Ruoka

Mausteinen shakshuka, lempeä uunimunakas ja 5 muuta nopeaa ja edullista ruokaa kananmunasta

Monipuolinen kananmuna on yksi parhaista kotikeittiön raaka-aineista. Nämä seitsemän kananmunaruokaa valmistuvat helposti, nopeasti ja edullisesti – mausta tinkimättä.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kananmuna on yksi parhaista kotikeittiön raaka-aineista. Poimi seitsemän helppoa ja herkullista kananmunaruoan ohjetta.

Monipuolinen kananmuna on yksi parhaista kotikeittiön raaka-aineista. Nämä seitsemän kananmunaruokaa valmistuvat helposti, nopeasti ja edullisesti – mausta tinkimättä.

Munasta on moneksi. Arkinen kananmuna taipuu sekä keitettäväksi, paistettavaksi, haudutettavaksi että burgereiden väliin pihvin sijasta. Parasta kananmunassa on, että siitä syntyy helposti sekä eksoottisen mausteinen shakshuka että lähes joka aterialle sopiva papumunakaspannu. 

Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa

Tämän helpommaksi ei ruoan valmistus voi mennä. Paloittele uunipellille parsa- ja kukkakaalia ja lisää joukkoon ilmakuivattua kinkkua. Uunin lämmössä kaaleista häviää pieni kitkeryys ja kinkku paistuu vastustamattoman rapeaksi. Pehmeiksi jätetyt kananmunan keltuaiset toimivat kaalipellin kastikkeena.

paahdettuja kaaleja ja kananmunaa
Kaalit rakastavat uunia. Siellä niiden mausta häviää pieni kitkeryys ja kaalit jäävät rakenteeltaan napakoiksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Paahdettuja kaaleja ja kananmunaa:

1 (350 g) parsakaali
1 (400 g) kukkakaali
100 g ilmakuivattua kinkkua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
4 kananmunaa

Valmistusohje

1. Pese kaalit, irrota kukinnot ja viipaloi varret. Viipaloi ilmakuivattu kinkku. Sekoita kulhossa kaalit, oliiviöljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita joukkoon kinkut. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia, kunnes kaalit ovat hieman ruskistuneet ja pehmenneet.

2. Ota uunipelti uunista. Tee kaalien väliin neljä ”koloa” kananmunia varten. Riko kananmunat koloihin. Jatka kypsentämistä uunissa vielä noin kuusi minuuttia, kunnes kananmunien pinta on hyytynyt. Kananmunat saavat jäädä sisältä löysiksi, jolloin valuva keltuainen toimii kaalien kastikkeena.

3. Ripottele kananmunien päälle halutessasi sormisuolaa. Tarjoile lisäksi rapeaa ruisleipää.

Uunimunakas 

Munakas on maukas ruoka, joka valmistuu käden käänteessä vain kourallisesta raaka-aineita. Kokeile seuraavaksi mehevää uunimunakasta pavuilla ja salamiviipaleilla. Uunimunakas on maukkaimmillaan, kun jätät sen kosteaksi, sillä se kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

uunimunakas
Voit tehdä uunimunakkaan yhdellä isolla tai kahdella pienellä pellillä.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 6

Uunimunakas

10–12 kananmunaa
2 dl kerma-maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 sipulia
1 rkl öljyä
1 pussi pakastepapusekoitusta
8 minitomaattia
2 dl juustoraastetta
50–75 g salamiviipaleita

Valmistusohje

1. Peitä iso reunallinen uunipelti tai kaksi pienempää uunivuokaa leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

2.Sekoita munat ja kerma-maito keskenään, mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa sipulit renkaiksi ja paista ne pehmeiksi öljytilkassa. Kypsennä papusekoitus pakkauksen ohjeen mukaan. Puolita tomaatit.

3. Kaada munakasseos pannulle. Lisää päälle papusekoitus, sipulit, juustoraaste ja salamiviipaleet. Kypsennä munakasta uunin keskitasolla 10 minuuttia, lisää päälle tomaatit ja jatka kypsennystä noin 10 minuuttia tai kunnes munakas on juuri ja juuri hyytynyt.

Shakshuka

Shakshuka on Lähi-idässä suosittu aamiaisruoka. Vaikeasta nimestään huolimatta se on helppo valmistaa. Kananmunat kypsyvät lähes itsekseen mausteisessa tomaattiliemessä. Jos paistinpannusi ei kestä uunin lämpöä, voi ruoan hauduttaa myös liedellä kannen alla. 

shakshuka
Shakshuka on vähän kuin pyttipannu: hyödynnä tomaattiseen liemeen jääkaapin tähteet.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Shakshuka

2 vihreää chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
2 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl (savu)paprikaa
1 tlk tomaatteja
1 dl vettä
(1 tlk kikherneitä)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
4 kananmunaa
150 g fetaa tai pehmeää vuohen­ juustoa
1 ruukku tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa silputtuna

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 225-­asteiseksi. Silppua chilit, sipulit ja paprika. Kuullota kasviksia ja mausteita öljyssä uunin kestävällä paistin­pannulla tai paistokasarissa pari minuuttia.

2. Lisää tomaatit ja riko niiden ra­kennetta kauhalla painelemalla. Kaada sekaan vesi (ja kikher­neet). Mausta seos suolalla, soke­rilla ja pippurilla. Anna hautua noin 10 minuuttia.

3. Tee kasvishöystöön neljä sy­vennystä kauhalla ja valuta mu­nat syvennyksiin. Pane pannu uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes munien valkuaiset ovat hyy­tyneet. Lisää juusto ja yrttisilppu valmiin paistoksen pinnalle. Tar­joa vaalean litteän leivän kanssa.

Malesialainen munacurry 

Malesialainen munacurry on mainio ruoka vaikkapa brunssille, mutta taipuu myös kokonaiseksi ateriaksi riisin tai rapeakuorisen leivän kera tarjottuna. Kananmunat keitetään erikseen ja lisätään mausteisen kastikkeen joukkoon vasta lopuksi. Maistele valmista currya. Säätele mausteisuutta lisäämällä kermaa tai kookosmaitoa.

Malesialainen munacurry
Shakshuka ja malesialainen munacurry ovat mainiota ruokia vaikkapa brunssille.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Malesialainen munacurry

4–6 munaa
4 salottisipulia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
3 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl murskattuja korianterinsiemeniä
2 tl murskattuja juustokuminan siemeniä
0,5 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl sambal oelikia (chilitahnaa)
2 rkl öljyä
3 hienonnettua tomaattia
4 dl kookosmaitoa
1 rkl tummaa sokeria
2 dl tamarinditahnaa
suolaa

Pinnalle:

paahdettua sipulia ja korianterisilppua

Valmistusohje

1. Keitä munia 7 minuuttia jäähdytä ja kuori. Kuullota sipulisilput öljyssä. Lisää mausteet ja tomaattipyree. Kuumenna 3 minuuttia sekoitellen.

2. Lisää silputut tomaatit, kookosmaito ja sokeri. Keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia.

3. Mausta tamarinditahnalla ja suolalla. Lisää halkaistut munat ja kuumenna ruoka.

4. Paista ohuita sipulisuikaleita rapeaksi kuumassa öljyssä ja lisää ne ruoan pinnalle silputun korianterin kanssa.

Vihreät burgerit ja paahdettua palsternakkaa

Keväiset burgerit täytetään marinoidulla ja grillatulla kesäkurpitsalla ja avokadolla. Paistettu kananmuna ajaa pihvin asemaa. Kastike saa potkua wasabista.

Burgerin seuralaisena tarjoillaan perunan sijaan palsternakasta valmistettuja ”ranskiksia”. Kokeile myös paahdettua porkkanaa tai lanttua.

vihreät burgerit ja paahdettua palsternakkaa
Unohda pihvi burgerin välistä ja sujauta sen sijaan vaihteeksi kananmunaa.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Vihreät burgerit ja paahdettua palsternakkaa

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
1 avokado
4 kananmunaa
4 hyvää sämpylää
kourallinen rucolaa

Kastike:

2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl wasabitahnaa
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Paahdetut palsternakat:

4 pientä palsternakkaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Valmistusohje

1. Aloita palsternakoista. Kuori ne ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Levitä lohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja timjamilla. Paahda 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

2. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja jätä maustumaan.

3. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu ja suola. Anna maustua hetki. Paahda viipaleet kuumalla paistinpannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Viipaloi avokadon hedelmäliha ja paista kananmunat paistinpannulla.

4. Halkaise sämpylät ja lusikoi pohjapuolikkaille kastiketta. Nosta päälle kesäkurpitsaviipaleita, avokadoa, kananmuna ja lopuksi rucolaa. Käännä hampurilaisen kansi päälle ja tarjoile paahdettujen palsternakkojen ja lopun kastikkeen kera.

Papumunakaspannu

Kun oppii paistamaan täydellisen munakkaan, on ruokahuolto pitkäksi aikaa taattu. Munakkaaseen voi sujauttaa vaikka mitä. Tässä ohjeessa on pakastesoijapapuja, aurinkokuivattua tomaattia ja fetajuustoa. Munakasmassaan sekoitettu tuorejuusto ja uunikypsennys takaavat supermehevän lopputuloksen. 

papumunakaspannu
Mehevä ja täyttävä uunimunakas valmistuu nopeasti ja pelastaa nälkäkiukulta, kunhan muistat sulattaa pakastepavut ajoissa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Papumunakaspannu

100 g pakastesoijapapuja
6 kananmunaa
100 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
1/2 tl suolaa
100 g fetajuustoa
6 aurinkokuivattua tomaattia

Vuoan voiteluun:

1 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:

5 dl salaattisekoitusta, rapeita ituja tai babypinaattia
1/3 tuorekurkkua

Valmistusohje

1. Sulata soijapapuja noin tunti huoneenlämmössä tai 3–4 tuntia jääkaapissa. Voit pikasulattaa pa­vut myös siivilässä huuhtelemal­la niitä kylmällä vedellä.

2. Sekoita kulhossa kananmunat, tuorejuusto ja suola. Voitele uuni­vuoka tai valurautapannu (hal­kaisija noin 15 cm) öljyllä. Kaada munakasmassa pannulle. Lisää pavut ja fetajuusto. Revi päälle aurinkokuivattuja tomaatteja.

3. Kypsennä 200­-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes munakasmassa tuntuu kiinteäl­tä. Levitä päälle huuhdottua sa­laattisekoitusta ja viipaloitua tuo­rekurkkua.

Garam masalalla maustettu kikherne-munapannu

Tölkillisestä kikherneitä, reilusta kourallisesta kirsikkatomaatteja ja pinaattia sekä ripauksesta mausteita syntyy maukas kananmunapannu, joka sopii yhtä hyvin lounaaksi kuin maittavaksi brunssiruoaksikin. Ruoka viimeistellään fetajuustolla ja tarjotaan rapeakuorisen leivän kera.

kikherne-kananmunapannu
Jos shakshuka ja tomaattikastike ei innosta, kokeile garam masalalla maustettua kikherne-munapannua, joka sopii arkiruoaksi ja maistuu myös brunssilla. Ruokaisa kanamunapannu ei kustanna muutamaa euroa enempää.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Keskitaso |  Annosmäärä: 4

Garam masalalla maustettu kikherne-munapannu

1 tlk (310 g) kikherneitä
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl garam masala -mausteseosta
1/2 tl jauhettua chiliä
1/2 tl suolaa
4 kananmunaa
5 dl babypinaattia
1/2 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
100 g feta­- tai salaattijuustoa
mustapippuria

Valmistusohje

1. Valuta kikherneet lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljy. Lisää joukkoon kik­herneet, hunaja, garam masala, chili ja suola. Paista keskiläm­möllä sekoitellen viitisen mi­nuuttia.

3. Tee kikhernepaistokseen neljä koloa. Riko kananmunat lasiin yksitellen ja valuta pan­nulle kolon sisälle. Peitä paistin­pannu kannella ja anna munien kypsyä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta pannu liedeltä.

4. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Mausta ka­nanmunat ripauksella suolaa. Nosta paistoksen päälle pinaa­tinlehtiä, tomaatteja ja murus­teltua fetaa. Rouhaise pinnalle hieman mustapippuria.

X