Mausteinen shakshuka, lempeä uunimunakas ja 5 muuta nopeaa ja edullista ruokaa kananmunasta
Monipuolinen kananmuna on yksi parhaista kotikeittiön raaka-aineista. Nämä seitsemän kananmunaruokaa valmistuvat helposti, nopeasti ja edullisesti – mausta tinkimättä.
Monipuolinen kananmuna on yksi parhaista kotikeittiön raaka-aineista. Nämä seitsemän kananmunaruokaa valmistuvat helposti, nopeasti ja edullisesti – mausta tinkimättä.
Munasta on moneksi. Arkinen kananmuna taipuu sekä keitettäväksi, paistettavaksi, haudutettavaksi että burgereiden väliin pihvin sijasta. Parasta kananmunassa on, että siitä syntyy helposti sekä eksoottisen mausteinen shakshuka että lähes joka aterialle sopiva papumunakaspannu.
Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa
Tämän helpommaksi ei ruoan valmistus voi mennä. Paloittele uunipellille parsa- ja kukkakaalia ja lisää joukkoon ilmakuivattua kinkkua. Uunin lämmössä kaaleista häviää pieni kitkeryys ja kinkku paistuu vastustamattoman rapeaksi. Pehmeiksi jätetyt kananmunan keltuaiset toimivat kaalipellin kastikkeena.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa:
1 (350 g) parsakaali
1 (400 g) kukkakaali
100 g ilmakuivattua kinkkua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
4 kananmunaa
Valmistusohje
1. Pese kaalit, irrota kukinnot ja viipaloi varret. Viipaloi ilmakuivattu kinkku. Sekoita kulhossa kaalit, oliiviöljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon kinkut. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunnes kaalit ovat hieman ruskistuneet ja pehmenneet.
2. Ota uunipelti uunista. Tee kaalien väliin neljä ”koloa” kananmunia varten. Riko kananmunat koloihin. Jatka kypsentämistä uunissa vielä noin kuusi minuuttia, kunnes kananmunien pinta on hyytynyt. Kananmunat saavat jäädä sisältä löysiksi, jolloin valuva keltuainen toimii kaalien kastikkeena.
3. Ripottele kananmunien päälle halutessasi sormisuolaa. Tarjoile lisäksi rapeaa ruisleipää.
Uunimunakas
Munakas on maukas ruoka, joka valmistuu käden käänteessä vain kourallisesta raaka-aineita. Kokeile seuraavaksi mehevää uunimunakasta pavuilla ja salamiviipaleilla. Uunimunakas on maukkaimmillaan, kun jätät sen kosteaksi, sillä se kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 6
Uunimunakas
10–12 kananmunaa
2 dl kerma-maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 sipulia
1 rkl öljyä
1 pussi pakastepapusekoitusta
8 minitomaattia
2 dl juustoraastetta
50–75 g salamiviipaleita
Valmistusohje
1. Peitä iso reunallinen uunipelti tai kaksi pienempää uunivuokaa leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
2.Sekoita munat ja kerma-maito keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa sipulit renkaiksi ja paista ne pehmeiksi öljytilkassa. Kypsennä papusekoitus pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita tomaatit.
3. Kaada munakasseos pannulle. Lisää päälle papusekoitus, sipulit, juustoraaste ja salamiviipaleet. Kypsennä munakasta uunin keskitasolla 10 minuuttia, lisää päälle tomaatit ja jatka kypsennystä noin 10 minuuttia tai kunnes munakas on juuri ja juuri hyytynyt.
Shakshuka
Shakshuka on Lähi-idässä suosittu aamiaisruoka. Vaikeasta nimestään huolimatta se on helppo valmistaa. Kananmunat kypsyvät lähes itsekseen mausteisessa tomaattiliemessä. Jos paistinpannusi ei kestä uunin lämpöä, voi ruoan hauduttaa myös liedellä kannen alla.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Shakshuka
2 vihreää chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
2 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl (savu)paprikaa
1 tlk tomaatteja
1 dl vettä
(1 tlk kikherneitä)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
4 kananmunaa
150 g fetaa tai pehmeää vuohen juustoa
1 ruukku tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa silputtuna
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Silppua chilit, sipulit ja paprika. Kuullota kasviksia ja mausteita öljyssä uunin kestävällä paistinpannulla tai paistokasarissa pari minuuttia.
2. Lisää tomaatit ja riko niiden rakennetta kauhalla painelemalla. Kaada sekaan vesi (ja kikherneet). Mausta seos suolalla, sokerilla ja pippurilla. Anna hautua noin 10 minuuttia.
3. Tee kasvishöystöön neljä syvennystä kauhalla ja valuta munat syvennyksiin. Pane pannu uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes munien valkuaiset ovat hyytyneet. Lisää juusto ja yrttisilppu valmiin paistoksen pinnalle. Tarjoa vaalean litteän leivän kanssa.
Malesialainen munacurry
Malesialainen munacurry on mainio ruoka vaikkapa brunssille, mutta taipuu myös kokonaiseksi ateriaksi riisin tai rapeakuorisen leivän kera tarjottuna. Kananmunat keitetään erikseen ja lisätään mausteisen kastikkeen joukkoon vasta lopuksi. Maistele valmista currya. Säätele mausteisuutta lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso
Malesialainen munacurry
4–6 munaa
4 salottisipulia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl murskattuja korianterinsiemeniä
2 tl murskattuja juustokuminan siemeniä
0,5 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sambal oelikia (chilitahnaa)
2 rkl öljyä
3 hienonnettua tomaattia
4 dl kookosmaitoa
1 rkl tummaa sokeria
2 dl tamarinditahnaa
suolaa
Pinnalle:
paahdettua sipulia ja korianterisilppua
Valmistusohje
1. Keitä munia 7 minuuttia jäähdytä ja kuori. Kuullota sipulisilput öljyssä. Lisää mausteet ja tomaattipyree. Kuumenna 3 minuuttia sekoitellen.
2. Lisää silputut tomaatit, kookosmaito ja sokeri. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia.
3. Mausta tamarinditahnalla ja suolalla. Lisää halkaistut munat ja kuumenna ruoka.
4. Paista ohuita sipulisuikaleita rapeaksi kuumassa öljyssä ja lisää ne ruoan pinnalle silputun korianterin kanssa.
Vihreät burgerit ja paahdettua palsternakkaa
Keväiset burgerit täytetään marinoidulla ja grillatulla kesäkurpitsalla ja avokadolla. Paistettu kananmuna ajaa pihvin asemaa. Kastike saa potkua wasabista.
Burgerin seuralaisena tarjoillaan perunan sijaan palsternakasta valmistettuja ”ranskiksia”. Kokeile myös paahdettua porkkanaa tai lanttua.
Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 4
Vihreät burgerit ja paahdettua palsternakkaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
1 avokado
4 kananmunaa
4 hyvää sämpylää
kourallinen rucolaa
Kastike:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl wasabitahnaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Paahdetut palsternakat:
4 pientä palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
Valmistusohje
1. Aloita palsternakoista. Kuori ne ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Levitä lohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja timjamilla. Paahda 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
2. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja jätä maustumaan.
3. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu ja suola. Anna maustua hetki. Paahda viipaleet kuumalla paistinpannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Viipaloi avokadon hedelmäliha ja paista kananmunat paistinpannulla.
4. Halkaise sämpylät ja lusikoi pohjapuolikkaille kastiketta. Nosta päälle kesäkurpitsaviipaleita, avokadoa, kananmuna ja lopuksi rucolaa. Käännä hampurilaisen kansi päälle ja tarjoile paahdettujen palsternakkojen ja lopun kastikkeen kera.
Papumunakaspannu
Kun oppii paistamaan täydellisen munakkaan, on ruokahuolto pitkäksi aikaa taattu. Munakkaaseen voi sujauttaa vaikka mitä. Tässä ohjeessa on pakastesoijapapuja, aurinkokuivattua tomaattia ja fetajuustoa. Munakasmassaan sekoitettu tuorejuusto ja uunikypsennys takaavat supermehevän lopputuloksen.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo | Annosmäärä: 2
Papumunakaspannu
100 g pakastesoijapapuja
6 kananmunaa
100 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
1/2 tl suolaa
100 g fetajuustoa
6 aurinkokuivattua tomaattia
Vuoan voiteluun:
1 rkl oliiviöljyä
Lisäksi:
5 dl salaattisekoitusta, rapeita ituja tai babypinaattia
1/3 tuorekurkkua
Valmistusohje
1. Sulata soijapapuja noin tunti huoneenlämmössä tai 3–4 tuntia jääkaapissa. Voit pikasulattaa pavut myös siivilässä huuhtelemalla niitä kylmällä vedellä.
2. Sekoita kulhossa kananmunat, tuorejuusto ja suola. Voitele uunivuoka tai valurautapannu (halkaisija noin 15 cm) öljyllä. Kaada munakasmassa pannulle. Lisää pavut ja fetajuusto. Revi päälle aurinkokuivattuja tomaatteja.
3. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes munakasmassa tuntuu kiinteältä. Levitä päälle huuhdottua salaattisekoitusta ja viipaloitua tuorekurkkua.
Garam masalalla maustettu kikherne-munapannu
Tölkillisestä kikherneitä, reilusta kourallisesta kirsikkatomaatteja ja pinaattia sekä ripauksesta mausteita syntyy maukas kananmunapannu, joka sopii yhtä hyvin lounaaksi kuin maittavaksi brunssiruoaksikin. Ruoka viimeistellään fetajuustolla ja tarjotaan rapeakuorisen leivän kera.
Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso | Annosmäärä: 4
Garam masalalla maustettu kikherne-munapannu
1 tlk (310 g) kikherneitä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl garam masala -mausteseosta
1/2 tl jauhettua chiliä
1/2 tl suolaa
4 kananmunaa
5 dl babypinaattia
1/2 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
100 g feta- tai salaattijuustoa
mustapippuria
Valmistusohje
1. Valuta kikherneet lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä.
2. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljy. Lisää joukkoon kikherneet, hunaja, garam masala, chili ja suola. Paista keskilämmöllä sekoitellen viitisen minuuttia.
3. Tee kikhernepaistokseen neljä koloa. Riko kananmunat lasiin yksitellen ja valuta pannulle kolon sisälle. Peitä paistinpannu kannella ja anna munien kypsyä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta pannu liedeltä.
4. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Mausta kananmunat ripauksella suolaa. Nosta paistoksen päälle pinaatinlehtiä, tomaatteja ja murusteltua fetaa. Rouhaise pinnalle hieman mustapippuria.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous