Mitä tänään ruoaksi?

Marjat ihastuttavat myös suolaisissa ruoissa! Mansikkapizza, vadelma-panzanella ja 5 muuta ihanaa ohjetta

Kotimaiset marjat ovat ihania leivonnaisissa tai sellaisenaan nautittuna, mutta vähintään yhtä hyviltä ne maistuvat suolaisissa ruoissa aina salaateista pizzoihin ja bruschettoista pastoihin.
2.9.2019 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Uskoisitko, että mustikat, mansikat, vadelmat ja herukat sopivat myös suolaisiin ruokiin? Kyllä vain! Kun rohkeasti yhdistelee, marjat taipuvat vaikka mihin. Keräsimme  yhteen parhaat marjareseptit: tässä seitsemän jännittävintä ruokaa marjoista, ole hyvä!

7 x ruokaa marjoista

Mansikka

Mansikka-kesäkurpitsapasta

Mansikkapasta kuulostaa villiltä, mutta ilmakuivatulla kinkulla, kesäkurpitsalla ja rosmariinilla höystettynä kyseessä on kuitenkin koukuttava ruoka. Mikä parasta, kastike valmistuu pastan kiehuessa.

Parhaat marjareseptit: mansikka-kesäkurpitsapasta.

Mansikka tuo tähän mansikka-kesäkurpitsapastaan kivan makean vivahteen.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Mansikka-kesäkurpitsapasta:

400 g tagliatellea
200 g ilmakuivattua kinkkua
2 pientä kesäkurpitsaa
0,5 dl oliiviöljyä
200 g mansikoita lohkottuina
n. 5 oksaa rosmariinia hienonnettuna
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
suolaa, sokeria, mustapippuria
100 g parmesaania tai pecorinoa raastettuna

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Suikaloi kinkku. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja viipaloi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja lisää kesäkurpitsa. Paista noin minuutin ajan ja lisää kinkkusuikaleet. Paista, kunnes kesäkurpitsa saa hieman väriä.

3. Mausta hienonnetulla rosmariinilla, sitruunan kuorella ja mehulla sekä suolalla, sokerilla ja pippurilla.

4. Sekoita valutettu pasta paistinpannulla muiden ainesten joukkoon ja kääntele lopuksi joukkoon mansikkalohkot ja juustoraaste. Tarjoile heti.

Marjapizza

Tässä valloittavassa pizzassa ihastuttavat makeat mansikat ja veikeä fenkoli. Tomaattikastikkeen sijaan pohjalle levitetään valkosipuliöljyä sekä tuorejuustoa.

Parhaat marjareseptit: marjapizza.

Sujauta mansikat pizzan päälle. Valkosipuliöljy ja parmesaanijuusto viimeistelevät maun.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Taikina:

2 1/2 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
5 1/2 dl spelttivehnäjauhoja

Täyte:

1 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
2 pientä fenkolia
1 l mansikoita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Pinnalle:

25 g parmesaania lastuina
2 rkl auringonkukan- ja/ tai kurpitsansiemeniä
tuoretta rucolaa

Valmistusohje

1. Liuota hiiva 42-asteiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan ensin noin puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen niin, että saat taikinasta kimmoisan. Kohota noin 20 minuuttia. Vaivaa ilmakuplat pois ja painele taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun tai muotoile pyöreiksi annospizzoiksi.

2. Sekoita oliiviöljyyn murskatut valkosipulinkynnet. Suikaloi fenkolit ja paista suikaleita paistinpannulla öljytilkassa pari minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paloittele mansikat.

3. Sivele pizzapohjat valkosipuliöljyllä ja levitä päälle tuorejuusto. Asettele pinnalle fenkolisuikaleet ja mansikat. Mausta pinta mustapippurilla. Paista pizzoja 225-asteisessa uunissa 12– 15 minuuttia.

