Ruoka

Syksyn mehevimmät kaaliruoat – reseptit koko viikoksi

Syksy on kaaliruokien kulta-aikaa. Valkokaalin lisäksi kannattaa tarttua ainakin parsakaaliin, lehtikaaliin ja ruusukaaliin sekä persoonalliseen kurttukaaliin.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Otavamedia

Kaaleja kannattaa hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Kokeile perinteisten kaalikääryleiden ja -laatikon lisäksi myös kaalipestoa, -wokkia ja punjabilaista eli intialaisittain maustettua kaalia. 

Syksy on kaaliruokien kulta-aikaa. Valkokaalin lisäksi kannattaa tarttua ainakin parsakaaliin, lehtikaaliin ja ruusukaaliin sekä persoonalliseen kurttukaaliin.

Kaalit ovat syksyllä parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Hyödynnä niitä siis monipuolisesti ruoanlaitossa. Perinteisten kaalikääryleiden ja -laatikon lisäksi kaaleista valmistuu myös kaalipestoa, -wokkia ja punjabilaista eli intialaisittain maustettua kaalia.

Kaalipestoa ja pastaa

Kurttukaali eli savojinkaali on maultaan miedon pähkinäinen. Pyöräytä siitä pestokastike ja sekoita pastan joukkoon. Pikaruokaa parhaimmillaan.

kaalipestoa ja pastaa
Pyöräytä pähkinäisestä kurttukaalista pestokastike ja sekoita pastan joukkoon.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo 

Ainekset

  • noin 300 g pennepastaa

Pestokastike

  • 500 g kurttukaalia
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g pecorino-juustoa
  • 1 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

1. Irrota kaalista uloimmat vihreät osat ja leikkaa paksuhko keskiruoto pois. Ryöppää lehtiä kiehuvassa vedessä noin 30 sekuntia ja nosta valumaan pyyhkeen päälle.

2. Hienonna pinjansiemenet tehosekoittimessa. Lisää kaalinlehdet, murskatut valkosipulinkynnet ja juustoraaste. Lisää öljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta saat juoksevan kastikkeen.

3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi. Kaada pesto valutetun pastan joukkoon.

4. Tarjoile runsaan juustoraasteen ja tuoreen maalaisleivän kera.

Punjabilainen kaali paistetun juuston kera

Punjabilainen kaali eli paistettu ja ihanan mausteinen kaali on yksi suosituimmista Pohjois-Intian kasvisruoista. Se sopii liharuokien lisukkeeksi tai kokonaiseksi ateriaksi esimerkiksi paistetun juuston ja leivän kanssa.

Punjabilainen kaali.
Punjabilainen kaali on yksi suosituimmista Pohjois-Intian kasvisruoista.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 cm:n pala inkivääriä
  • 2 chiliä
  • 4 rkl öljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kurkumaa
  • 500 g kaalia suikaleina
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 0.3 tl chilijauhetta
  • 1 rkl voita

Pinnalle:

  • mustia seesaminsiemeniä

Lisäksi:

  • 250 g kotijuustoa

Valmistusohje

1. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Halkaise chilit ja poista siemenet.  Hienonna chilit. Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai vokissa. Lisää sipulit, inkivääri ja chilit. Paista keskilämmöllä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää juustokuminansiemenet ja kurkuma, kuumenna 1 minuutti.

2. Lisää pannulle kaali ja kääntele sitä niin, että kaikki suikaleet maustuvat tasaisesti. Lisää suola, mustapippuri, jauhettu jeera, korianteri ja chilijauhe. Kypsennä kaalia noin 10 minuuttia tai kunnes se on pehmeää. Voit lisätä pannulle tarvittaessa vettä, jos kaali tarttuu kiinni pannuun. Lisää lopuksi voi ja tarkista suolan määrä

3. Paloittele juusto ja paista palat öljyssä hyvällä lämmöllä vaaleanruskeiksi. Tarjoa lisänä chapati- tai naanleipää ja kurkkuraitaa.

Ranskalainen kaali-jauhelihakeitto

Kokeile kaalikeittoa vaihteeksi ranskalaisella vivahteella. Valkokaalin lisäksi siinä on lehtikaalia, porkkanoita ja herneitä. Sinappi, rakuuna ja valkosipuli maustavat sopan makoisaksi.

jauheliha-kaalikeitto
Sinappi, rakuuna ja valkosipuli maustavat ranskalaisen kaalikeiton makoisaksi.

Valmistusaika: 30–60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 4

Ainekset

  • n. 300 g kurttu­- tai valkokaalia
  • 3 dl silputtua lehtikaalia
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl pakasteherneitä
  • 1 1/2 l kasvis-­ tai lihalientä
  • 1 laakerinlehti
  • 250-300 g jauhelihaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 rkl dijoninsinappia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl hunajaa tai siirappia
  • 1/2 tl rakuunaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Suikaloi kaali, silppua lehtikaali, kuutioi porkkanat. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Kuullota kasviksia hetki. Lisää liemi ja laakerinlehti. Anna keiton kiehua hiljalleen sillä välin, kun paistat jauhelihan.

2. Kuumenna öljy pannulla, lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää pannulle sinappi ja hunaja, puserra päälle valkosipulinkynnet. Kuumenna hetki ja kaada jauheliha kattilaan. Anna keiton kiehua vielä 10–15 minuuttia.

3. Lisää herneet ja mausta keitto rakuunalla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna keitto, peitä kattila kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa.

Kaali-kurpitsapiirakka ja puolukkashotti

Tässä piirakassa kohtaa syksyn kaksi suosikkia, kaali ja kurpitsa. Kaali-kurpitsapiirakassa on rukiinen pohja, mehevä täyte ja pinnalla rapeita kurpitsansiemeniä.

kaali-kurpitsapiirakka
Kaali-kurpitsapiirakassa on rukiinen pohja, mehevä täyte ja pinnalla raapeita kurpitsansieneniä.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

Kaali-kurpitsapiirakan pohja:

  • 150 g margariinia (rasvaa 60 %)
  • 2 dl perunamuusia tai perunasosejauhoa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 200 g maitorahkaa (0,4 % rasvaa)
  • 2 1/2 rkl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa

Täyte:

  • 200 g keräkaalia
  • 200 g kurpitsaa
  • keltasipuli
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1 tl currya
  • 2 tl kuminansiemeniä
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl hunajaa
  • 25 g kurpitsansiemeniä
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 dl vettä
  • 1 kpl kananmuna

Puolukkashotti:

  • 100 g puolukoita
  • 1 kpl omena
  • 1 dl puolukkamehua

Valmistusohje

1. Nypi sormin kylmä rasva, perunasose, ruisjauhot sekä suola ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka sekä kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

2. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle sekä reunoille ja esipaista pohjaa 12 minuutin ajan 210-asteisessa uunissa.

3. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja raasta kuorittu kurpitsa karkealla terällä. Kuullota kaalia öljyssä miedolla lämmöllä kaikessa rauhassa, kunnes se pehmenee.

4. Lisää lopuksi kurpitsaraaste sekä kaikki mausteet sekaan. Kaada vesi joukkoon ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.

5. Sekoita kananmunan rakenne rikki ja sekoita se seoksen joukkoon. Kaada kaali-kurpitsaseos piirakkapohjan päälle ja lisää pinnalle kurpitsansiemenet. Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa 30 minuutin ajan.

6. Tee puolukkashotti. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarjoile piirakan kanssa.

Kaalikääryleet

Kaaliruokien klassikko, kaalikääryleet, valmistuu tällä ohjeella perinteiseen tapaan. Täytteessä ihastuttaa kermalla täytelöitetty jauheliha ja ohrasuurimot.

kaalikääryleet
Kaalikääryleiden täytteessä ihastuttaa kermalla täytelöitetty jauheliha ja ohrasuurimot.

Valmistusaika: Yli 2 h | Vaikeustaso: Vaativa

Ainekset

  • iso kaalinkerä (1–1,5 kg)
  • vettä ja suolaa kaalin keittämiseen
  • 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
  • 3 dl vettä

Täyte:

  • 700–800 g jauhelihaa, puoliksi naudan- ja puoliksi sianlihaa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 2 dl kermaa
  • n. 2 dl kaalin keitinlientä
  • 2 keltuaista
  • suolaa, mustapippuria

Valeluun:

  • vähän sulatettua voita tai öljyä
  • siirappia
  • kaalin keitinlientä, terästettynä lihaliemellä tai soijakastikkeella

Valmistusohje

Tämän ohjeen määristä tulee noin 25 käärylettä.

1. Huuhdo ohrasuurimot. Keitä vedessä kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes neste imeytyy suurimoihin. Ohrasuurimot kypsyvät sopiviksi noin 40 minuutissa. Keitettyinä suurimoita on lähes 4 dl.

2. Koverra kaalin kannasta kartiomainen pala pois. Kiehauta isossa kattilassa vettä, lisää vähän suolaa ja nosta kaali kuumaan veteen. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes lehdet muuttuvat taipuisiksi. Irrota kaalista lehti kerrallaan tai nosta siivilään valumaan. Ohenna paksua lehtiruotoa terävällä veitsellä.

3. Hienonna sipuli ja kuullota se ensin kuumassa rasvassa ja sitten miedossa, sillä sipuli ei saa kärventyä, muuten siihen tulee kitkerä maku. Sipulin voi jättää täytteestä myös pois. Sekoita korppujauhot kermaan turpoamaan. Lisää jauheliha, keitetyt suurimot, kuullotettu sipuli ja keltuaiset. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita murekeseos huolellisesti ja lisää sen verran kaalin keitinlientä, että seoksesta tulee pehmeähköä. Paista nokare murekeseosta pannulla ja tarkista maku.

4. Jaa täytettä kaalinlehdille, pienille vähemmän, isoille enemmän. Taita lehden paksu reuna täytteen päälle, nosta sivuilta lehden reunat päälle ja kiedo pitkulaiseksi kääröksi. Nosta kääryleet voideltuun uunipannuun saumakohta alaspäin. Sivele pintaan siirappia ja vähän sulatettua voita.

5. Kypsennä kääryleitä ensin 200–225 -asteisessa uunissa, kunnes kääryleiden pintaan tulee kaunis väri. Alenna lämpötilaa 150–175 asteeseen ja valele kääryleitä siirapin, soijakastikkeen tai lihaliemen maustamalla kaalin keitinliemellä, kunnes nestettä on kääryleiden puoleen väliin. Anna kääryleiden kypsyä 1–1 1/2 tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai hyvän perunasoseen ja puolukoiden kera.

Mehevä kaalilaatikko lihasta tai sienistä

Kaalilaatikko on syksyistä lohturuokaa parhaimmillaan. Mehevän kaalilaatikon juju on maitoon keitetty riisi-ohraseos ja joukkoon sekoitetut kananmunat. Kun korvaat jauhelihan sienillä, sopii laatikko myös kasvissyöjille.

mehevä kaalilaatikko
Mehevän kaalilaatikon juju on maitoon keitetty riisi-ohraseos ja joukkoon sekoitetut kananmunat.

Valmistusaika:Yli 2 h | Vaikeustaso: Keskitaso

Ainekset

  • 1 l maitoa
  • 1 ½ dl riisi-ohraseosta
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1 kg valkokaalia
  • vettä + mineraalisuolaa
  • 400 g jauhelihaa tai 
  • 4 dl kiehautettuja, hienonnettuja sieniä
  • 2 kesäsipulia varsineen
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • muutama tuore meiraminoksa tai 1 rkl kuivattua meiramia
  • 2 munaa

Valmistusohje

1. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää riisi-ohraseos. Hauduta puuroa miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Mausta puuro mineraalisuolalla.

2. Hienonna puuron kypsyessä kaali ja keitä sitä miedosti suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia tai kunnes kaali on sopivasti pehmennyt. Valuta kaali.

3. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Hienonna sipulit sekä niiden varret ja lisää sipulit jauhelihan joukkoon kuullottumaan ja pehmenemään. Mausta seos mineraalisuolalla ja mustapippurilla. Jos käytät sieniä, hauduta niitäkin sipulin kanssa muutama minuutti. Lisää tarvittaessa pannuun tilkka öljyä tai nokare voita.

4. Sekoita keskenään puuro, kaali ja jauheliha- tai sieni-sipuliseos. Mausta seos hienonnetulla tuoreella meiramilla tai kuivatulla meiramilla ja lisää joukkoon munat.

5. Kaada seos yhteen suureen tai pariin pienempään voideltuun uunivuokaan ja  kypsennä kaalilaatikkoa 175 asteen uuninlämmössä 1–1 1/2 tuntia vuoan koon mukaan.

Kaali-tofuwokki

Kaali-tofuwokki on syksyn voimaruokaa parhaimmillaan. Herkullinen kolmen kaalin tofuwokki valmistuu nopeasti ja maistuu myös vegaaneille. Muista kuivata ja puristaa nesteet tofusta huolella ennen marinointia ja paistamista, jotta saat siitä superrapeaa.

kaali-tofuwokki
Kaali-tofuwokki on syksyn voimaruokaa parhaimmillaan.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeustaso: Helppo |  Annosmäärä: 2

Ainekset

  • 150 g tofua
  • 150 g keräkaalia
  • 50 g lehtikaalia
  • 200 g parsakaalia
  • 1/2–1 punainen chili
  • pala inkivääriä
  • 1 rkl öljyä

Marinadi

  • 1 1/2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl öljyä
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1 tl hunajaa

Lisäksi

  • 1 dl linssejä
  • 1 dl kvinoaa
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Leikkaa tofu kuutioiksi. Tee marinadi, sekoita joukkoon tofukuutiot ja anna niiden maustua 1–2 tuntia.

2. Keitä kvinoa ja linssit erikseen pakkauksien ohjeiden mukaan. Suikaloi kerä- ja lehtikaalit. Jaa parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Silppua chili ja inkivääri. Valuta tofu marinadista. Säästä marinadi. Kuumenna öljy vokissa, lisää kaalit, inkivääri ja chili. Paista sekoitellen 3–4 minuuttia.

3. Nosta kasvikset pois vokista. Lisää öljyä ja paista tofu ruskeaksi. Kaada kaalit takaisin pannulle, lisää marinadi ja kuumenna. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoa kvinoan ja linssien kera.

X