Mitä tänään ruoaksi?

Herkuttele tähteillä! 7 ruokaa, jotka maistuvat hyvältä myös seuraavana päivänä

Edellisen päivän tähteet ovat kiireisen arjen pelastus. Kun ruokaa valmistaa kerralla reilun määrän, säästää aikaa ja useimmiten myös rahaa. Listasimme seitsemän herkullista arkiruokaa, jotka maistuvat hyvältä seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Punajuurilasagne maistuu hyvältä vielä seuraavanakin päivänä – ota siis tähteet rohkeasti talteen.

Edellisen päivän tähteet ovat kiireisen arjen pelastus. Kun ruokaa valmistaa kerralla reilun määrän, säästää aikaa ja useimmiten myös rahaa. Listasimme seitsemän herkullista arkiruokaa, jotka maistuvat hyvältä seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä.

Otathan sinäkin talteen aterian tähteet? Ottamalla huomioon pari tärkeää seikkaa ruoan jäähdyttämiseen ja säilyttämiseen liittyen, tähteet ovat mitä parhainta tarjottavaa ruokapöydässä vielä seuraavanakin päivänä.

Jäähdytä ja säilö tähteet oikein

Kun valmistat ruokaa kerralla reilun määrän, jäähdytä se nopeasti ja säilytä se myös riittävän viileässä. Jääkaapissa tulisi olla korkeintaan 5 astetta, liha- ja kalatuotteet viihtyvät viileämmässäkin. Älä säilytä ruokaa ruostumisherkissä valurautaisissa tai alumiinisissa astioissa, joista voi liueta ruokaan alumiinia. 

Useimmat ruoat ovat syömäkelpoisia muutaman päivän oikein säilytettyinä. Lähes kaikki ruoat kestävät myös pakastusta. Pakasta ruoka yksittäisissä annosrasioissa tai valmista vuokaruoat, kuten lasagnet, keraamiseen vuokaan, jonka voi tarpeen tullen nostaa suoraan uuniin lämpenemään.

Härkis-bataattivuoka

Erilaiset vuokaruoat ovat arjen aatelisia – etenkin, kun otetaan huomioon tähteet ja niiden jatkokäyttö. Helppouden ja nopeuden lisäksi niiden rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Härkis-bataattivuoka on herkullinen vegemuunnos suositusta jauheliha-perunasosevuoasta. Miedon makean bataattisoseen alta paljastuu bbq-mausteinen härkiskastike. 

tähteet
Härkis-bataattivuoka on täyttävä, terveellinen ja herkullinen arkiruoka – ja, kun ota talteen ateriat tähteet, syöt siitä helposti useamman päivän.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Härkis-bataattivuoka:

1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g härkistä (esim. BBQ-maustettua)
400 g maustettua tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
2 tl kuivattua oreganoa
1 kg bataattia keitettynä ja soseutettuna
ripaus muskottia
1 kananmuna

Valmistusohje

1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää härkis ja paista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja oregano. Kiehauta ja mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

2. Mausta bataattisose suolalla ja muskotilla. Sekoita joukkoon kananmuna.

3. Lusikoi puolet bataattisoseesta uunivuoan pohjalle ja lusikoi päälle härkis-tomaattiseoskerros. Levitä pinnalle loput bataattisoseesta.

4. Paista 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia.

Jauheliha-kaalikeitto

Keittoja on helppo keittää koko kattilallinen, ja useimmat keitot maistuvat hyviltä myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Jauhelihakeitto on paitsi hyvä, myös edullinen arkiruoka. Keiton kaunis väri tulee punajuuresta ja tomaattipyreestä. Sattumiksi sopivat juurekset maun mukaan. 

tähteet
Jauheliha-kaalikeiton kaunis väri tulee punajuuresta ja tomaattipyreestä.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Jauheliha-kaalikeitto:

400 g sika-nautajauhelihaa
400 g kaalia
1 sipuli
1 porkkana
pala lanttua
1–2 punajuurta
4 perunaa
1 1/2 l lihalientä kuutioista
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl siirappia
1 rkl meiramia
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Suikaloi kaali. Kuori ja pilko muut kasvikset. Kuumenna kaalisuikaleita ja sipulia hetki öljyssä kattilassa. Lisää muut kasvikset perunoita lukuun ottamatta ja anna keiton kiehua noin 30–40 minuuttia. Lisää perunakuutiot puolessa välissä keittämistä.

2. Paahda jauheliha paistinpannulla, lisää paahtamisen loppuvaiheessa tomaattipyree ja siirappi. Anna lihan ruskistua kunnolla. Lisää jauheliha keittoon. Mausta meiramilla, suolalla ja pippurilla. Anna keiton hautua vielä hetki kannen alla.

