Mitä tänään ruoaksi?

Huippukokin ylistämä Sandefjordin kastike muuntaa voissa paistetut ahvenet gourmet-ruoaksi

Kauden parhaat ahvenfileet paistuvat Michael Björklundin, Strömsö -ohjelmasta tutun huippukokin reseptillä. Annoksen kruunaa Sandefjordin kastike. Ota talteen sivustomme suosikkiresepti ja onnistut!

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Seppo Saarentola, Otavamedia

Kauden parhaat ahvenfileet paistuvat Michael Björklundin, Strömsö -ohjelmasta tutun huippukokin reseptillä. Annoksen kruunaa Sandefjordin kastike. Ota talteen sivustomme suosikkiresepti ja onnistut!

Voissa paistetut ahvenet ovat herkullisia. Kalan maku vahvistuu, kun se paistetaan voissa ja maustetaan suolalla. Kun tarjoat paistettujen ahventen lisänä vastustamatonta ja koukuttavaa Sandefjordin kastiketta, saat ateriasta gourmet-ruokaa.

”Sandefjordin kastikkeella voi syödä itsensä ähkyyn”, sanoo useasti palkittu huippukokki ja ravintoloitsija Michael Björklund Micken kalaherkut -kirjassaan.

Sandefjordin kastiketta voi luonnehtia paksuksi ja herkulliseksi. Sen sitruunaisen kirpeä maku tekee siitä erityislaatuisen.

Kastikkeen ohje on äärimmäisen helppo ja yksinkertainen. Kerma, ranskankerma ja voi lämmitetään kattilassa ja maustetaan sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Paistettu ahven on helppoa pikaruokaa

Pidätkö kalan valmistamista vaivalloisena. Älä turhaan. Herkullisen kala-aterian valmistaminen onnistuu keneltä tahansa. Tärkeintä on varmistua kaupassa kalan tuoreudesta. Kalan pitää näyttää freesiltä ja sen tulee tuoksua raikkaalta. Älä osta limaista kalaa, jolla on vaaleat kidukset, se ei ole tuore.

Paista kala valurautapannussa. Valurautapannun etuna on lämmön jakautuminen tasaisesi. Kuluneeseen teflonpannuun kala jää helposti paistettaessa kiinni.

Käytä voita paistamiseen, kypsennä ahvenet kypsiksi ja herkullisen kullanruskeiksi. Ole kuitenkin tarkkana, ettet paista ahvenfileitä kuiviksi. Käännä fileet vain kerran paistamisen aikana, niin saat niihin upean paistopinnan ja ne pysyvät hyvin koossa. Kun fileiden reuna alkaa muuttua valkoiseksi, on aika kääntää fileet. Mausta ahvenfileet paistamisen jälkeen suolalla ja pippurilla. Viimeistele annos Sandefjordin kastikkeella ja mehevillä kesäkasviksilla.

Voissa paistetut ahvenet ja Sandefjordin kastike

voissa paistetut ahvenet, ahvenfileet

4 hengelle

Ainekset

800 g ahvenfileitä
voita
suolaa
vastajauhettua valkopippuria
Sandefjordin kastike (1 – 2 annosta):
2 rkl kermaa
2 rkl ranskankermaa
2 rkl voita
1 rkl sitruunan mehua (noin)

Valmistusohje

Paistetut ahvenet Strömsön tapaan:

Taita ahvenfileet keskeltä kaksinkerroin ja paista voissa läpikypsiksi ja herkullisen värisiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa ahvenet Sandefjordin kastikkeen ja kesävihannesten, porkkanasokeriherneragùn kera.

Valmista Sandefjordin kastike näin (1-2 annosta):

Kiehauta kerma, ranskankerma ja voi. Mausta sitruunasta puristetulla mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kuuma kastike hyvin, esimerkiksi sauvavatkaimella, kuohkeaksi vaahdoksi ennen tarjoamista. (Resepti: Michael Björklund)

Porkkanasokeriherneragú

4 annosta

8 porkkanaa
vähän voita
2 dl sokeriherneitä
suolaa
mustapippuria

Kuori porkkanat, leikkaa ne pitkulaisiksi puikoiksi ja kiehauta kevyesti suolatussa vedessä. Ennen tarjoamista kuumenna tilkka keitinvettä ja nokare voita, kuumenna porkkanat ja lisää herneet. Mausta kierroksella mustapippurimyllystä ja ripauksella suolaa. (Resepti: Michael Björklund).

Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään perunakeitto ja paistetut ahvenet

 

X