Ruoka

Uunifeta on nopeasti ja helposti syntyvä arkiruoka – 9 herkullista reseptiä, joita voit tuunata mielesi mukaan

Uunifeta on herkullinen ja nopeasti valmistuva arkiherkku, jonka maku muuttuu uunissa ihanan täyteläiseksi. Listasimme 9 erilaista reseptiä, joita voit halutessasi tuunata vieläkin paremmin omille makunystyröillesi mieluisiksi.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Om-Arkisto

Uunifeta valmistuu nopeasti ja helposti. Mitä makupareja haluat mukaan?

Uunifeta on herkullinen ja nopeasti valmistuva arkiherkku, jonka maku muuttuu uunissa ihanan täyteläiseksi. Listasimme 9 erilaista reseptiä, joita voit halutessasi tuunata vieläkin paremmin omille makunystyröillesi mieluisiksi.

Uunifetapasta nosti fetajuuston käyttömenekin aivan uusiin sfääreihin. Uunifeta onkin monille jo tuttu herkku: fetajuusto muuttuu uunissa herkullisen pehmeäksi ja sen maku syvenee entisestään. Et välttämättä tarvitse pastaa, sillä uunifetan voi syödä vaikka vain leivän kera suoraan vuoasta.

Listasimme ihania ideoita uunifetan tuunaamiseksi Annan ja Kotilieden resepteistä!

Resepti: Feta-uunijuurekset

feta-uunijuurekset
Juurekset makeutuvat maukkaiksi uunin lämmössä. Kirpsakka feta tarjoaa makeudelle vastapainoa.

Ainekset:

  • 4 perunaa
  • palsternakka
  • porkkanaa
  • punasipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • ripaus cayennepippuria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 200 g fetajuustoa

Valmistusohje:

1. Paloittele pestyt ja tarvittaessa kuoritut juurekset ja sipulit. Laita ne kulhoon.

2. Sekoita joukkoon oliiviöljy, hunaja, cayennenpippuri, suola, mustapippuri sekä rosmariini.

3. Levitä juurekset leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paahda 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

4. Kun juurekset ovat paahtuneet 15 minuuttia, murenna niiden päälle fetajuusto ja jatka paahtamista. Jäähdytä juureksia hieman ennen tarjoilua.

Resepti: Uunifetaa ja parmankinkkua sekä hasselpähkinöitä

Kääräise parmankinkkuviipaleet kuivattujen viikunoiden ympärille ja asettele vuokaan fetajuuston kanssa. Tämä illanistujaisten hittiherkku.

  • 200 g fetajuustoa
  • 10 kuivattua viikunaa
  • 10 parmankinkkuviipaletta
  • 50 g hasselpähkinöitä
  • 2 rkl hunajaa
  • 4 rkl oliiviöljyä

1. Asettele fetajuusto uunivuokaan. Kääri parmankinkkuviipaleet kuivattujen viikunoiden ympärille ja aseta vuokaan. Lisää pähkinät. Lorauta päälle hunajaa ja oliiviöljyä

2. Paista 240 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Pähkinät palavat, jos paistat liian korkealla tasolla.

3. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Lue lisää Kotiliedestä: Uunifetaa ja parmankinkkua sekä hasselpähkinöitä

Resepti: Anni Hautalan uunifeta

Anni Hautala: Annin ruokakirja 2
Anni Hautalan helppo uunifeta riittää 1–2 hengelle.

Ainekset:

  • 200 g fetaa
  • 250 g kirsikkatomaatteja
  • nippu parsaa
  • oliiviöljyä
  • kuivattua oreganoa
  • sitruunan mehua

Valmistusohje:

1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Jos fetapala on paksu, leikkaa se puoliksi. Pilko parsat kolmen sentin pituisiksi paloiksi ja puolita kirsikkatomaatit.

2. Lorauta öljyä uunivuoan pohjalle (tai kääri feta folioon) ja laita feta vuokaan. Ympäröi feta parsoilla ja kirsikkatomaateilla. Lorauta öljyä ja ripottele oreganoa päälle.

3. Anna olla uunissa, kunnes feta ruskistuu. Purista päälle tuoretta sitruunaa.

Resepti: Uunifeta pinaatilla

Lisää uunivuokaan pakastelehtipinaattia ja valkosipulia sekä loraus valkoviiniä, ja pastakastike on valmis.

  • 200 g fetajuustoa
  • 100 g pakastelehtipinaattia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl valkoviiniä
  •  mustapippurirouhetta myllystä

1. Asettele fetajuusto uunivuokaan.

2. Avaa pakastepinaattipussi ja ota siitä noin 100 g vuokaan. Pakasta loput. Jäiset pinaatit sulavat uunissa nopeasti.

3. Viipaloi valkosipulit ja lisää ne pinaatin joukkoon uunivuokaan. Mausta mustapippurilla. Lorauta joukkoon valkoviiniä.

4. Paista 240 asteessa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia. Pari viimeistä minuuttia voit paistaa grillivastuksella, jos uunisi ei ruskista juustoa.

5. Keitä halutessasi lisukkeeksi pastaa tai nauti ruoka tuoreen vaalean leivän kanssa.

Katso lisää: Uunifeta pinaatilla

Resepti: Paahdettua kurpitsaa ja fetaa

paahdettua kurpitsaa ja fetaa
Paahdettu kurpitsa fetan kera toimii liha-, kana- tai kalaruokien lisukkeena, lämpimänä iltapalana tai illanistujaisten tarjottavana.

Ainekset:

  • 800 g kurpitsaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamicoa
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • ripaus chilijauhetta
  • ripaus suolaa
  • 150 g fetajuustoa
  • viimeistelyyn 3 rkl kurpitsansiemeniä ja kourallinen rucolaa

Valmistusohje:

1. Leikkaa kuorittu kurpitsa reiluiksi paloiksi ja levitä palat uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille.

2. Kääntele joukkoon oliiviöljy, balsamico, hunaja, timjami, chili ja suola.

3. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä noin puolet, murena kurpitsojen päälle fetajuusto ja jatka paistoaika loppuun.

4. Jäähdytä hieman ja viimeistele rucolalla ja kurpitsansiemenillä.

Resepti: Uunifeta paprikalla ja tomaateilla

Laita uunifetan lisukkeeksi paprikaa ja tomaatteja sekä mausta kokonaisuus savupaprikalla ja siiderillä.

  • 200 g fetajuustoa
  • 1 punainen paprika
  • 200 g pieniä luumutomaatteja
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 1 dl omenasiideriä

1. Aseta fetajuusto uunin kestävään vuokaan.

2. Pilko paprika. Aseta paprika ja tomaatit fetapalan viereen. Ripottele päälle savupaprikajauhetta ja lorauta vuokaan siideriä.

3. Paista 240 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Pari viimeistä minuuttia voit paistaa grillivastuksella, jos oma uunisi eri ruskista juustoa.

3. Tarjoile tuoreen vehnähapanjuurileivän tai pitaleivän kanssa. Uunifetasta valmistuu myös ihana pastakastike. Kumoa kaikki ainekset keitetyn pastan joukkoon ja nauti heti.

Katso lisää: Uunifeta paprikalla ja tomaateilla

Resepti: Fetajuustolla täytetyt kurpitsat

fetalla täytetyt kesäkurpitsat
Feta ja kesäkurpitsa ovat mahtipari! Tarjoa fetajuustolla täytetyt kesäkurpitsat raikkaan salaatin kanssa.

Ainekset:

  • 2 kesäkurpitsaa
  • 2-3 sipulia varsineen
  • 2 tomaattia
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tlk kevytfetajuustoa
  • hienonnettua tuoretta basilikaa
  • ripaus mineraalisuolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 1 dl juustoraastetta

Valmistusohje:

1. Halkaise kesäkurpitsat, koverra sisus lusikalla pois ja hienonna se. Hienonna sipulit ja tomaatit.

2. Kuumenna öljy pannussa ja lisää kesäkurpitsan sisus sekä sipulit pannuun kuullottumaan. Lisää hetken päästä tomaatit ja jatka hauduttamista pari minuuttia.

3. Valuta fetajuusto ja lisää kuutiot pannuun. Mausta seos tuoreelle basilikalla, mineraalisuolalla ja mustapippurilla.

4. Pane kesäkurpitsanpuolikkaat uunivuokaan ja täytä ne. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä 200 asteen uuninlämmössä 20–25 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa.

Resepti: Uunifetaa ja paistettuja oliiveja sekä uunisitruunaa

Voitko kuvitella kuinka herkulliseksi sitruuna, oliivit ja fetajuusto muuttuvat uunissa? Yhdistelmä on täydellinen!

  • 200 g fetajuustoa
  • 2 tl oreganoa
  • 150 g mustia ja vihreitä oliiveja
  • 1 sitruuna
  • 2 dl valkoviiniä
  • 4 rkl oliiviöljyä

1. Asettele fetajuusto uunivuokaan.  Ripottele päälle oreganoa. Asettele viereen oliivit ja puolitettu sitruuna leikkauspinta ylöspäin.

2. Lorauta joukkoon valkoviiniä ja oliiviöljyä.

3. Paista 240 asteessa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia. Pari viimeistä minuuttia voit paistaa grillivastuksella, jos uunisi ei ruskista juustoa.

4. Nautiskele tuoreen leivän kanssa tai sekoita kaikki esimerkiksi pastan joukkoon. Jos teet tästä pastakastikkeen, silloin kannattaa käyttää kivettömiä oliiveja.

Lue lisää Kotiliedestä: Uunifetaa ja paistettuja oliiveja sekä uunisitruunaa

Resepti: Paahdettuja kasviksia ja fetaa purkissa

Paahdettujen kasvisten ja fetan ihanat maut pääsevät oikeuksiinsa myös säilömällä.
Paahdettujen kasvisten ja fetan ihanat maut pääsevät oikeuksiinsa myös säilömällä.

Ainekset: 

  • 1 kesäkurpitsa viipaloituna
  • 1 munakoiso viipaloituna
  • 3 paprikaa paloiteltuna
  • ripaussuolaa, sokeria ja mustapippuria
  • 200 g fetaa

Marinointiliemi:

  • 3 dl rypsiöljyä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 ruukku tai rasiaoreganoa hienonnettuna
  • suolaa, mustapippuria

Valmistusohje:

1. Paahda ensin kasvikset. Levitä viipaloidut ja paloitellut kasvikset leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja mausta. Paahda 220 asteessa noin 20 minuuttia.

2. Valmista kasvisten paahtuessa liemi vispilöimällä kaikki ainekset sekaisin kulhossa.

3. Anna paahdettujen kasvisten jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja paloittele sillä aikaa fetajuusto.

4. Lado lasipurkkiin kerroksittain kasviksia ja fetaa. Kaada lopuksi päälle marinointiliemi ja sulje kansi tiiviisti. Säilytä jääkaapissa. Kasvikset ja feta säilyvät hyvänä jääkaapissa 1-2 viikkoa. Kokoa lautaselle tuoretta salaattia ja tuoretta kurkkua. Lisää päälle fetasalaattia purkista ja viimeistele muutamalla oliivilla.

X