Mitä tänään ruoaksi?

Lapsiperheen nopeat arkiruoat – nämä ateriat syntyvät alle 30 minuutissa

Huhhuh, miten tästä taas selviää? Töistä kiireellä kaupan kautta kotiin ja ruokaa tekemään. Harrastuksiinkin pitäisi vielä ennättää. Ota avuksi nämä puolessa tunnissa valmistuvat maistuvat arkiruoat.
13.8.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Ota avuksi lapsiperheen ruokalista ja kokkaa nopeaa ja helppoa arkiruokaa. Näillä ruoilla taklaat kiireisenkin viikon.

Lue lisää: Viikon ruokalista: Arkiruokaa 30 minuutissa

Lapsiperheen nopeat arkiruoat

Maanantai: Härkispestopasta

Aloita viikko supernopealla pastalla.

Kun käytät kaupan valmista pestokastiketta sekä kypsää härkäpapuvalmistetta, härkistä, kuluu aikaa ruoan valmistukseen pastan kypsennyksen verran.

Jos herkkusienet eivät uppoa perheen pienimmille, korvaa ne muilla kasviksilla tai jätä kokonaan pois.

härkispestopasta

Ruokaisa pikapasta syntyy valmiista pestokastikkeesta ja härkiksestä.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 250 g pennepastaa
  • 1 rs (200 g) herkkusieniä
  • 1-2 rkl öljyä
  • 1 rs (250 g) härkistä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 ps (80 g) babypinaattia
  • 4 rkl vihreää pestoa tai sitruunapestoa
  • 1 dl raastettua parmesaania

Valmistusohje

1. Kiehauta vesi kattilassa. Pane pasta kypsymään suolalla maustettuun veteen.

2. Huuhtele herkkusienet lävikössä. Viipaloi sienet.

3. Kuumenna öljy paistin­pannulla. Lisää pannulle sienet. Paista pari minuut­tia, kunnes sienet ovat hie­man ruskistuneet. Lisää pannulle härkis. Mausta seos sitruunamehulla ja suolalla. Säädä liesi mata­lalle lämmölle ja paista muutaman minuutin ajan paistinlastalla käännellen.

4. Huuhtele babypinaatit lävikössä ja lisää pannulle.

5. Valuta kypsä pasta lävi­kössä ja kaada takaisin kattilaan. Sekoita jouk­koon pesto ja härkis­-sieniseos. Lisää päälle parmesaanijuusto­raastetta.

Vinkki: Härkis ei kestä paistamista kauan. Sille riittää pikapaisto kuumalla pannulla, jotta rakenne pysyy kasassa.

Tiistai: Nasi goreng – intialainen paistettu riisiruoka

Nasi goreng saattaa äkkiseltään kuulostaa vieraalta ja vaikeasti valmistettavalta arkiruoalta, mutta on oikeasti vain paistettua riisiä, jonka seassa on katkarapuja ja kananmunia.

Chilikastikkeen määrällä ruoan tulisuutta on helppo säädellä lasten suuhun sopivaksi.

Ruoka on vartissa valmis, kun teet sen tähteelle jääneestä riisistä.

nasi goreng indonesialainen paistettu riisiruoka

Nasi Goreng on indonesialainen kotiruoka, joka valmistuu nopeasti ja helposti.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

  • 4 dl kypsää riisiä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl currya
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl sambal oelekia
  • 2 kevätsipulia
  • 100 g katkarapuja
  • 2 munaa
  • 1 rkl makeaa soijaa

Valmistusohje

1. Kuumenna öljy vokissa. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja curry. Kuumenna hetki.

2. Lisää riisi, sambal oelek ja silputut sipulit. Paista sekoitellen, kunnes riisi on kuumaa. Lisää munat ja sekoita. Lisää katkaravut ja mausta soijalla.

Keskiviikko: Savukalapullat

Lasten ruokailuun pätee ainakin yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se maistuu varmasti.