Punajuurilasagne

Lasagnen valmistus vaatii hieman vaivaa, mutta kun kerran on hommaan ryhtynyt voi samalla vaivalla valmistaa vaikka tuplasatsin. Valmista lasagnet pakastuksen kestävissä vuoissa, jäähdytä toinen ja nosta se sitten peiteltynä pakkaseen, josta se on helppo myöhemmin nostaa uuniin uudelleen lämmitettäväksi.

tähteet
Perinteinen lasagne saa punajuuresta mukavan makean vivahteen. Ja tähteet maistuvat varmasti vielä seuraavanakin päivänä.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Punajuurilasagne:

200 g lasagnelevyjä

Punajuurikastike:

500 g punajuuria
1–2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 tl punaista chiliä
1 rkl rypsiöljyä
500 g tomaattimurskaa
0,5 tl rouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
0,5 tl oreganoa
0,5 tl basilikaa

Juustokastike:

6–7 dl kevytmaitoa
0,5 dl vehnäjauhoja
½ kasvisliemikuutiota
¼-½ tl raastettua muskottipähkinää
75 g voimakasta juustoraastetta

Valmistusohje

1. Kuori ja raasta juurekset, kuori ja pilko sipulit ja hienonna chili. Kuullota pannulla öljyssä ensin sipulit ja lisää sitten muut aineet.

2. Haihduttele hetki, lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna kypsyä miedolla lämmöllä.

3. Valmista juustokastike. Kuumenna 5 dl maitoa ja sekoita vehnäjauhot desilitraan maitoa. Lisää jauhosuurus kuumaan maitoon hyvin sekoittaen ja kypsennä sekoitellen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää liemikuutio ja muskotti sekä lopuksi juustoraaste.

4. Kaada tilkka molempia kastikkeita voidellun vuoan pohjalle ja peitä lasagnelevyillä. Jatka kerroksittain, niin että päällimmäisten levyjen päälle tulee vain juustokastiketta.

5. Paista 180 asteessa 40-50 minuuttia, anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Cajunpata

Useimmat pataruoat eivät ole moksiskaan, vaikka niitä hauduttaisi kerralla koko padallisen ja söisi niitä sitten useamman päivän. Mikä parasta, pataan voi pilkkoa mitä mieleen juolahtaa. Cajunpadassa on lämpimien makujen lisäksi broileria ja chorizomakkaraa. Kermainen liemi sitoo mausteet hienoksi kokonaisuudeksi.

tähteet
Keitä cajunpadan seuraksi riisiä ja vihreitä papuja tarpeeksi, jotta myös padan tähteet saavat riittävän määrän lisuketta kylkeen.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Cajunpata:

1 tuore broileri
2 rkl cajunmausteseosta
300 g chorizomakkaraa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 prk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
3 rkl soijakastiketta
3 rkl kanafondia
1/2-1 tl chilihiutaleita
2 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl voi­-öljyseosta

Valmistusohje

1. Paloittele broileri reilun kokoisiksi paloiksi. Hiero paloja noin ruokalusi­kallisella cajunmaustetta (toinen ruo­kalusikallinen käytetään myöhem­min). Leikkaa makkara noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet.

2. Kaada tomaattimurska ja ­pyree, vesi, kerma, soijakastike ja fondi pa­taan. Lisää chilihiutaleet, timjami, mustapippuri, suola ja ruokalusikalli­nen cajunmaustetta. Kuumenna lie­mi kiehuvaksi.

3. Kuumenna voi­öljyseos paistinpan­ nulla ja paista broileripaloihin kau­ niin ruskea pinta. Siirrä broileripalat pataan liemeen. Kuullota sipuleita hetki makkaraviipaleiden kanssa ja siirrä ne pataan. Kypsennä ruokaa 200­-asteisessa uunissa 50­–60 minuuttia.

Intialaiset lihapullat

Ylipäätänsä erilaiset mausteiset ruoat maistuvat yleensä paremmilta vasta seuraavaa päivänä, kun mausteiden aromit ovat saaneet rauhassa tekeytyä. Kokeile lihapullia intialaisiella twistillä. Lisänä tarjottavassa kormakastikkeessa on tujaus chiliä ja roppakaupalla lämpimiä mausteita. 

tähteet
Intialaisissa lihapullissa maistuu houkuttelevasti garam masala, juutokumina ja korianteri. Lampaan- ja naudanjauhelihasta pyöräytetyt pullat tarjotaan lempeän mausteisen kookoskastikkeen kanssa.

Valmistusaika: Yli 60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 8

Kastike:

1 sipuli
2 rkl voita
2 tl juustokuminaa
1 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
2 rk ltomaattipyreetä
1 kanelitanko
2 tähtianista
1/2 tl chilirouhetta
1 tlk tomaattimurskaa +
1/2 tölkillistä vettä
2 tl fariinisokeria
2 kanaliemikuutiota
2 dl kookosmaitoa
2 dl paksua jogurttia (puolet voi olla kermaa)
1/2-1 tl suolaa

Lihapullataikina:

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala inkivääriä
1 tl garam masalaa
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl chilirouhetta
2 rkl öljyä
1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl vettä
1 kananmuna
400 g lampaan jauhelihaa
400 g naudan tai possun jauhelihaa
2 tl suolaa
1/2 ruukku korianteria

Lisäksi:

1 tl sinapinsiemeniä
1/2 ruukku korianteria

Valmistusohje

1. Tee ensin kastike: Silppua sipuli. Sulata voi paistokasarissa. Lisää sipulisilppu, juustokumina, garam masala ja kurkuma. Kuullota 1–2 minuuttia sekoitellen. Lisää tomaattipyree, kanelitanko, tähtianikset ja chilirouhe. Kuumenna hetki.