4. Viimeistele pizzat parmesaanilastuilla, siemenillä ja rucolalla ennen tarjoilua.

Vadelma

Vadelma-panzanellasalaatti

Perinteisesti rapeista krutongeista ja kesän kypsyttämistä tomaateista koottava toscanalainen leipäsalaatti, panzanella, saa tässä ohjeessa uutta jujua vadelmista. Jos leipäkorissasi odottaa kuivahtanut leivänkannikka, tässä ohje, johon kannattaa tarttua!

Parhaat marjareseptit: vadelma-panzanellasalaatti.

Mozzarellajuusto tekee vadelma-panzanellasalaatista ruokaisan.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Vadelma-panzanella:

150 g maalais- tai ranskanleipää
2 rkl oliiviöljyä
1 kurkku
100 g rucolasalaattia
3 rkl hienonnettuja yrttejä, esim. minttua ja basilikaa
200 g vadelmia
150 g pieniä mozzarellapalloja

Kastike:

1 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviini- tai vadelmaviinietikkaa
veitsen kärjellinen hienonnettua valkosipulia
ripaus suolaa
ripaus
rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

1. Kuutioi leipä. Paista kuutiot rapeiksi ja kullankeltaisiksi.

2. Kuutioi kurkku. Huuhtele ja revi rucolasalaatit pienemmiksi vadille.

3. Nosta joukkoon hienonnetut yrtit, kurkkupalat, vadelmat ja valutetut mozzarellapallot.

4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Valuta kastike salaatin päälle.

5. Anna maustua jääkaapissa vajaan tunnin ennen tarjoilua.

Vadelma-kinkkubruschettat

Ihastuttavalla tavalla suolaista ja makeaa yhdistävät alkupalaleivät syntyvät vadelmista ja ilmakuivatusta kinkusta. Kokeile vadelmien tilalla myös herukoita.

Parhaat marjareseptit: vadelma-kinkkubruschettat.

Pienet suolaisenmakeat alkupalaleivät syntyvät vadelmista ja ilmakuivatusta kinkusta.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Vadelma-kinkkubruschettat

8–12 patonkia
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä

Päälle:

1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
8–12 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
tuoretta basilikaa tai rucolaa

Valmistusohje

1. Lado patonkiviipaleet leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja sipaise pinnat oliiviöljyllä. Paahda leivät rapeiksi 200-asteisessa uunissa (5–8 minuuttia). Puolita valkosipulinkynnet ja hiero patonkien pinnat valkosipulilla.

2. Sekoita vadelmien joukkoon balsamico, oliiviöljy ja ripaukset suolaa ja mustapippuria.

3. Asettele kinkkuviipaleet patonkien päälle ja lisää myös vadelmat.

4. Viimeistele basilikalla tai rucolalla.

Mustikka

Mustikkapizza

Sinihomejuuston, mozzarellan, mustikoiden, pähkinöiden sekä yrttien muodostama makuliitto saattaa äkkiseltään kuulostaa todelliselta sekamelskalta, mutta yllättää iloisesti. Ainekset kootaan paistetun, ranskankermalla sivellyn lehtitaikinalevyn päälle ja nautitaan pizzan tapaan.

Parhaat marjareseptit: mustikkapizza.

Mustikat, sinihome- ja mozzarellajuusto sekä paahdetut pähkinät muodostavat veikeän makukombon. .

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Pohja:

500 g valmista pakastelehtitaiki­naa

Kastike:

3 dl ranskankermaa
1/2 rkl sitruunamehua
2 tl viherpippuria

Täyte:

100 g sinihomejuustoa
10 pientä mozzarellapalloa
2 dl mustikoita
2 dl suolattuja ja paahdettuja cas­ hewpähkinöitä

Lisäksi:

4 rkl hunajaa
6 oksaa tuoretta timjamia
1 dl tuoreita basilikanlehtiä
2 rkl pistaasipähkinöitä

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sulata taikina ohjeen mukaan, jaa se kahteen osaan ja kauli osiot ohuemmiksi, noin 20 x 25 sentin kokoisiksi levyiksi. Nosta pohjat kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

2. Paista pohjia uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Ota pohjat uunista ja litistä pohjat kaulinta apuna käyttäen.

3. Sekoita kastike, jaa pizzapohjil­le. Ripottele pinnalle juustot, mus­tikat ja pähkinät. Lorauta päälle hunajaa ja mausta tuoreilla yrteil­lä. Älä laita uuniin.

Herukat

Helppo lohisalaatti ja herukkavinegrette

Herukat ovat pohjoisen supermarjoja. Punaherukoista, avokadoöljystä ja balsamiviinietikasta valmistettu vinegrette nostaa tämän kesäisen lohisalaatin luksusluokkaan.

Parhaat marjareseptit: helppo herukka-lohisalaatti.

Pirsakat punaherukat antavat ryhtiä kesäiselle lohisalaatille.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Salaattiin:

500 g lohifileetä
ripaus suolaa
1 kesäkurpitsa
1–2 kerää rapeita salaatteja
nippu kesäsipulia

Herukkavinegrette:

2 dl herukoita (puna-, valko- tai mustaherukoita)
3 rkl timjamia hienonnettuna
3 rkl avokadoöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
ripaukset suolaa ja mustapippuria

Viimeistelyyn:

parmesaanilastuja

Valmistusohje

1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa. Jätä maustumaan.

2. Mausta lohen pinta kevyesti suolalla. Grillaa tai paista lohipala kypsäksi.

3 Viipaloi kesäkurpitsa noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Grillaa kesäkurpitsaviipaleet
napakan kypsiksi.

4. Revi salaatti haarukkapaloiksi ja hienonna kesäsipuli.

5. Paloittele kypsä lohi käsin rouheiksi paloiksi.

6. Kokoa lautasille tai vadille salaatteja ja lisää päälle kesäkurpitsaa ja lohta. Ripottele päälle kesäsipuli ja viimeistele kastikkeella.

Kebabpatongit ja punaherukkachutneytä

Keitä punaherukoista chutney ja sujauta se kebablihan seuraksi patongin väliin. Kesän muhkeimmat leivät viimeistellään herkkukurkuilla ja tuhdilla valkosipulikastikkeella. Näillä talttuu saletisti isompikin nälkä.

Kebabpatonki ja punaherukkachutneyta: parhaat marjareseptit.

Kebabpatongit saavat seurakseen makean kirpeää punaherukkachutneyta.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Kebabpatongit:

2 vehnäpatonkia
200 g valmiita kebablastuja
1 rkl rypsiöljyä
4 rkl chilikastiketta
10 miniherkkukurkkua
kourallinen rucolaa

Valkosipulikastike:

1 1/2 dl turkkilaistajogurttia
1/2 dl majoneesia
1 raastettu valkosipulinkynsi
2 rkl hienonnettua minttua

Punaherukka-karpalochutney:

1 omena
1 sipuli
1 dl kuivattuja karpaloita
2 valkosipulinkynttä
1 dl sokeria
1/2 dl punaviinietikkaa
1 dl pakastepunaherukoita

Valmistusohje

1. Valmista ensin chutney. Kuori omena ja sipuli. Poista omenasta siemenkota ja leikkaa omena ja si­ puli pieniksi kuutioiksi. Mittaa kaikki ainekset, paitsi punaheru­kat, kattilaan. Keitä miedolla läm­möllä ilman kantta 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää herukat ja keitä vielä muutama minuutti. Siirrä puhtaaseen purkkiin, sulje heti kannella ja anna jäähtyä.

2. Kuumenna kebablastut pienes­sä öljytilkassa paistinpannulla pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää joukkoon chilikastike. Halkaise miniherkkukurkut. Sekoita valko­ sipulikastikkeen ainekset.

3. Pirskota patonkien päälle ke­vyesti vettä. Lämmitä 175­ astei­sessa uunissa 5 minuuttia. Hal­kaise leivät pituussuunnassa. Täy­tä chutneylla, lämpimillä kebablastuilla, rucolalla ja herkkukur­kuilla. Viimeistele leivät valko­ sipulikastikkeella.

Lue myös

Suosittelemme