
Kuuma keitto lämmittää sekä mieltä että mahaa – 7 pakkaspäivän keittoa
Tuskin mikään maistuu kylmällä syys- ja talvisäällä yhtä hyvältä kuin kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa. Kun liemeen lisää vielä tujauksen chiliä tai lisälämpöä ripauksesta kanelia ja juustokuminaa, toimii soppa suojana viimaa vastaan.
Tuskin mikään maistuu kylmällä syys- ja talvisäällä yhtä hyvältä kuin kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa. Hörppää siis lämmittävää lientä ja anna mausteiden tehdä tehtävänsä.
Tuskin mikään maistuu kylmällä syys- ja talvisäällä yhtä hyvältä kuin kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa. Kun liemeen lisää vielä tujauksen chiliä tai lisälämpöä ripauksesta kanelia ja juustokuminaa, toimii soppa suojana viimaa vastaan.
Kokosimme seitsemän lämmittävää pakkaspäivän keittoa, joista osan saat keitettyä kasaan nopeastikin, toiset vaativat enemmän hauduttelua, jotta niiden maut tekeytyvät täyteläisiksi. Hörppää siis kuumaa keittoa ja anna mausteiden tehdä tehtävänsä.
Espanjalainen makkarakeitto
Mainio makkarakeitto syntyy vaihteeksi espanjalaiseen tyyliin mausteisesta chorizosta. Lisälämpöä liemeen saat ripauksesta chilijauhetta ja ruokaisuutta tölkillisestä papuja. Espanjalainen makkarakeitto valmistuu alta puolen tunnin, joten sen jaksaa keittää myös arki-iltana töiden jälkeen.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 2
Espanjalainen makkarakeitto
150 g chorizo-makkaraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
pari hyppysellistä chilimurskaa
1 rkl öljyä
4 dl vettä
1 kana- tai lihaliemikuutio
1 tölkki säilyke- (kirsikka)tomaatteja
2–3 dl säilykepapuja
1 rkl balsamicoa
silputtua persiljaa
Valmistusohje
1. Leikkaa makkara hyvin pieniksi kuutioiksi. Silppua sipulit. Ruskista makkaroita ja sipuleita öljytilkassa hetki, lisää pyree ja chilimurska. Kuumenna hetki.
2. Keitä tomaatteja ja lihalientä kattilassa viitisen minuuttia. Lisää makkaraseos ja keitä pari minuuttia. Lisää lopuksi pavut ja balsamico. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Silppua pinnalle reilusti persiljaa.
Broileri-inkivääri-nuudelikeitto
Supertrendikäs, japanilasen ramen-keiton tyylinen broileri-inkivääri-nuudelikeitto on loistava pakkaspäivän ruoka. Keiton sielu on ihanan mausteinen liemi, sattumat voi valita maun ja mieliteon mukaan. Tähän keittoon ruokaisuutta tuo marinoitu broileri ja raikkautta retiisit sekä paksoi.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Marinoitu broileri:
400 g broilerin rintafileitä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl raastettua inkivääriä
ripaus suolaa
Liemi:
6–8 cm:n tuoretta inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chilipalko
200 g siitakesieniä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
1 l kanalientä
1 rkl hunajaa
1 limetin mehu
Lisäksi:
5 retiisiä
1/2 kiinankaali tai
1-2 kpl pak choita
80 g munanuudeleita
Valmistusohje
1. Suikaloi rintafileet ja mausta suikaleet kulhossa seesamiöljyllä, inkiväärillä ja suolalla.
2. Viipaloi inkivääri ja kuoritut valkosipulinkynnet. Hienonna chilipalko ja viipaloi siitakesienet. Kuumenna seesamiöljy korkeareunaisessa kasarissa tai wokkipannussa. Lisää inkivääri, valkosipuli ja chili. Paista minuutin verran. Lisää sienet ja paista taas minuutti pari. Lisää soijakastike ja sitten kanaliemi, hunaja sekä limetin mehu. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten broilerisuikaleet. Anna niiden kypsyä liemen hiljaa poreillessa.
3. Viipaloi retiisit ja suikaloi kiinankaali tai pak choi. Laita nuudelit likoamaan kädenlämpöiseen veteen noin 10 minuutiksi ja valuta ne sitten lävikössä.
4. Kokoa syvälle lautaselle pehmeitä nuudeleita, retiisiviipaleita ja kaalisuikaleita. Kauho päälle kuumaa kana-inkivääri-sienilientä ja nauti.
