Mitä tänään ruoaksi?

Kotimainen maissi on makeaa ja maukasta – ota talteen vinkit ja parhaat ohjeet

Elokuun satokausiherkku on kotimainen maissi. Se on parasta tuoreeltaan tai grillattuna ja maistuu makoisalta myös salaateissa sekä keitoksi surautettuna.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Loppukesästä on kotimaisen maissin aika. Kokeile sitä grillattuna maustevoin kanssa, salaateissa tai pannareiksi pyöräytettynä.

Elokuun satokausiherkku on kotimainen maissi. Se on parasta tuoreeltaan tai grillattuna ja maistuu makoisalta myös salaateissa sekä keitoksi surautettuna.

Jos tähän asti olet poiminut maissit suoraan pakastealtaasta tai esikeitettynä ja vakuumipakattuna kaupan vihannesosastolta, kannattaa tutustua kotimaiseen maissiin. Tuoretta maissia löydät elo-syyskuussa kauppojen hevi-osastoilta ja toreilta, mutta monille maissitiloille voi mennä myös itse poimimaan ja ostamaan satoa. 

Näin tunnistat hyvän maissintähkän

Kaupassa laadukkaan ja mehevän maissintähkän tunnistat siitä, että tähkä on noin 20 senttiä pitkä, kiinteä ja tasainen. Maissipellolla puolestaan kypsyyden tunnistaa ulospäin kasvin rungosta kaartuvasta tähkästä ja siitä, että päässä oleva ”parta” näyttää tummalta, kärki on tylppä ja koko tähkä tuntuu napakalta.

Parhaimmillaan maissi on samana päivänä nautittuna, mutta tarvittaessa se säilyy myös pari päivää jääkaapissa. Verholehdet suojaavat tähkää, joten älä poista niitä ennen aikojaan.

Näin käsittelet tuoreen maissin

Poimintatuore maissi on ihanan mehukasta ja makeaa, jota voi ja kannattaakin syödä aivan tuoreeltaan. Halutessasi voit myös kypsentää maissintähkän keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla. 

  • Nauti tuoreena: Maissinjyvät irtoavat helpoiten, kun poistat suojalehdet, asetat tähkän pystyyn leikkuulautaa vasten tai isoon kulhoon ja leikkaat maissinjyvät irti terävällä veitsellä. Jyvät voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa tai erilaisissa salsoissa.
  • Keitä: Keitä maissintähkiä sokerilla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Sipaise kypsien maissien pintaan voita ja ripauta päälle sormisuolaa. 
  • Grillaa: Jos grillaat maissin, irrota suojalehdet ja grillaa tähkä sellaisenaan tai folioon käärittynä miedossa lämmössä noin 15–20 minuuttia koko ajan käännellen. Sivele grillatessa pintaan öljyä tai voisulaa. Grillatut tähkät voi viimeistellä suolaripauksella tai raastetulla parmesaanijuustolla.
  • Paahda uunissa: Uunissa maissintähkiä voi paahtaa 200 asteessa noin 20–25 minuuttia.

Tuoreen, kypsennetyn maissintähkän voi syödä sellaisenaan voilla siveltynä, mutta yhtä hyvin maissia voi lisätä salaatteihin ja salsoihin sekä muihin lisukkeisiin, surauttaa keitoksi tai soseeksi tai pyöräyttää vaikka pihveiksi. Mallia voi ottaa näistä viidestä herkullisesta ohjeesta.

Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

Tässä grillatussa salaatissa makea maissi saa makuparikseen suolaisen fetajuuston sekä lehtikaalia. Raikas sitruunakastike tuo viime silauksen. Lehtikaalin aavistuksen sitkas rakenne leppyy, kun hierot niitä käsien välissä sitruunamehun ja suolaripauksen kanssa. 

grillattu maissi-lehtikaalisalaatti
Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti on loppukesän suosikki.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Grillattu maissi-lehtikaalisalaatti

200 g lehtikaalia
2 rkl sitruunanmehua
6 kokonaista tuoretta kypsentämätöntä maissia
1 dl tiiviisti paineltua basilikaa
1 dl tiiviisti paineltua korianteria
1 vihreä chili
100 g fetaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Valmistusohje

1. Poista lehtikaalista kova keskikanta ja hienonna lehdet. Laita isoon kulhoon ja hiero lehtiin sitruunanmehu ja ripaus suolaa. Laita jääkaappiin odottamaan.

2. Grillaa maissit kypsiksi ja leikkaa maissinjyvät veitsen avulla lehtikaalin joukkoon. Hienonna yrtit. Poista chilistä siemenet ja hienonna.

3. Murusta feta salaattiin ja sekoita mukaan yrtit, chili ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.

Amerikkalainen maissikeitto 

Lempeä maissikeitto, sweet corn chowder, on amerikkalaisten suosimaa lohturuokaa. Jos haluat maissikeitosta tukevamman, paista pinnalle pekonia tai revi keittoon kypsää broileria.

amerikkalainen maissikeitto
Tuhti, täyteläinen ja samettisen pehmeä maissikeitto maistuu sellaisenaan tai paahdetulla pekonilla kruuntattuna.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 3

Amerikkalainen maissikeitto

1 purjon valkoinen osa
1–2 sellerinvartta
1 iso jauhoinen peruna
3–4 tuoretta maissintähkää tai
300 g pakastemaissia
6 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
2 dl kermamaitoa
1 dl vahvaa juustoraastetta
suolaa, mustapippuria

Päälle

ruohosipulia, maissia, selleriviipaleita

Valmistusohje

1. Silppua purjo ja selleri. Kuori ja paloittele peruna. Jos käytät tuoretta maissia, irrota jyvät terävällä veitsellä. Jätä osa maissinjyvistä erikseen sopan pinnalle.

2. Pane ainekset kattilaan. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna keiton kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia. Soseuta keitto monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada takaisin kattilaan.

3. Lisää kermamaito ja juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle hienonnettua selleriä, ruohosipulia ja öljyssä tai vesitilkassa kuumennettuja tuoreita maissinjyviä. Pakastemaissia ei tarvitse kuumentaa.

Grillattu maissi ja korianteri-limettivoi 

Kokonaiset tähkät maistuvat makoisilta keitettyinä, uunissa paahdettuina tai grillattuina. Eksoottinen maustevoi korianterista ja limetistä antaa jännittävän lisäsäväyksen.

grillattu maissi ja korianteri-limettivoi
Grillattu maissi on klassikko. Tuoreista maissintähkistä valmistettuna ja korianteri-limettivoilla viimeisteltynä nostat sen hetkessä luksusluokkaan.

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Grillattu maissi ja korianteri-limettivoi

4–8 tuoretta maissia
125 g voita
1 limetin raastettu kuori
2 rkl hienonnettua korianteria
1 rkl limettimehua

Valmistusohje

1. Valmista ensin maustevoi. Sekoita pehmeän voin joukkoon limettiraaste, hienonnettu korianteri ja limettimehu. Muotoile voista pötkö leivinpaperipalan välissä. Siirrä jääkaappiin kovettumaan.

2. Aseta maissit suojuslehtien kanssa grilliin. Kypsennä useasti käännellen 15–20 minuuttia, kunnes suojuslehdet ovat hiiltyneet. Poista suojuslehdet sekä kanta ja tarjoile maustevoin kera.

Tulinen maissisalaatti

Mausteinen maissisalaatti nojaa makumaailmassaan Meksikon suuntaan ja sopii vaikkapa tortillojen väliin lusikoitavaksi. Vähintään yhtä hyvää se on naposteluruokana guacamolen ja maissilastujen kera nautittuna. Korvaa paksatemaissinjyvät tuoreilla keitetyillä ja valmista salaatti muutoin ohjeen mukaan.

tulinen maissisalaatti ja guacamolea
Mausteista maissisalaattia, pehmeää gucamolea sekä nachoja!

Valmistusaika: 30–60 min| Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Tulinen maissisalaatti:

200 g säilykemaissia
1 punainen paprika
1–2 jalapenoa
2 pihvitomaattia
1 punasipuli
3 rkl maissi- tai oliiviöljyä
1–2 limetin mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
1/2 ruukku tuoretta korianteria
1/2 ruukku tuoretta minttua

Guacamole:

2 avokadoa
1 tomaatti
1/2 chilipalko
1/2 limetin mehu
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1/2 ruukku korianteria

Valmistusohje

1. Valuta maissi. Kuutioi paprika, jalapeno, tomaatit ja punasipuli. Sekoita ainekset keskenään isossa kulhossa.

2. Lisää oliiviöljy, limettimehu, suola, mustapippuri, sokeri ja hienonnetut yrtit. Sekoita hyvin ja jätä maustumaan.

3. Halkaise avokadot ja poista kivet. Lusikoi hedelmäliha kulhoon ja murskaa se haarukalla tahnaksi.

4. Kuutioi tomaatti ja hienonna chili. Sekoita ne sekä limemehu, suola, sokeri ja korianteri avokadotahnan joukkoon.

5. Tarjoile maissisalaatti guacamolen kera.

Venezuelalaiset maissipannukakut

Cachapas-maissipannukakut ovat kotoisin Venezuelasta. Vaikka ohjeessa käytetään pakastemaissinjyviä, voit mainiosti korvata ne tuoreilla keitetyillä. Lisäksi tarvitset vain maissijauhoja ja suolaa sekä öljyä paistamiseen. Tarjoa pannarit tuoreen mintun ja kevätsipulin sekä sitruunalla maustetun jogurttinokareen kera.

cachapas eli venezuelalaiset maissipannukakut
Kokeile pannareita ihan uudella twistillä: Venezuelalaiset pikkupannarit tehdään maissista.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo

Cachapas-pannukakut

7 dl pakastemaissia (450 g)
3/4 dl masa harinaa (maissijauhoja)
1/2 tl suolaa
kasviöljyä paistamiseen

Lisäksi

kevätsipulia
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
tuoretta minttua
suolaa

Valmistusohje

1. Sulata maissit ja sekoita tehosekoittimessa tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää joukkoon masa harina ja suola, sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna paistinpannu ja muotoile taikinasta pihvejä. Paista öljyssä kullanruskeiksi, anna jäähtyä hetki.

2. Hienonna kevätsipuli ja minttu. Sekoita jogurtti sekä sitruunankuori ja sitruunamehu keskenään. Mausta suolalla.

3. Tarjoile jogurtti cachapas-pannukakkujen kera, koristele mintulla ja kevätsipulilla.

X