Mitä tänään ruoaksi?

Lapsiperheen ruokalista: suosikkireseptit, joita koko perhe rakastaa – katso vinkit viikon jokaiselle päivälle

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Nappaa tästä lapsiperheen ruokalista koko viikoksi. Näillä ohjeilla arki sujuu mutkattomammin ja koko perhe syö maukkaasti.
23.7.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Mitä tänään ruoaksi? Katso reseptivinkit viikon jokaiselle päivälle – nämä ohjeet sopivat erityisesti lapsiperheille!

Viikon ruokalista lapsiperheelle:

MaanantaiMeksikolainen tortillakeitto

TiistaiTäysjyväpinaattiletut ja kalatäyte

KeskiviikkoLihapullat ruskeassa kastikkeessa

TorstaiHärkis-bataattivuoka

PerjantaiBroileri-linssikastike

LauantaiKalapuikot ja jogurttidippi

SunnuntaiUunibroileri ja lohkoperunat

Maanantai: Meksikolainen tortillakeitto

Meksikolaisen tortillakeiton eli sopa aztecan juju on moninaisissa lisukkeissa, joita jokainen voi lisätä annokseensa oman makunsa mukaan. Soppa uppoaa lapsille varmasti, kun tarjoat sen rapeiden maissilastujen ja juustoraasteen kera. Chilin määrää voi helposti säätää lasten suuhun sopivaksi tai jättää sen vaikka kokonaan pois.

meksikolainen_tortillakeitto

Tortillakeitto maistuu myös lapsille.

Valmistusaika: Alle 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 ylikypsää tomaattia
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1–2 punaista chilipalkoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 8 dl vettä
  • 3 rkl kanafondia
  • suolaa, pippuria

Lisäksi:

  • 2 avokadoa
  • 1 limetti
  • 3 maissi- tai vehnätortillaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1–2 dl kermaviiliä
  • tuoretta korianteria

Valmistusohje:

1. Poista tomaateista kannat, paloittele tomaatit. Hienonna sipulit ja chilit. Kuumenna seosta juustokuminan, paprikajauheen ja tomaattipyreen kanssa kattilassa.

2. Lisää tomaattimurska, vesi ja fondi. Anna keiton kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia.

3. Valmistele lisukkeet keiton kiehuessa. Leikkaa avokadot kuutioiksi, lohko limetti. Leikkaa tortillat kolmioiksi tai suikaleiksi. Paista palat kohtalaisella lämmöllä öljyssä rapeiksi. Laita lisäksi tarjolle kermaviiliä ja korianteria.

4. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa keitto annoskulhoihin ja tarjoa lisukkeiden kanssa.

Tiistai: Täysjyväpinaattiletut ja kalatäyte

Pino lettuja keskellä viikkoa ilahduttaa koko perhettä. Tarjoa itse tehdyt pinaattiletut mehevän kalatäytteen kera. Jos haluat paistaa alle 1-vuotiaalle pari omaa lettua, ota erilleen noin 1 dl taikinaa ennen kuin lisäät siihen pinaattia.

täysjyväpinaattiletut ja kalatäyte

Itse tehdyt pinaattiletut eivät koskaan petä!

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 2 kananmunaa
  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 1 rkl öljyä
  • 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 150 g pakastepinaattia
  • 1 tl suolaa

Paistamiseen:

  • margariinia tai voita

Lisäksi:

  • 300 g perattua kypsää kalaa (esim. savukalaa)
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1-2 dl kermaviiliä
  • silputtua tilliä

Valmistusohje:

1. Sekoita munat ja neste keskenään. Lisää jauho ja öljyt ja sekoita taikina tasaiseksi.

2. Jos haluat paistaa alle 1-vuotiaalle pari omaa lettua, ota tässä vaiheessa erilleen 1 dl taikinaa.

3. Lisää taikinaan sulatettu pinaatti ja suola. Kuumenna nokare rasvaa isolla ohukaispannulla ja paista letut.

4. Tarjoa lettujen kanssa kalaa, herneitä ja kermaviiliä joko erikseen tai tahnaksi sekoitettuna.

Keskiviikko: Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Suola ja maustepippuri sekä paistettu sipuli ovat lapsuuden lihapullien yksinkertaisen, mutta herkullisen maun salaisuus. Kastikkeeksi tehdään perinteinen ruskea kastike, lisukkeeksi perunamuusia.

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Suola, maustepippuri sekä paistettu sipuli ovat lihapullien maun salaisuus.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 1 sipuli
  • 1 rk lvoita
  • 500 g sika-nautajauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl maustepippuria

Kastike:

  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita
  • 2–3 dl hyvää lihalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohje:

1. Hienonna sipuli, ja kuullota se pehmeäksi voissa paistinpannulla. Jäähdytä.

2. Sekoita kulhossa jauhelihan joukkoon korppujauhot, kananmuna, kerma, suola ja maustepippuri. Lisää myös jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina tasaiseksi, vaivaa sitä muutama minuutti puuhaarukalla, ja jätä se sitten hetkeksi tekeytymään. Pyöritä taikina lihapulliksi, ja paista pullat kauniin kullanruskeiksi paistinpannulla. Laita lihapullat hetkeksi sivuun.

3. Lisää pannulle vehnäjauhot, ja ruskista niitä keskilämmöllä niin, etteivät ne pala, mutta saavat hyvin väriä. Lisää voi, anna sen sulaa, ja vispilöi sitten joukkoon lihaliemi ja kuohukerma. Kiehauta kastike ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada lihapullat kastikkeen joukkoon ja kuumenna.

4. Tarjoile  lihapullat keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

Torstai: Härkis-bataattivuoka

Erilaiset vuokaruoat ovat todellinen arjen pelastus. Tässä maukas muunnos perinteisestä liha-perunasoselaatikosta. Siinä potut vaihdetaan makeaan bataattiin ja jauheliha härkikseen. Jaa ainekset halutessasi kahteen pieneen vuokaan ja pakasta toinen vuoka.

härkis-bataattivuoka

Nopeat ja helpot ruokaruoat ovat todellinen arjen pelastus.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo |

Ainekset

  • 1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 400 g härkistä (esim. BBQ-maustettua)
  • 400 g maustettua tomaattimurskaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 1 kg bataattia keitettynä ja soseutettuna
  • ripaus muskottia
  • 1 kananmuna

Valmistusohje:

1. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää härkis ja paista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja oregano. Kiehauta ja mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

2. Mausta bataattisose suolalla ja muskotilla. Sekoita joukkoon kananmuna.

3. Lusikoi puolet bataattisoseesta uunivuoan pohjalle ja lusikoi päälle härkis-tomaattiseoskerros. Levitä pinnalle loput bataattisoseesta.

4. Paista 200-asteisessa uunissa 35–45 minuuttia.

Perjantai: Broileri-linssikastike

Jauhelihakastike tehdään vaihteeksi broilerista ja höystetään punaisilla linsseillä. Broileri-linssikastike maistuu spagetin, riisin tai perunoiden kanssa. Annos on runsas ja siitä näppärä, että se pitää uudelleenlämmittämisestä ja sopii myös pakastettavaksi.

broileri-linssikastike

Broilerikastike maistuu koko perheelle.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset:

  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (400 g)tomaattimurskaa
  • 2 dl (kasvi)kermaa tai vettä
  • 2 tl oreganoa
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 prk (250 g)käyttövalmiita linssejä
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Pinnalle:

  • 4-5 minitomaattia
  • silputtua basilikaa

Valmistusohje:

1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla, murenna jauheliha pannulle ja paista melkein kypsäksi. Lisää sipulit ja tomaattipyree ja jatka paistamista. Siirrä liha-sipuliseos kattilaan. Lisää tomaattimurska, neste ja oregano. Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia.

2. Ota alle vuoden ikäisen lapsen kastikeannos sivuun tässä vaiheessa.

3. Murenna liemikuutio kastikkeen joukkoon. Huuhtele linssit siivilässä ja kaada ne kastikkeeseen. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen 5–10 minuuttia.

4. Silppua valmiin kastikkeen pinnalle minitomaatteja ja tuoretta basilikaa.

Lauantai: Kalapuikot ja jogurttidippi

Sormin syöminen on aina hiukkasen hauskempaa. Dippaa jogurttikastikkeeseen kalapuikkojen lisäksi kasvistikkuja sekä uunissa paahdettuja juureksia.

kalapuikot ja jogurttidippi

Dippikastike kruunaa kalapuikot.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset:

  • 300 g lohi- tai kirjolohifileetä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 kananmunaa
  • 150 g ohuita kaurakorppuja (Oululainen)
  • 1 tl sitruunapippuria
  • rypsiöljyä paistamiseen

Dippikastike:

  • 2 rkl paksua jogurttia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1-2 rkl ketsuppia

Lisäksi:

  • 1 kurkku
  • 2 porkkanaa

Valmistusohje:

1. Nypi kalasta ruodot pois. Leikkaa kala noin 3 x 3 cm:n paloiksi. Mausta palat suolalla.

2. Sekoita munien rakenne rikki syvällä lautasella. Jauha kaurakorput hienoksi vaikka tehosekoittimessa tai morttelissa. Sekoita sitruunapippuri korppumurusiin ja kaada muruset syvälle lautaselle.

3. Kääntele kalapalat ensin munassa ja sitten korppujauhoissa. Anna kuorrutuksen kuivahtaa hetki.

4. Kuumenna noin puolen sentin kerros öljyä pannulla. Paista kalapaloja maltillisella lämmöllä välillä käännellen noin 4 minuuttia. Ripottele aikuisten kalapalojen päälle tarvittaessa vähän sormisuolaa.

5. Sekoita dippikastike ja leikkaa kasvikset tangoiksi.

Sunnuntai: Uunibroileri ja lohkoperunat

Uunibroileri ja lohkoperunat valmistuvat alle tunnissa. Ilmakuivattuun kinkkuun kääräistyt broilerin rintaleikkeet ja lohkoperunat kypsyvät uunissa sulassa sovussa samassa vuoassa.

uunibroileri ja lohkoperunat

Uunibroileri ja lohkoperunat valmistuvat alle tunnissa.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset:

  • 4 broilerin rintaleikettä (luullisia)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 8-12 lehteä basilikaa
  • 8 viipaletta parmankinkkua
  • 4-6 Rosamunda-perunaa
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa (noin)
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua

Valmistusohje:

1. Mausta broilerin rintaleikkeet molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla.

2. Aseta jokaisen leikkeen päälle pari basilikanlehteä ja kääri ympärille viipale tai pari parmankinkkua. Nosta broilerin rintaleikkeet uunivuokaan.

3. Lohko pestyt rosamunda-perunat ja sekoita kulhossa niiden joukkoon öljy, suola, mustapippuri ja rosmariini. Nostele maustetut lohkoperunat uunivuokaan broilerin rintaleikkeiden viereen.

4. Paista  200-asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes broileri on kypsää ja lohkoperunat ovat pehmeitä ja saaneet väriä. Tarjoile salaatin ja yrttiöljyn kera.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *