Mitä tänään ruoaksi?

Säästä tekemällä itse viikon työlounaat – 5 nopeaa ohjetta

Jos työpaikalta puuttuu edullinen lounasruokala, askeleet suuntaavat usein läheiseen ravintolaan, jonne uppoaa helposti useampikin euro. Kun ruoat valmistaa alusta alkaen itse, säästää yleensä pitkän pennin. Tee eväät edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan ja nappaa eväsrasia aamulla mukaan.
15.8.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Parhaiten eväänä toimivat ruoat, jotka eivät hetkahda säilytyksestä tai uudelleen lämmityksestä. Erilaiset vuokaruoat, pasta-, peruna- ja riisipohjaiset salaatit, monet keitot sekä mausteiset padat ja kastikket maistuvat itse asiassa jopa paremmilta seuraavana päivänä vetäydyttyään yön yli jääkaapissa.

Lue lisää: Lounas kulkee laatikossa – poimi terveelliset eväsreseptit

Kokosimme listan ruoista, jotka on helppo ottaa töihin evääksi. Nämä ruoat saavat sinut odottamaan lounastaukoa kieli pitkällä.

Viikon työlounaat edullisesti

Maanantai: Kolmen kaalin keitto

Kolmen kaalin keitto on vegeversio klassisesta kaalikeitosta ja huippuhyvä eväsruoka. Se vain paranee muhiessaan sekä silloin, kun sen lämmittää uudelleen.

kolmen kaalin keitto

Kolmen kaalin keitossa on valkokaalia, ruusukaalia ja lehtikaalia.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1/4 valkokaali
  • 200 g lehtikaalia
  • 2 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl currya
  • n. 1 l hyvää kasvislientä
  • 3 laakerinlehteä
  • 1/2 rkl maustepippureita
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 500 g ruusukaalia
  • 3 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tlk valkoisia kypsiä papuja
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohje

1. Suikaloi kaali, lehtikaali ja sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja lisää kasvikset. Kuullottele hetki ja lisää paprikajauhe sekä curry. Sekoita ja lisää liemi, laakerinlehdet, maustepippurit sekä oregano. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta niin, että kaali pehmenee.

3. Leikkaa ruusukaalit lohkoiksi ja lisää keittoon. Lisää myös tuore timjami ja pavut.

4. Kuumenna vielä ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Tiistai: Perunasose-nyhtökauravuoka

Erilaiset vuokaruoat ovat arjen aatelisia monessakin mielessä. Helppouden lisäksi ne ovat usein varsin edullisia, eikä niiden rakenne tai maku kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Perunasosevuoan vegeversiossa on juureksilla höystetty nyhtökaurakastike ja päällä herkullinen juustokuorrute.

perunasose-nyhtökauravuoka

Perunasosevuoan vegeversio rikastetaan nyhtökauralla.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 6

Ainekset

  • 1 pkt nyhtökauraa (tai Härkistä)
  • noin 7 dl perunamuusia
  • 1-2 munaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • 1 pienipalsternakka
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl oreganoa tai timjamia
  • 1/2 tl suolaa

Pinnalle

  • juustoraastetta
  • (voinokareita)

Valmistusohje

1. Silppua sipulit ja juurekset hyvin pieneksi silpuksi. Kuullota silppua öljyssä noin viisi minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kuumenna. Kaada pannulle vesi ja soija.

2. Murenna sekaan nyhtökaura tai Härkis. Kuumenna hiljalleen pari minuuttia. Lisää mausteet ja tarvittaessa vähän vettä.

3. Sekoita munat perunamuusiin. Pane puolet muusista uunivuoan pohjalle. Lisää päälle kasvisseos ja peitä lopulla muusilla.

4. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja halutessasi muutamia voinokareita. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia.

Vinkki: Jaa ainekset kahteen pieneen vuokaan ja pakasta toinen vuoka.

Keskiviikko: Broileri-pastasalaatti

Pastapohjaiset salaatit sopivat evääksi, sillä ne eivät ole moksiskaan, vaikka joutuisivat odottamaan tovin eväsrasiassa. Päinvastoin, kun joukkoon sekoittaa öljypohjaisen kastikkeen, ehtii se marinoida salaatin entistä maukkaammaksi. Teresa Välimäen ohjeella valmistetussa broileri-pastasalaatissa on muun muassa rucolaa, papuja sekä oliiveja ja artisokansydämiä.

Teresa Välimäen broileri-pastasalaatti

Ruokaisa broileri-pastasalaatti on täydellinen eväs, sillä se maistuu jopa paremmalta vetäydyttyään tovin jääkaapissa.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 4–5 dl kypsää pastaa
  • 200 g vihreitä papuja keitettyinä
  • 2 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
  • 8 säilöttyä artisokansydäntä lohkoina
  • 500 g kypsää broileria
  • 2 sipulia viipaloituna ja ruskistettuna
  • 1 ruukku rucolaa

Kastike:

  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl hunajaa

Valmistusohje

1. Levitä laakealle vadille pasta, keitetyt pavut, oliivit, artisokansydämet ja revitty kypsä broilerin liha.

2. Viimeistele ruskistetulla sipulilla ja tuoreella rucolalla.

3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja tarkista maku.

4. Pirskottele kastike salaatille ja tarjoile salaatti hyvän leivän kera.

Torstai: Linssi-daal

Parhaimpia eväsruokia ovat erilaiset itämaisvivahteiset sekä aasialaiset pataruoat, muhennokset ja kastikkeet, joiden maut vain paranevat uudelleen lämmitettäessä. Intialaismausteinen linssi-daal on proteiinipitoinen kasvisruoka, jonka voi nauttia vaikka keitetyn riisin ja maustamattoman jogurtin kera.

linssi-daal

Linsseistä valmistuu proteiinipitoinen kastike riisin seuraksi.

Valmistusaika: Alle 30 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 2

Ainekset

  • 1 prk (noin 300 g) linssejä
  • 1 prk (165 ml) kookosmaitoa
  • 1 iso porkkana
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl garam masalaa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl currya
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 2.5 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa
  • tilkkaa hunajaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • tuoretta korianteria

Valmistusohje

1. Raasta porkkana, silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy vokissa. Lisää sipulit, porkkanaraaste ja mausteet. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää pyree ja kuumenna vielä hetki. Kaada pannulle linssit, kookosmaito ja vähän vettä.

2. Anna daalin hautua vielä muutamia minuutteja. Mausta suolalla, hunajalla ja sitruunamehulla, silppua pinnalle korianteria.

3. Tarjoa lisäksi keitettyä riisiä ja kurkkuraitaa tai pelkkää jogurttia. Myös mangochutney maistuu lisukkeena.

Perjantai: Japanilainen munasalaattikulho

Japanilainen munasalaattikulho on superherkullinen ja trendikäs lounasruoka. Jos haluat päästä helpolla, jätä japanilainen munakasrulla tekemättä ja keitä sen sijaan lisukkeeksi vaikka pari kananmunaa. Kulhoruokaan voi kätevästi hyödyntää viikon aikana tähteelle jääneen riisin ja vihanneslokeron aarteet. Soijasta ja seesamiöljystä sekoitettu kastike sitoo maut yhteen.

japanilainen munasalaattikulho

Kulhoruoka on kätevä eväs.

Valmistusaika: 30-60 min |  Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset

Munakasmassa

  • 4 kananmunaa
  • 1 1/2 rkl miriniä
  • 1 rkl soijaa

Paistamiseen

  • 4 tl seesamiöljyä

Salaatti

  • 1 dl pikabasmatiriisiä
  • noin 3 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 300 g hiillostettua tai savustettua lohifileetä
  • 1/2 tuorekurkkua
  • 100 g pakastettuja soijapapuja
  • 1 rkl soijaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 dl hienonnettua minttua, korianteria tai thaibasilikaa
  • 2 tl kuorittuja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Mittaa munakasmassan ai­nekset keskenään kulhossa. Se­koita vain sen verran, että mas­sasta tulee sileää.

2. Kuumenna seesaminsiemen­öljy pinnoitetulla paistinpan­nulla. Kaada neljäsosa muna­kasmassasta pannulle (halkai­sija 22–24 cm) ohueksi kerrok­seksi. Paista keskilämmöllä sekoittamatta massaa noin minuutti, kunnes massa on hyyty­nyt ohueksi letuksi. Viikkaa mu­nakas lastaa apuna käyttäen pannun reunalle. Kaada pannul­le jälleen tilkka öljyä, kaada 1/3 osa taikinasta pannulle. Nosta taiteltua munakasrullaa niin, että raaka munakasmassa valuu taitellun alle. Paista minuutin ajan, kunnes massa on hyytynyt. Taittele lettu ensimmäisen mu­nakkaan päälle. Jatka näin, kun­nes munakasmassa on paistet­tu. Valuta munakasrulla lauta­selle ja leikkaa viipaleiksi.

3. Keitä pikabasmatiriisi pak­kauksen ohjeen mukaan kyp­säksi suolalla maustetussa ve­dessä. Poista savulohifileestä mahdolliset ruodot ja nahka. Huuhtele kurkku ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sulata soija­pavut mikrossa tai kiehuvassa vedessä. Hienonna yrtit.

4. Nostele kulhoihin riisiä, kurk­kuviipaleita, soijapapuja, lohta ja viipaloitua munakasrullaa. Va­luta päälle soijaa ja seesaminsie­menöljyä. Ripottele pinnalle hie­nonnettua yrttiä ja seesaminsie­meniä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme