Mitä tänään ruoaksi?

Huomenta! Maistuisiko uuniavokado, rapea pekoni tai nakkimunakas? 5 x aamupala uunista

Aamupalan voi valmistaa vaivatta uunissa. Rapea pekoni ja kananmunat ovat perinteistä uuniruokaa – testaa myös herkullisia uuniavokadoja, paahdettua kaalia ja nakkimunakasta. Ne vievät taatusti nälän.
21.4.2019 Teksti: Katri Koskinen Kuvat: OM-arkisto

Tuhdimman aamupalan perusaineksiin lukeutuvat kananmunat, rapea pekoni ja kasvikset. Listasimme viisi aamupalaa, jotka vievät taatusti nälän;  parasta on, että ne valmistuvat nopeasti uunissa.

Resepti: Pekonia, kananmunaa ja tomaattia – superherkullinen aamupalapelti

Pekonia, kananmunaa ja tomaattia – aamupalapelti

Pekonia, kananmunaa ja tomaattia – tämä aamupalapelti vie varmasti nälän.

Aamupalapelti on mahtava ja maittava aamupala, josta riittää vielä santsattavaksikin. Koko aamupala syntyy vaivattomasti yhdellä kertaa uunissa, kun pellillä tai vuoassa kypsyvät pekoni, kananmunat, tomaatit ja salaattilohkot samaan syssyyn.

Ainekset:

  • 1 pkt pekonia
  • 4 kananmunaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 300 g terttukirsikkatomaatteja
  • 2 pientä sydänsalaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua

Valmistusohje:

1. Levitä pekonit leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Riko väleihin kananmunat ja mausta ne ripauksella suolaa ja mustapippuria.

2. Nostele pellille myös terttukirsikkatomaatit sekä lohkotut sydänsalaatit. Valuta tomaattien ja salaattien pinnalle öljy ja sitruunamehu.

3. Paista peltiä 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia niin, että pekoni paistuu rapeaksi ja kananmunat kypsyvät.

4. Kokoa lautasille pekonia, kananmunaa, tomaatteja ja salaattilohkoja. Tarjoa esimerkiksihyvän maalaisleivän kera.

Resepti: Uunissa paahdettu avokado & uunipekonia

uuniavokadoa ja pekonia

Unelmien aamupala: uuniavokadoa ja pekonia.

Uunissa paahdettu avokado saa lämpimänä uudenlaista luonnetta. Nämä avokadot kypsennetään kananmunan kanssa. Lisukkeeksi valmistuvat samalla pellillä pekoni ja uunitomaatit.

Ainekset:

  • 2 avokadoa
  • tilkka sitruunamehua
  • 2 pientä kananmunaa
  • ripauss uolaa
  • ripaus mustapippura
  • 4 viipaletta pekonia
  • 200 g minitomaatteja
  • 80 g babypinaattia

Valmistusohje:

1. Halkaise avokadot ja poista kivet. Laita avokadon puolikkaat leivinpaperilla peitetylle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Purista niille hieman sitruunamehua. Riko kiven jättämiin koloihin pienet kananmunat ja ripottele pinnalle hieman suolaa ja mustapippuria.

2. Taita pekoniviipaleet kahtia ja laita ne pellille avokadojen viereen. Lisää pellille myös minitomaatit.

3. Paista 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

4. Levitä lautasille babypinaattia ja nosta päälle avokadon puolikkaat. Lisää pinnalle pekoniviipale ja lautaselle miniuunitomaatit ja tarjoile heti.

Resepti: Paahdettua kaalia, ilmakuivattua kinkkua ja kananmunaa

paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Kokeile aamupalaksi paahdettuja kaaleja ja kananmunaa.

Kananmunapelti on loistava aamupala tai lounas. Uunissa kaalien mausta häviää pieni kitkeryys ja kaalit jäävät rakenteeltaan napakoiksi.

Ainekset:

  • 1 (350 g) parsakaali
  • 1 (400 g) kukkakaali
  • 100 g ilmakuivattua kinkkua
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 kananmunaa

Valmistusohje:

1. Pese kaalit, irrota kukinnot ja viipaloi varret. Viipaloi ilmakuivattu kinkku. Sekoita kulhossa kaalit, oliiviöljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon kinkku. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunnes kaalit ovat hieman ruskistuneet ja pehmenneet.

2. Ota uunipelti uunista. Tee kaalien väliin neljä ”koloa” kananmunia varten. Riko kananmunat koloihin. Jatka kypsentämistä uunissa vielä noin kuusi minuuttia, kunnes kananmunien pinta on hyytynyt. Kananmunat saavat jäädä sisältä löysiksi, jolloin valuva keltuainen toimii kaalien kastikkeena.

3. Ripottele kananmunien päälle halutessasi sormisuolaa. Tarjoile lisäksi rapeaa ruisleipää.

Katso myös supersuosittu reseptimme:  Anni Hautalan helppo uunifeta

Resepti: Nakkimunakas uunissa

Nakkimunakas

Nakkimunakas valmistetaan uunissa. Tarjoa nakkimunakas tillikurkkujen kanssa.

Nakkimunakas on hitaiden aamujen kaveri. Ainesosat ovat yksinkertaiset, edulliset ja maistuvat koko perheelle. Testaa myös perinteistä uunimunakasta.

Ainekset:

  • 4–5 kananmunaa
  • 2 rkl vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl juustoraastetta
  • 4 mausteista nakkia
  • silputtua persiljaa tai basilikaa

Valmistusohje:

1. Riko munien rakenne haarukalla, lisää vesi ja mausteet. Kaada seos voideltuun, uunikestävään, halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoiseen vuokaan tai pannuun.

2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin kuusi minuuttia, lisää juustoraaste ja paistinpannulla ruskistetut nakkipalat ja kypsennä edelleen, kunnes munakas on kypsää, mutta vielä rakenteeltaan kosteaa.

3. Ripottele pinnalle persilja- tai basilikasilppua. Tarjoa heti. 

Munakas on aamupalojen kunkku! Katso myös nämä ohjeet:  13 ruokaisaa ja herkullista munakasta

Herkutteluhetkiin: French toast uunissa

french toast uunissa

French toast valmistuu myös uunissa.

Helppo jälkkäri tai makea aamupala syntyy eilisestä leivästä. French toast maistuu sellaisenaan maidon tai vaniljakastikkeen kera.

Ainekset:

  • 50 g voita
  • 1 dl sokeria
  • ripaus kardemummaa
  • 12 viipaletta paahtoleipää
  • 2 banaania viipaleina
  • 100 g hasselpähkinärouhetta
  • 3 kananmunaa
  • 4 dl maitoa tai kermaa
  • 1 tl vaniljasokeria

Lisäksi:

  • banaani viipaleina
  • 200 g tuoreita marjoja
  • 1 rkl tomusokeria

Tarjoiluun:

  • jäätelöä tai vaniljakastiketta

Valmistusohje:

1. Sulata voi ja sekoita joukkoon sokeri ja ripaus kardemummaa. Levitä voi-sokeriseosta pullasudilla uunivuoan (n. 20 x 25 cm) pohjalle.

2. Lado päälle puolet paahtoleivistä ja sudi leipien pinta voi-sokeriseoksella. Levitä banaaniviipaleet leipien päälle. Rouhi pähkinät ja ripottele ne leipäkerroksen pinnalle. Lado päälle toinen kerros paahtoleipiä, ja sudi niitä lopulla voi-sokeriseoksella.

3. Vispilöi kananmunat ja maito sekaisin ja mausta seos vaniljasokerilla.

4. Kaada kananmunaseos tasaisesti leipien päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

5. Viimeistele pinta banaaniviipaleilla, marjoilla ja tomusokerilla. Tarjoile lämpimänä jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Lue myös: Smoothiet, amerikkalaiset pannukakut, chiapuuro ja muut suosituimmat aamiaisherkut