2. Lisää kasariin tomaattimurska, 1/2 tölkkiä vettä, sokeri ja liemikuutiot. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kookosmaito ja jogurtti. Mausta suolalla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi.

3. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet lihapullataikinaa varten. Kuori ja raasta inkivääri. Kuullota sipulisilppuja, inkivääriä ja mausteita öljyssä keskilämmöllä 2 minuuttia. Anna jäähtyä.

4. Mittaa korppujauhot ja vesi kulhoon. Anna turvota hetki. Lisää muna, jauhelihat, suola, silputtu korianteri ja sipuliseos. Sekoita taikinatasaiseksi.

5. Pyörittele taikina lihapulliksi. Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla ja paista pyöryköihin ruskea pinta. Nosta pyörykät jälkikypsymään kastikkeeseen. Anna niiden hautua kastikkeessa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle sinapinsiemeniä ja silputtua korianteria.

Rogan josh – punainen lammaspata

Rogan josh eli punainen lammaspata on alun perin kašmirilainen liharuoka, jonka täyteläisyys perustuu mausteiden runsauteen ja pitkään hauduttamiseen. Pataruoka hautuu uunissa hissukseen useamman tunnin, joten sen voi valmistaa vaikka leippoisana viikonloppuna ja nautiskella sitten pitkin kiireistä viikkoa. 

tähteet
Rogan josh eli punainen lammaspata on alun perin kašmirilainen liharuoka, jonka täyteläisyys perustuu mausteiden runsauteen ja pitkään hauduttamiseen.

Valmistusaika: Yli 2 h| Vaikeustaso: Keskitaso

Rogan josh – punainen lammaspata:

1 kg lampaanpaistia (noin)
4 mehevää valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
4 rkl öljyä
1 silputtu sipuli
4 neilikkaa
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
3 rkl tomaattipyreetä
2 tl suolaa
vettä
2 dl paksua jogurttia
0,5 tl garam masalaa
(4 kaltattua luumutomaattia)

Valmistusohje

1. Leikkaa lampaanliha kolmen sentin kuutioiksi. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon, lisää inkivääriraaste, juustokumina, korianteri, paprikajauhe, chili ja 1 rkl öljyä. Sekoita tahnaksi.  Kääntele lihapalat hyvin mausteseoksessa ja anna maustua 2–3 tuntia tai yön yli.

2. Kuumenna öljy isossa vokissa. Lisää sipuli, neilikat, kanelitanko ja laakerinlehdet. Kuumenna 1 minuutti. Lisää lampaanliha, mausta suolalla ja paista 4 minuuttia hyvällä lämmöllä.
Vähennä lämpöä, peitä vokki kannella ja anna lihan vielä paahtua 15 minuuttia, lisää tomaattipyree ja 1 dl vettä. Keitä ilman kantta, kunnes neste on haihtunut. Lisää 1–2 dl vettä ja anna lampaanlihan hautua, kunnes se on hajoavan kypsää. Neste saa haihtua vähiin kypsennyksen aikana.

3. Lisää lammaspataan hauduttamisen loppupuolella jogurtti ja halutessasi myös kaltattuja, puolitettuja tomaatteja. Ripottele garam masala valmiin ruoan pinnalle.

Intialainen linssikeitto

Kasvissosekeitot ovat käteviä, sillä niihin saa näppärästi upotettua jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneet aavistuksen nuupahtaneet kasvikset sekä kermatölkin pohjat. Intialaisessa linssikeitossa on bataattia, porkkanaa ja perunaa. Ruokaisuutta tuovat joukkoon soseutetut linssit. Keittoa valmistuu kerralla reilu määrä, mutta erilaisilla höysteillä siihen saa helposti uutta ilmettä.

tähteet
Pehmeä bataattikeitto saa ruokaisan lisän punaisista linsseistä. Tähteet maistuvat vähintään yhtä hyvältä.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 6

Intialainen linssikeitto:

1 bataatti
4 porkkanaa
4 perunaa
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 dl punaisia linssejä
2 rkl rypsiöljyä
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl hunajaa
1 prk (2,5 dl) Cocos & Lime- ruokakermaa 5%)
1 rkl tuoretta persiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja pilko bataatti, porkkanat, perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Huuhtele linssit huolellisesti lävikössä.

2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota pilkotut kasvikset. Lisää vesi, liemikuutio ja linssit. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä.

3. Lisää mausteet ja hunaja. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää ruokakerma ja kiehauta.

X