Perinteinen sipulikeitto
Tämä keitto on todellisille herkkusuille, vaan ei hätähousuille. Perinteisen sipulikeiton salaisuus on sipuleiden huolellinen ja kärsivällinen karamellisointi padassa, jonka jälkeen keitto menee vielä uuniin hautumaan reiluksi tunniksi. Gruyérejuustolla gratinoidut patonkiviipaleet tekevät makuelämyksestä täydellisen.
Valmistusaika: Yli 2h | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Perinteinen sipulikeitto
6 isoa keltasipulia
2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
muutama oksa tuoretta timjamia tai 2 tl kuivattua
1–2 rkl fariinisokeria tai siirappia
noin 1 l hyvää kana- tai lihalientä
2 dl valkoviiniä
ripaukset suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
patonkiviipaleita
voita
dijoninsinappia
2 dl raastettua gruyérejuustoa
Valmistusohje
1. Puolita kaikki sipulit ja suikaloi ne. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyn ja voin seoksessa isossa padassa, ja lisää timjami sekä fariinisokeri. Lisää liemi ja valkoviini. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
2. Kiehauta keitto, ja peitä pata kannella. Nosta se 150-asteiseen uuniin 1,5–2 tunniksi.
3. Nosta sitten uunin lämpötila 200-asteeseen. Voitele patonkiviipaleet voilla ja sinapilla, ja ripottele pinnalle juustoraaste. Poista padan kansi ja asettele viipaleet varovasti keiton pinnalle.
4. Nosta pata takaisin uuniin vielä noin 15 minuutiksi, jotta juusto leipien pinnalla sulaa ja saa väriä. Tarjoile.
Chili-bataattisosekeitto
Tämän bataattikeiton maussa on potkua. Bataattien seuraksi soppaan on sujautettu porkkanaa, valkosipulia ja chiliä. Kerma pyöristää maun ja takaa, ettei lopputulos ole liian tulinen, vaan lempeän lämmittävä. Chili-bataattisosekeitto tarjoillaan itse tehdyn pestokastikkeen kera ja se sopii kasvisruokavalioon sellaisenaan. Jos pekoni ei pelota, lisää sitä paahdettuna valmiin annoksen päälle.
Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Chili-bataattisosekeitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 bataatti
3 porkkanaa
1 rkl öljyä
1 l kasvislientä
1–2 dl kermaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Pesto
1/2 dl pinjansiemeniä
1/2 ruukku basilikaa
1/2 ruukku persiljaa
2 valkosipulinkynttä
3/4 dl raastettua parmesaania
1–1 1/2 dl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
Valmistusohje
1. Tee ensin pesto: Paahda pinjansiemenet kullanruskeiksi kuivalla pannulla, varo ettet polta niitä. Laita tehosekoittimeen pinjansiemenet, basilikanlehdet sekä persilja ja jauha niitä hetki. Lisää paloitellut valkosipulinkynnet sekä parmesaani ja valuta oliiviöljyä ohuena nauhana ja anna koneen käydä samalla. Kun aineet ovat sekoittuneet tasaiseksi kastikkeeksi, mausta pesto suolalla. Anna maustua kylmässä noin 30 minuuttia.
2. Tee sen jälkeen keitto: Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili, kaavi siemenet pois ja hienonna malto. Kuori bataatti ja porkkanat. Paloittele. Kuullota öljytyssä kattilassa sipuleita ja chiliä ensin pari minuuttia. Lisää bataatit ja porkkanat ja kuullota vielä minuutti. Kaada kasvisliemi päälle ja keitä täysin kypsäksi kannen alla noin 30 minuuttia.
3. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi ja samettiseksi. Lisää kerma, kuumenna uudelleen. Mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla. Tarjoa pestoa keiton lisukkeena.
Tuunaa: Lisää valmiiseen keittoon 1/2 tlk (à 310 g) huuhdeltuja kikherneitä, 1 pkt (à 170 g) paahdettua pekonia, 2 dl vihreitä pitkiä papuja ja 1 dl tuoreita pinaatinlehtiä.
