Mitä tänään ruoaksi?

Keventäjän kesäinen keittoviikko! 5 helppoa keittoa

Kesän parhaissa keitoissa maistuvat sesongin maukkaimmat raaka-aineet: makeat varhaisvihannekset, mökkirannasta narratut ahvenet sekä pikkukantarellit. Tässä viisi maukasta soppaa, jotka maistuvat säästä riippumatta!
24.6.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Manteligazpacho

Kylmä keitto maistuu ihanan raikkaalta kuumana kesäpäivänä. Tiesitkö, että Andalusiasta kotoisin olevasta gazpachosta on olemassa useita versioita, joissa osassa ei ole lainkaan tomaattia?

Yksi suosituimmista on tämä manteleista valmistettu valkoinen gazpacho. Manteligazpacho on herkullinen, valkosipulilta maistuva kylmä keitto, joka maistuu kevyenä lounaana tai vaikka alkupalana. Keiton saa kylmäksi lisäämällä annoskulhoihin jääpalan vähän ennen tarjoilua.

manteligazpacho

Valmistusaika: Alle 30 min, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

250 g kokonaisia kuorittuja manteleita
6 dl jääkylmää vettä
100 g (4 viipaletta) kuivahtanutta vaaleaa leipää, josta kuoret poistettu
8-10 valkosipulinkynttä
0.5 dl oliiviöljyä
0.5 dl sherry- tai balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Koristeeksi:

paahdettuja mantelilastuja

Valmistusohje

1. Jos käytät kuorimattomia manteleita, kalttaa ne: kasta mantelit kiehuvaan veteen ja kuori.

2. Laita mantelit, leipä ja valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Lisää vesi koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes seos on tahnamaista. Lisää öljy ja etikka ohuena nauhana keiton sekaan.

3. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Jaa keitto shottilaseihin ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla.

Vietnamilainen kesäkeitto

Kesäkeiton vietnamilainen twisti syntyy inkivääristä, tähtianiksesta ja chilistä. Keiton juju on kirkas, mausteinen liemi, jonka maun voi halutessaan pyöristää myös kookosmaidolla. Nuudelit tekevät annoksesta ruokaisan.

vietnamilainen kesäkeitto

Ainekset

200 g täysjyvänuudeleita
3 cm:n pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 tähtianista
2 rkl tummaa sokeria
1 1/4 l kasvislientä
3 nippuporkkanaa
2 nippua sipulia
2 valkoista naurista
pala kaalia
herneitä
1 limetin mehu
1 punainen chili
1 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl soijaa
tuoretta korianteria, minttua ja basilikaa

Valmistusohje

1. Hienonna inkivääri ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi, lisää tähtianikset ja sokeri. Suikaloi kasvikset ja lisää ne liemeen.

2. Anna kiehua noin 5 minuuttia ja lisää limettimehu, viipaloitu chili, kalakastike ja soija. Peitä kattila kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa.

3. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jaa ne annoskulhojen pohjalle. Kauho päälle keitto ja lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä.

Nopea nyhtökaura-pho

Mausteinen ja lämmittävä nyhtökaura-pho on mainio sateisen kesäpäivän ruoka. Nyhtökauran lisäksi pho-keittoon sopivat myös proteiinipitoiset tuoreet herneet ja härkäpavut.

nyhtökaura-pho

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4

Ainekset

2 kesäsipulia
1 porkkana
1 nippu retiisejä
1 chilipalko
1 dl tuoretta korianteria ja minttua
1 pkt Kaffir lime, sesame & ginger -nyhtökauraa

Liemi

1,2 l sieni- tai kasvislientä
4 valkosipulinkynttä viipaleina
inkivääriä viipaleina
1 chilipalko viipaleina
2 kanelitankoa
2 tähtianista
1 tl kokonaisia nelikoita
2 rkl hunajaa
2 rkl kalakastiketta
1 limetin mehu
(suolaa)

Valmistusohje

1. Valmista ensin liemi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 20-30 minuuttia. Tarkista maku.

2. Hienonna kesäsipulit ja suikaloi porkkanat. Viipaloi retiisit ja chili. Hienonna yrtit ja nyhtäkaura tarvittaessa.

3. Siivilöi liemi.

4. Jaa annoskulhoihin kasviksia, yrttejä ja nyhtökauraa, ja kauho päälle kuumaa lientä. Tarjoile.

Mummin kukkakaali-kantarellikeitto

Kesän ensimmäinen sienisaalis saattaa olla vielä sen verran pieni, ettei siitä riitä kokonaiseksi ateriaksi, mutta tähän valkoviinillä silattuun kermaiseen kukkakaalikeittoon se sopii kuin nakutettu. Paista pikkukantarellit voissa ja lisää niitä sattumiksi sopan päälle.

mummin kukkakaali-kanterillikeitto

Valmistusaika: 30-60 min,Vaikeusaste: Keskitaso 

Ainekset

1 iso kukkakaali naatteineen
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl voita
5 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
50 g babypinaattia
2 dl kermaa
suolaa, pippuria
2 dl voissa paistettuja pikkukantarelleja

Valmistusohje

Paistetut pikkukantarellit maistuvat hyviltä sileän kukkakaali-pinaattikeiton sattumina.

1. Paloittele kukkakaali. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi kattilassa. Kuullota sipuleita hetki. Lisää kukkakaali ja naatit. Lisää kasvisliemi ja viini. Hauduta 20 minuuttia.

2. Lisää pinaatit ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma, mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää sattumiksi paistettuja kantarelleja.

Fiini ahvenkeitto

Onkiahvenien fileointi on työlästä, mutta vaivan palkaksi perkeistä saa loistoliemen fiiniin ahvenkeittoon. Jos kalaonni ei ole suotuisa, liemen voi tehdä myös kalafondista ja ahvenet ostaa valmiina fileinä. Lisää sattumiksi kesän maukkamipa varhaisvihanneksia: uusia perunoita sekä nippuporkkanoita ja saksi päälle runsaasti tilliä.

fiini ahvenkeitto

Valmistusaika: Alle 30 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4

Ainekset

400 g ahvenfileitä
1 l kalalientä
3-4 maustepippuria
1 dl valkoviiniä
1 sipuli
2 porkkanaa
6-8 perunaa
pari kourallista pieniä pinaatinlehtiä
2 dl kermaa
suolaa
tillisilppua

Valmistusohje

Mausta kalafileet kevyesti suolalla. Lisää kuumaan kalaliemeen valkoviini, silputtu sipuli ja maustepippurit. Keitä hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää pilkotut porkkanat ja perunat. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi. Lisää pinaatti keittämisen loppuvaiheessa. Puolita ahvenfileet ja lisää liemeen yhdessä kerman kanssa. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Ota kattila pois levyltä, peitä kannella ja anna keiton tekeytyä jonkin aikaa. Viimeistele tillisilpulla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme