Mitä tänään ruoaksi?

Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Pikapasta pelastaa niinä päivinä, kun ruoan on oltava valmista heti, mieluummin vielä vähän nopeammin. Mausta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä hitustakaan. Testaa nämä pastareseptit ja ihastu.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Pasta on pikaruokaa parhaimmillaan. Kokosimme kymmenen nopeaa pastaruokaa.

Pikapasta pelastaa niinä päivinä, kun ruoan on oltava valmista heti, mieluummin vielä vähän nopeammin. Mausta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä hitustakaan. Testaa nämä pastareseptit ja ihastu.

Pastan keittäminen

Parhaat pastareseptit on syytä kaivaa esiin niinä päivinä, kun haluat hyvää ruokaa suhteellisen vähällä vaivalla. Pastan keittäminen on yksinkertaista, mutta vaatii hieman tarkkuutta. Varaa pastan keittämiseen riittävän iso kattila. Lisää keitinveteen reilusti suolaa, vajaa puolikas ruokalusikallinen vesilitraa kohden. Öljyä veteen ei kannata laittaa, eikä sitä tarvitse lisätä myöskään keitetyn pastan joukkoon. Keitinveteen lisätty öljy jää keitinveden pinnalle ja pastan joukkoon sekoitettu öljy puolestaan estää kastikkeen tarttumisen pastaan. 

Pastan kypsymistä kannattaa tarkkailla välillä maistellen eikä paketin keittoaikaan kannata sokeasti luottaa. Paras pasta on rakenteeltaan al dente eli silloin, kun siinä on vielä jäljellä mukavasti purutuntumaa. Sopiva keittoaika on yleensä noin 7 minuuttia pastasta riippuen. 

Sekoita pastaa välillä pastan kiehuessa estääksesi pastan takertuminen. Kypsän pastan huuhteleminen kylmällä vedellä kannattaa vain siinä tapauksessa, jos pastaa on tarkoitus käyttää kylmään salaattiin. Muutoin kylmä vesi huuhtelee pastan pinnalla olevan tärkkelyksen, joka auttaa kastikkeen tarttumista pastaan. 

Kana-pinaatti-pastagratiini

Kana-pinaatti-pastagratiini on todellinen laiskan kokin unelma, sillä sen valmistuksessa hyödynnetään valmista pastakastiketta, kypsiä broilerinfileeviipaleita sekä Koskenlaskija-sulatejuustoa. Pasta kannattaa keittää tavallista napakammaksi, sillä se kypsyy vielä hetken uunissa muhiessaan. 

kana-pinaatti-pastagratiini parhaat pastareseptit
Valmista pastakastiketta voi hyödyntää herkullisessa gratiinissa. Parhaat pastareseptit ovatkin yksinkertaisia!

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kana-pinaatti-pastagratiini:

250 g pastaa, esim. penneä
200 g herkkusieniä
200 g valmiita kypsiä broilerin fileeviipaleita
1 prk (250 g) pehmeää maustamatonta ruokajuustoa (esim. Koskenlaskija)
1 prk (200 g) basilika-pastakastiketta
1 ps (80 g) babypinaattia
2 dl mozzarellaraastetta

Lisäksi:

voita tai öljyä vuoan voiteluun

Valmistusohje

1. Lämmitä uuni 200 astee­seen. Keitä 250 g pastaa na­pakaksi. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Leikkaa broileriviipaleet 2–3 osaan. Sekoita ruoka­juusto ja pastakastike keskenään.

2. Valuta pasta ja säästä desi keitinvettä. Lisää keitinvesi tomaatti­ juustokastikkeen jouk­koon. Sekoita pastan joukkoon broilerit, herk­kusienet ja pinaatti.

3. Laita pastaseos kevyesti voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle tomaatti­-juusto­kastike.

4. Paista uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä vielä noin 8 minuuttia, jotta juusto su­laa ja ruskistuu kauniisti.

Chorizobolognese

Savunmakuisessa chorizobolognesessa on lempeän tulinen jälkipotku, joka tuo uutta jujua perinteiseen bolognesekastikkeeseen. Tomaattisen kastikkeen muhevoittavat porkkana ja punasipuli. Jos kotoasi löytyy monitoimikone, kannattaa sen leikkuuterää hyödyntää kasvisten ja makkaran hienontamiseen. 

chorizobolognese parhaat pastareseptit
Savunmakuisessa chorizobolognesessa on lempeän tulinen jälkipotku.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Chorizobolognese:

noin 300 g kypsää chorizomakkaraa
1 porkkana
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 rkl tomaattisosetta
1 1/2 rkl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl kuivattuja chilihiutaleita

Lisäksi:

pastaa, esim. spagettia
parmesaanijuustoa
tuoretta basilikaa

Valmistusohje

1. Nosta chorizomakkarat monitoimikoneeseen, jossa on leikkuuterä, ja rouhi karkeaksi. Kuori ja pilko porkkana pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Murskaa fenkolinsiemenet morttelissa.

2. Kuullota makkararouhetta, kasviksia ja fenkolinsiemeniä öljyssä pannulla 3–4 minuuttia. Lisää pannulle tomaattimurskat. Huuhtele purkit yhteensä noin desillä vettä. Lisää huuhteluvesi, lihaliemikuutio, tomaattisose ja mausteet pannulle. Anna kiehua 10–15 minuuttia.

3. Keitä pasta napakan kypsäksi. Tarjoile kastike pastan, vastaraastetun parmesaanin ja hienonnetun basilikan kera.

Kurpitsa-pekonipasta

Tässä nopea arkipasta, joka makunsa puolesta kelpaa myös viikonlopun ruokapöytään. Pekoni ja kurpitsakuutiot paistuvat pannulla samaan aikaan kuin pasta kypsyy kattilassa. Sitten vain valutettu pasta paistinpannulle, kevyt sekoitus ja ruoka on valmis.

kurpitsa-pekonipasta parhaat pastareseptit
Tässä on ihastuttavan nopea kurpitsaruoka. Pekoni ja kurpitsakuutiot paistuvat pannulla samaan aikaan kuin pasta kypsyy kattilassa.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Kurpitsa­-pekonipasta:

1 pkt (175 g) pekonia
2 valkosipulinkynttä
300 g kurpitsaa pieninä kuutioina
2 rkl oliiviöljyä
80 g pinaattia
suolaa
mustapippuria
400 g spagettia tai tagliatellea

Valmistusohje

1. Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pasta juuri ja juuri kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Suikaloi pekoni ja ruskista se paistinpannulla. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää pannulle. Lisää myös kurpitsakuutiot. Paista niin, että kurpitsa saa hieman väriä.

3. Lisää pannulle tilkka oliiviöljyä ja pinaatti. Kääntele pari minuuttia ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Kaada pannulle valutettu pasta ja kääntele maut sekaisin.

5. Viimeistele pasta parmesaaniraasteella ja kurpitsansiemenillä.

Thai-härkispasta

Thai-härkispastan maku syntyy kookosmaidosta, maapähkinävoista ja punaisesta currytahnasta. Pasta on nopea sekä ruokaisa ja se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. 

thai-härkis-pasta parhaat pastareseptit
Parhaat pastareseptit ovat sellaisia, jotka valmistuvat helposti ja nopeasti arjen aterioiksi. Tällä kertaa kastike tehdään kookosmaidosta ja härkiksestä.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Thai-härkispasta:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1 rkl öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
2 rkl maapähkinävoita
1 prk (400 g) kookosmaitoa
2 dl vettä
10-12 kirsikkatomaattia
1 prk (250 g) säilykeherneitä
1 pkt (250 g) kypsää härkä­papuvalmistetta (Härkis)
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi:

pastaa, esim. spagettia
tuoretta korianteria
1/2 dl rouhittuja ja paahdettuja maapähkinöitä

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja suikaloi porkkana. Kuullota si­puleita ja porkkanaa öljyssä pannulla hetken aikaa. Lisää currytahna, maapähkinätah­na ja kookosmaito. Huuhtele kookospurkki vedellä ja lisää liemi pannulle. Keitä 5–10 mi­nuuttia.

2. Halkaise kirsikkatomaatit ja valuta herneet. Lisää kastik­keen joukkoon Härkis, tomaa­tit ja herneet sekä mausteet ja anna kuumentua.

3. Tarjoile keitetyn pastan kera. Koristele annokset korianteril­la ja rouhituilla pähkinöillä

Pastaa, valkosipulia ja mustapippuria

Tämä simppeli pasta sisältää nimensä mukaan pastaa, valkosipulia ja mustapippuria. Lisäksi joukossa on oliiviöljyä sekä pecorino-juustoa. Kun ainekset ovat yksinkertaiset, kannattaa satsata niiden laatuun. 

pastaa, valkosipulia ja mustapippuria parhaat pastareseptit
Maukas ja nopea arkiruoka syntyy pastasta, mausteista ja ripauksesta maukasta juustoa.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Pastaa, valkosipulia ja mustapippuria:

400 g spagettia
vettä ja suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
6 valkosipulinkynttä
1 limetin mehu
ripaus suolaa
reilusti mustapippuria

Viimeistelyyn:

75 g raastettua pecorino-juustoa

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy isossa korkeareunaisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää valkosipulit ja kuullota ne pehmeiksi mutta älä polta. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja reilulla määrällä tuoretta mustapippuria.

3. Valuta pasta lävikössä ja kaada paistinpannulle. Kääntele makuaineet pastan joukkoon ja jaa pasta lautasille.

4. Viimeistele annokset pecorinoraasteella ja tarjoile heti.

Sitruuna-lohipasta

Onko lohipasta suosikkisi? Kokeile vaihteeksi tätä raikasta ja ruokaisaa versiota. Pastan kiehuessa lohikuutiot ruskistetaan nopeasti pannulla ja maustetaan situunalla sekä salvialla. Keitetty pasta käännellään nopeasti lohikuutioiden joukkoon ja tarjoillaan heti. 

sitruunainen lohipasta parhaat pastareseptit
Jos haluat annoksesta ruokaisamman tai gluteenittoman, vaihda tavallinen pasta kikherneistä valmistettuun. Parhaat pastareseptit taipuvat moneen.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Sitruuna-lohipasta:

200 g gluteenitonta kikhernetagliatellea
3 rkl oliiviöljyä
400 g lohifileetä kuutioina
2-3 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
3 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi.

2. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja ruskista lohet nopeasti.

3. Lisää sitruunamehu ja raastettu kuori sekä suola, mustapippuri ja salvia.

4. Kääntele nopeasti joukkoon keitetty pasta. Tarjoile heti.

One pot rapupasta

Parhaat pastaresepetit ovat sellaisia, joita lukiessa voit huokaista helpotuksesta ja todeta ihanan helppoa ja ah, niin herkullista! One pot on pastaruoka, jossa pasta ja kastikeainekset valmistuvat yhdessä ja samassa paistokasarissa. Hummerikastike tuo lisämakua merelliseen rapupastaannokseen.

one pot -rapupasta parhaat pastareseptit
One pot rapupasta valmistuu nimensä mukaan yhdessä ja samassa paistokasarissa.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

One pot rapupasta:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 prk (400 g) tomaatti-chilipastakastiketta
1 prk (400/240 g) säilykekirsikkatomaatteja
2 rkl hummerifondia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
300 g pastaa, esim fettuccinea
6 dl vettä
200 g sulatettuja katkaravunpyrstöjä
1 ps (80 g) babypinaattia

Valmistusohje

1. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita ensin öljyssä 3–4 minuuttia isossa, kannellisessa paistokasarissa.

2. Lisää pastakastike, kirsikkatomaatit liemineen ja hummerifondi ja mausteet. Nosta päälle keittämättömät pastat ja kaada vesi päälle.

3. Peitä kannella ja keitä noin 8 minuuttia. Sekoittele muutaman kerran kypsennyksen aikana.

4. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut ja pinaatinlehdet. Keitä vielä muutama minuutti, kunnes katkaravut lämpenevät ja pasta on sopivan kypsää.

Lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta

Jätä kermaiset ja tomaattiset pastakastikkeet tauolle ja sekoita herkullinen pastakastike vaihteeksi maapähkinävoista sekä kookosmaidosta. Aasialaisvivahteisen pastan joukossa on myös naudanlihasuikaleita sekä roppakaupalla erilaisia kasviksia. 

lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta parhaat pastareseptit
Puolessa tunnissa valmis pasta on voimaruokaa täydellisimmillään. Ruoan proteiinipitoisuutta lisäävä kikhernepasta on maukas kotimainen tuote.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Lihaa, pastaa ja maapähkinäkastiketta:

1 pkt (300 g) naudan minuuttisuikaleita
2 porkkanaa
1/2 parsakaalia
250 g kikhernetagliatellea tai -nuudeleita
2 dl pakastettuja edamamepapuja
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria

Kastike:

1 rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl chilirouhetta
1 tl öljyä
1 rkl soijakastiketta
2 tl fariinisokeria
1 dl maapähkinävoita
1 dl vettä
1 dl kookosmaitoa
1 limetin mehu
suolaa

Valmistusohje

1. Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen paistamista. Valmista kastike. Kuullota inkivääri, silputut valkosipulinkynnet ja chili öljyssä. Lisää soijakastike, fariinisokeri, maapähkinävoi ja vesi. Kiehauta ja lisää kookosmaito sekä limettimehu. Mausta kastike suolalla ja kuumenna. Lisää tarvittaessa vettä.

2. Leikkaa porkkanat suikaleiksi, irrota parsakaali kukinnoiksi. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää edamamepavut pastan keitinveteen kiehumaan viimeisiksi minuuteiksi.

3. Paista liha öljyssä kuumalla pannulla kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä liha pannulta lautaselle odottamaan. Paista kasviksia öljyssä pari minuuttia, lisää joukkoon liha.

4. Kaada pasta vadin tai lautasten pohjalle, lisää päälle liha-kasvisseos. Lämmitä kastike ja tarjoa se erikseen.

Puttanesca gnocchit

Pasta puttanesca eli ilotytyön pasta on klassikko, jonka oleellisimmat raaka-aineet ovat tomaatit, kaprikset sekä oliivit. Tässä ohjeessa pasta on korvattu perunasta valmistetuilla gnoccheilla, joita myydään marketeissa tuorepastatiskillä. Voit tehdä puttanescapastan myös muista tuorepastoista tai kuivatusta spagetista.

puttanesca-gnocchit parhaat pastareseptit
Parhaat pastareseptit yhdistävät uutta ja vanhaa. Klassinen puttanesca-pasta saa uutta twistiä perunoista valmistetuista gnoccheista.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Puttanesca gnocchit:

250 g (yli)kypsiä kirsikkatomaatteja
2 punaista chiliä
20 mustaa oliivia
4 valkosipulinkynttä
8 anjovisfileetä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl mustapippuria myllystä
500 g tuoregnoccheja (tai muuta tuorepastaa)
1 dl raastettua parmesaania
1/2 ruukku tuoretta basilikaa

Valmistusohje

1. Tee ensin puttanescakastike. Puolita tomaatit, silppua chilit, oliivit ja valkosipulinkynnet. Hienonna anjovisfileet haarukalla. Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää chili- ja valkosipulisilput ja anjovikset. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen. Lisää tomaatit ja oliivit.Kuumenna vielä toiset pari minuuttia tai kunnes tomaatit ovat osittain hajonneet. Mausta puttanesca pippurilla ja nosta pois levyltä.

2. Keitä gnocchit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele kastikkeen joukkoon. Kuumenna tarvittaessa.

3. Tarjoa pasta raastetulla parmesaanilla ja tuoreella basilikalla höystettynä.

Hunaja-sinappikanapasta kermakastikkeessa

Älä anna pitkähkön raaka-ainelistan hämätä, tämä pasta valmistuu hämmästyttävän helposti ja nopeasti. Hunaja, sinappi ja rakuuna muodostavat vastustamattoman makuyhdistelmän kermaisessa broilerikastikkeessa.

Hunaja-sinappikanapasta kermakastikkeessa parhaat pastareseptit
Hunaja, sinappi ja rakuuna muodostavat vastustamattoman makuyhdistelmän kermaisessa broilerikastikkeessa.

Valmistusaika: Alle 30 min| Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Hunaja-sinappikanapasta kermakastikkeessa:

2 rkl oliiviöljyä
400 g broilerin sisäfileetä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
2 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl currya
1 1/2 rkl karkeaa dijoninsinappia
1 rkl hunajaa
2 tomaattia
1 pss (70 g) babypinaattia
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Lisäksi:

pastaa, esim. pappardellea
raastettua parmesaanijuustoa

Valmistusohje

1. Kuumenna pannulla puolet öljystä ja saksi sisäfileet 2–3 osaan pannulle. Ruskista broilerit huolellisesti ja siirrä ne toiseen astiaan odottamaan.

2. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun runsaaseen veteen.

3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita lopussa öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Lisää kerma, vesi, murennettu liemikuutio ja mausteet. Pilko kastikkeen joukkoon tomaatit. Lisää pinaatit ja broilerit pannulle ja kiehauta kastike.

4. Valuta napakan kypsäksi keitetty pasta ja siirrä takaisin kattilaan. Lisää joukkoon kastike ja nostele ainekset kevyesti sekaisin. Tarjoile juustoraasteen kera.

X