainen maustetahna, jossa maistuu chili, juustokumina ja korianteri. Sipaise sitä lohen päälle, ihastut ikihyväksi.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Katso ohje: Lohi-punajuuripelti

Lue myös Kotilieden juttuEdullinen uuniruoka x 7: Maukas spagettivuoka, mozzarella-kanapelti ja 5 muuta herkkua

X