Nopeat savukalapullat tehdään valmiiksi savustetusta lohesta sekä tähteeksi jääneestä perunamuusista tai survotuista keitinperunoista.

savukalapullat

Savukalasta ja perunamuusin tähteistä syntyy mehevät pyörykät, jotka maistuvat lapsillekin.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 300 g ruodotonta ja nahatonta savukalaa
  • 3 dl survottua perunaa (tai tähteeksi jäänyttä perunamuusia)
  • 1 muna
  • 1 dl kermaa tai kermaviiliä
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2-3 rkl silputtua tilliä
  • suolaa, mustapippuria

Paistamiseen:

  • voi-öljyseosta

Valmistusohje

1. Hienonna savukala haarukalla. Lisää sekaan survotut perunat tai perunamuusi. Lisää muna. Sekoita korppujauhot kermaviiliin tai kermaan, anna turvota hetki. Lisää korppujauhoseos taikinaan. Mausta sitruunamehulla, tillillä, suolalla ja pippurilla.

2. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pienehköjä palleroita. Kierittele pullat korppujauhoissa. Kuumenna pannulla 2 rkl öljyä ja 1 rkl voita. Paista pullat keskilämmöllä kauniin ruskeiksi.

3. Tarjoa savukalapullat esimerkiksi keitinperunoiden ja jogurttikastikkeen kera.

Torstai: Koko perheen kana-nuudelisalaatti

Broileri on huippuhyvä arkiruoan raaka-aine, josta voi tehdä vaikka mitä, esimerkiksi ruokaisan salaatin.

Salaatti kootaan valmiiksi grillatusta broilerista sekä nopeasti kypsyvistä nuudeleista ja viimeistellään koko perheen suosikisi mehevällä majoneesikastikkeella.

kana-nuudelisalaatti

Ruokaisa kana-nuudelisalaatti mehevöitetään majoneesikastikkeella koko perheen suosikiksi.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1 grillattu broileri
  • 150 g nuudeleita
  • 1/2 sitruunan mehu
  • tilkka (seesami)öljyä
  • 1/2 kurkkua
  • 2 porkkanaa
  • 10 kirsikkatomaattia
  • 1/2 amerikansalaattia
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1 dl pähkinäsekoitusta
  • 1/2 ruukku korianteria

Kastike:

  • 1 dl majoneesia
  • 2 dl kermaviiliä
  • 3 rkl makeaa chilikastiketta
  • 1-2 tl currya
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

1. Revi broileri suikaleiksi. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja mausta sitruunamehulla ja tilkalla öljyä. Suikaloi kurkku ja porkkanat. Halkaise tomaatit ja suikaloi salaatti. Sekoita kastike.

2. Kokoa salaatti kulhoon. Pohjalle salaatti, päälle broileri, nuudelit ja kasvissuikaleet. Sekoita. Lisää pinnalle tomaatit, sulatetut herneet, pähkinät ja korianteri. Tarjoa kastike erikseen.

Perjantai: Tandooririeskat

Perjantai on perinteinen pizzapäivä.

Kokeile pizzapohjana vaihteeksi valmiita perunarieskoja ja täytteenä tandoorimaustettua jauhelihaa. Lusikoi päälle vielä raikasta jogurttikastiketta.

tandooririeskat

Nopeat pizzan kaltaiset leivät syntyvät valmiista perunarieskoista.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 2

Ainekset

  • 300 g naudan- tai karitsanjauhelihaa
  • 1 tl öljyä
  • 1-2 tl tandoorimaustetta (esimerkiksi Santa Maria)
  • 1/4 tl suolaa
  • 3 rkl silputtua korianteria
  • 1 pussi salaattisekoitusta
  • 2-4 perunarieskaa

Kastike:

  • 1 dl jogurttia
  • 1 tl hunajaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria

Lisäksi:

  • chilikastiketta

Valmistusohje

1. Paista jauheliha kypsäksi öljytilkassa. Lisää mausteet ja sekoita joukkoon silputtu korianteri.

2. Tee kastike: mausta jogurtti murskatulla valkosipulilla, hunajalla sekä suolalla ja sokerilla.

3. Lämmitä rieskat paahtimessa, sipaise halutessasi pinnalle voita. Jaa salaatti ja jauhelihaseos rieskojen päälle, lisää pinnalle jogurtti- ja chilikastiketta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *