Ruoka

Kotimainen maissi on makeaa ja maukasta – ota talteen vinkit ja parhaat ohjeet

Elokuun satokausiherkku on kotimainen maissi. Se on parasta tuoreeltaan tai grillattuna ja maistuu makoisalta myös salaateissa sekä keitoksi surautettuna.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Loppukesästä on kotimaisen maissin aika. Kokeile sitä grillattuna maustevoin kanssa, salaateissa tai pannareiksi pyöräytettynä.

Elokuun satokausiherkku on kotimainen maissi. Se on parasta tuoreeltaan tai grillattuna ja maistuu makoisalta myös salaateissa sekä keitoksi surautettuna.

Kotimainen tuore maissi on vertaansa vailla. Jos tähän asti olet poiminut maissit suoraan pakastealtaasta tai esikeitettynä ja vakuumipakattuna kaupan vihannesosastolta, kannattaa tutustua kotimaiseen maissiin. Tuoretta maissia löydät elo-syyskuussa kauppojen hevi-osastoilta ja toreilta, mutta monille maissitiloille voi mennä myös itse poimimaan ja ostamaan satoa. 

Näin tunnistat hyvän maissintähkän

Kaupassa laadukkaan ja mehevän maissintähkän tunnistat siitä, että tähkä on noin 20 senttiä pitkä, kiinteä ja tasainen. Maissipellolla puolestaan kypsyyden tunnistaa ulospäin kasvin rungosta kaartuvasta tähkästä ja siitä, että päässä oleva ”parta” näyttää tummalta, kärki on tylppä ja koko tähkä tuntuu napakalta.

Parhaimmillaan maissi on samana päivänä nautittuna, mutta tarvittaessa se säilyy myös pari päivää jääkaapissa. Verholehdet suojaavat tähkää, joten älä poista niitä ennen aikojaan.

Tuoreen, kypsennetyn maissintähkän voi syödä sellaisenaan voilla siveltynä, mutta yhtä hyvin maissia voi lisätä salaatteihin ja salsoihin sekä muihin lisukkeisiin, surrauttaa keitoksi tai soseeksi tai pyöräyttää vaikka pihveiksi.

Näin käsittelet tuoreen maissin

Poimintatuore maissi on ihanan mehukasta ja makeaa, jota voi ja kannattaakin syödä aivan tuoreeltaan. Halutessasi voit myös kypsentää maissintähkän keittämällä, grillaamalla tai uunissa paahtamalla. 

  • Nauti kotimainen maissi tuoreena: Maissinjyvät irtoavat helpoiten, kun poistat suojalehdet, asetat tähkän pystyyn leikkuulautaa vasten tai isoon kulhoon ja leikkaat maissinjyvät irti terävällä veitsellä. Jyvät voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa tai erilaisissa salsoissa.
  • Keitä: Keitä maissintähkiä sokerilla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Sipaise kypsien maissien pintaan voita ja ripauta päälle sormisuolaa. 
  • Grillaa: Jos grillaat maissin, irrota suojalehdet ja grillaa tähkä sellaisenaan tai folioon käärittynä miedossa lämmössä noin 15–20 minuuttia koko ajan käännellen. Sivele grillatessa pintaan öljyä tai voisulaa. Grillatut maissintähkät voi viimeistellä suolaripauksella tai raastetulla parmesaanijuustolla.
  • Paahda uunissa: Uunissa maissintähkiä voi paahtaa 200 asteessa noin 20–25 minuuttia.

Parhaat maissiohjeet – herkkuja grillatusta maissista

Grillattu maissi on klassikko. Grillatut maissintähkät voi syödä sellaisenaan ja viimeisteillä viimeistellä suolaripauksella tai raastetulla parmesaanijuustolla. Grillissä käyneen maissin voi sipaista myös esimerkiksi tuoreilla yrteillä maustetulla voilla, esimerkiksi eksoottisella korianteri-limemaustevoilla.

Grillatussa salaatissa makea maissi saa makuparikseen suolaisen fetajuuston sekä lehtikaalia. Raikas sitruunakastike tuo viime silauksen. Lehtikaalin aavistuksen sitkas rakenne leppyy, kun hierot niitä käsien välissä sitruunamehun ja suolaripauksen kanssa. 

Maissin kaverina grilliin voi sujauttaa kesäkurpitsaa tai muita vihanneksia. Grillatuista kasviksista syntyy herkullinen salaatti.

Kotimainen maissi muuntuu moneksi

Amerikkalainen, lempeä maissikeitto, sweet corn chowder, on amerikkalaisten suosimaa lohturuokaa. Jos haluat maissikeitosta tukevamman, paista pinnalle pekonia tai revi keittoon kypsää broileria.

Mausteinen maissisalaatti nojaa makumaailmassaan Meksikon suuntaan ja sopii vaikkapa tortillojen väliin lusikoitavaksi. Vähintään yhtä hyvää se on naposteluruokana guacamolen ja maissilastujen kera nautittuna. Korvaa pakastemaissinjyvät tuoreilla keitetyillä ja valmista salaatti muutoin ohjeen mukaan.

Cachapas-maissipannukakut, venezuelalaiset pikkupannarit voi tehdä tuoreista keitetyistä maissinjyvistä tai pakastemaissinjyvistä. Lisäksi tarvitset vain maissijauhoja ja suolaa sekä öljyä paistamiseen. Tarjoa pannarit tuoreen mintun ja kevätsipulin sekä sitruunalla maustetun jogurttinokareen kera.

Artikkelia on muokattu 24.10.2023 klo 13:40

Katso myös Kotiliesi.fi: Maissin keittäminen ja maustaminen uudella tyylillä – Meri-Tuuli Väntsi paljastaa, miten maisseista tulee supermehukkaita

X