Helppo bouillabaisse
Klassinen ranskalainen kalakeitto, bouillabaisse onnistuu mainiosti arki-iltanakin, kunhan hieman oikoo. Arkiseen bouillabaisseen riittää hyvin yksi kalalaatu ja pakastekatkaravut. Soseutetut kasvikset suurustavat liemen, johon sahrami tuo ripauksen luksusta.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Helppo bouillabaisse
150 g pakastekatkarapuja
400 g kalaa fileoituna (lohta, kuhaa tai ahventa)
2–3 ylikypsää tomaattia
1–2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
1 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1–2 tl timjamia
hyppysellinen chiliä
1 l kalalientä
ripaus sahramia tai kurkumaa
(1 dl kermaa ja/tai valkoviiniä)
mustapippuria, suolaa
1 dl kevytranskankermaa +
1 valkosipulinkynsi
Valmistusohje
1. Sulata katkaravut siivilässä. Leikkaa kalafilee haarukkapaloiksi, mausta kalapalat kevyesti suolalla. Silppua tomaatit, porkkanat, sipulit ja fenkoli. Jätä fenkolin lehtihapsut keiton koristeeksi.
2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää kasvikset ja kuumenna hetki sekoitellen tomaattipyreen kanssa. Lisää timjami ja chili. Kaada liemi kattilaan. Värjää liemi halutessasi sahramilla tai kurkumalla. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia. Jauha keitto sileäksi, lisää tarvittaessa vettä tai pullonpohjalle jäänyttä valkoviiniä. Voit myös lisätä liemeen pehmennykseksi tilkan kermaa.
3. Lisää kalat ja kypsennä lempeästi pari minuuttia. Lisää katkaravut ja peitä kattila kannella hetkeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa keiton kanssa valkosipulilla maustettua ranskankermaa ja paahdettua leipää.
Marokkolainen lihakeitto
Marokkolainen lihakeitto tehdään karitsan jauhelihasta. Liemessä on muun muassa myskikurpitsaa, porkkanaa ja roppakaupalla lämmittäviä mausteita. Aprikoosit antavat liemelle makeutta ja huikeaa aromia. Kun tarjoat keiton couscousin tai bulgurin kanssa, täyttyvät takuulla nälkäisimpienkin vatsat.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6
Marokkolainen lihakeitto
2 hienonnettua sipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 myskikurpitsa
tai 3 porkkanaa
2 sellerinvartta
1 tlk kikherneitä
400 g karitsan jauhelihaa tai paahtopaistia
2 rkl öljyä
1 rkl harissatahnaa
1–2 kanelitankoa
2 viipaletta appelsiininkuorta
2 tl juustokuminaa
11/4 l lihalientä
1 tlk säilyketomaatteja
75 g kuivattuja aprikooseja
suolaa, mustapippuria
silputtua minttua
Lisäksi
bulguria tai couscousia
Valmistusohje
1. Silppua sipulit. Kuori ja paloittele kurpitsa tai porkkanat. Viipaloi sellerinvarret. Huuhtele kikherneet siivilässä.
2. Paista jauheliha tai pieniksi paloiksi leikattu paisti yhdessä sipuleiden kanssa öljyssä paistinpannulla. Siirrä kattilaan. Lisää kasvikset, harissa, kanelitangot, kaksi appelsiininkuoriviipaletta (noin 5 cm pitkiä ja sentin leveitä) ja juustokumina. Kaada päälle lihaliemi, lisää kikherneet ja säilyketomaatit.
3. Anna keiton kiehua hiljalleen 30–40 minuuttia. Lisää suikaloidut aprikoosit loppuvaiheessa. Viimeistele keitto silputulla mintulla ja tarjoa couscousin tai bulgurin kanssa.
Meksikolainen kanakeitto
Kuten nimestäkin voi jo aavistaa, nyt ollaan mausteisen sopan äärellä. Meksikolaisessa kanakeitossa on reilulla kädellä muun muassa chiliä, oreganoa ja kuminaa. Keiton todellinen juju on kuitenkin päälle lisättävät runsaat höysteet: avokado, ranskankerma, korianteri ja nachot. Kattilallinen keittoa valmistuu nopeasti, kun käytät valmiiksi kypsää broileria.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Meksikolainen kanakeitto
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 varsisellerin vartta
4 isoa porkkanaa
4 kypsää tomaattia
2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 l vettä
3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl chililastuja
1 tl kuminaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
500 g kypsää broileria
1 limetin mehu
Tarjoiluun
1 iso avokado kuutioina
kourallinen tuoretta korianteria
maissilastuja
4 rkl kreikkalaista jogurttia
Valmistusohje
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paloittele kasvikset.
2. Kuumenna öljy ja lisää edelliset. Kuullota ja lisää vesi sekä mausteet. Kiehauta ja keitä.
3. Revi joukkoon broilerinliha ja mausta limetillä. Kuumenna.
4. Jaa keitto lautasille ja lisää pinnalle avokadoa, korianteria, maissilastuja ja jogurttia.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous