Mitä tänään ruoaksi?

Viikon reseptit penninvenyttäjälle – kaikki ruoat alle 5 euroa

Kiristä kukkaronnyörejä ja kokkaa arkiruokaa edullisesti. Kokosimme listan ruoista, jotka valmistuvat alle viidellä eurolla.
20.8.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Paras tapa säästää ruokamenoissa on valmistaa ruokaa mahdollisimman paljon itse.

Viikon ruokalista kannattaakin suunnitella etukäteen, jotta kaupassa ei tarvitse juosta joka päivä. Näin säästyy sekä aikaa että rahaa.

Tässä inspiraatioksi seitsemän edullista arkiruokaa, ole hyvä!

Lue lisää: Helpot laatikkoruoat valmistuvat itsekseen uunissa – näppärät ohjeet arkeen

Edulliset arkiruoat viikkoksi

 

 

Maanantai: Helppo soijakaalilaatikko ja inkivääri-chilipuolukoita

Kaalilaatikko on ikisuosikki, jonka avulla pennin venyttäminen käy helposti ja maukkaasti.

Tee lemppari vaihteeksi soijarouheesta ja tarjoa se inkiväärillä sekä chilillä maustettujen puolukoiden kera.

Todennäköisesti iso kaalilaatikko ei kulu kerralla, joten samalla on ratkaistu myös seuraavan päivän ruokapulma.

soija-kaalilaatikko ja inkiväärichilipuolukoita

Kaalilaatikko on edullinen arkiruoka. Vaihda jauheliha vaihteeksi soijarouheeseen.

Valmistusaika: Yli 60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1 kg keräkaalia
  • 100 g soijarouhetta
  • 1 iso sipuli
  • 1 tuore punainen chili
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 4 dl kasvis- tai kanalientä
  • 1,5 dl puuroriisiä
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 rkl siirappia
  • 5 dl kasvis- tai kanalientä

Inkivääri-chilipuolukat:

  • 200 g kokonaisia puolukoita
  • puolikas tuore chili
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2,5 rkl ruokosokeria (2–3 rkl)

Valmistusohje

1. Kaada soijarouhe kulhoon, lisää 5 desiä kylmää vettä joukkoon ja anna turvota vartin ajan. Suikaloi kaali, sipuli sekä chili ja kuullota ne kattilassa pehmeiksi öljyn kera. Kaada joukkoon kasvisliemi ja riisi. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

2. Siivilöi soijarouhe, purista liotusvesi pois ja haihduta siitä loppu neste pois lämpimällä paistinpannulla liikutellen. Mausta tuhdisti soijakastikkeella ja mustapippurilla.

3. Kaada ainekset uunivuokaan ja hauduta kaalilaatikkoa 180-asteisessa uunissa tunnin ajan. Tarkista kaalilaatikon kypsennyksen aikana nestemäärä ja lisää tarvittaessa lientä, jotta kaalilaatikko säilyy mehevänä.

4. Valmista inkivääri-chilipuolukat: halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy ja kuullota siinä chili sekä raastettu inkivääri. Lisää sokeri ja puolukat joukkoon ja anna hautua pehmeän makeaksi. Tarkista maku ja tarjoile kaalilaatikon kanssa.

Tiistai: Omenainen broilerimureke ja uunikasvikset

Vaihda välillä naudanjauheliha kevyempään broilerinjauhelihaan ja tee siitä mureke. Omena tuo broilerimurekkeeseen pirskahduksen makeutta ja mehevyyttä, taatelit jännittävän lisävivahteen.

Samalla vaivalla uunissa kypsyy myös edullinen lisuke. Uunijuureksiin voi pilkkoa perunoita, porkkanaa ja palsternakkaa tai muita suosikkijuureksia.

omenainen broilerimureke

Omena tuo broilerimurekkeeseen pirskahduksen makeutta ja mehevyyttä, taatelit jännittävän lisävivahteen.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 1/2 dl kevytmaitoa
  • 400 g broilerinjauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ras el hanout -mausteseosta
  • 1 omena
  • 6 kuivattua pehmeää taatelia

Vuoan voiteluun:

  • 1 tl öljyä

Lisäksi:

  • 500 g perunoita, yleislajike
  • 200 g porkkanaa
  • 150 g palsternakkaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

1. Mittaa korppujauhot ja kevytmaito kulhoon. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon broilerinjauheliha, kananmuna, suola ja ras el hanout -mausteseos. Kuori omena ja raasta karkeaksi raasteeksi omenakotaan saakka. Viipaloi taatelit. Sekoita jauhelihaseoksen joukkoon omenaraaste ja taatelit.

2. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Kaada mureketaikina vuoan keskelle ja muotoile noin 15 sentin pituiseksi pötköksi.

3. Pese perunat huolellisesti kylmällä vedellä ja juuresharjalla, leikkaa lohkoiksi. Kuori ja paloittele porkkanat ja palsternakka. Sekoita kasvisten joukkoon öljy ja suola. Kaada kasvikset uunivuokaan murekepötkön viereen. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.

Keskiviikko: Ratatouille

Ratatouille on kasvisruokien parhaimmistoa, eikä sesongissa olevien kasvisten kilohinta päätä huimaa.

Ihana kasvismuhennos maistuu herkulliselta täysjyväriisin tai rapeakuorisen leivän kera.

Jos ruokaa jää tähteelle, maistuu se seuraavana päivänä hyvältä myös kylmänä. Jos haluat ruoasta täyttävämmän, voit rikastaa sen esimerkiksi tölkillisellä papuja tai kikherneitä.

ratatouille

Ratatouille on kasvisruokien parhaimmistoa. Ihana kasvismuhennos maistuu herkulliselta myös kylmänä.

Valmistusaika: Yi 60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1 pieni munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 punainen paprika
  • noin 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
  • noin 1 dl tuoreita yrttejä (esim. basilika, timjami, rosmariini)
  • 1-2 laakerinlehteä
  • 1 tl  suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl mustapippuria

Valmistusohje

1. Paloittele kasvikset reiluiksi kuutioiksi. Kuullota öljyssä ensin munakoiso, sitten kesäkurpitsat ja paprikat. Lisää pannulle tomaattimurska ja mausteet.

2. Hauduta ruokaa noin 30 minuuttia ja tarkista maku.

Torstai: Marokkolainen jauheliha-linssipata

Tämä kastike on siitä näppärä, että jauhelihan joukkoon on upotettu myös aimo annos punaisia linssejä.

Pussillinen kuivattuja linssejä ei kustanna paria euroa enempää ja niistä riittää kokattavaa myös useammalle arjen aterialle.

Jos kastiketta jää tähteelle, maistuu se seuraavana päivänä hyvältä esimerkiksi tortillalettujen tai tacokuorien väliin sujautettuna.

Marokkolainen jauheliha-linssipata

Marokkolaisittain maustettu jauheliha-linssipata sopii niin riisin kera tarjottavaksi kuin pitaleipienkin väliin.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 2 tl harissatahnaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 1/2 tl ruokokidesokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
  • 2 prk (à 400 g) tomaattimurskaa
  • 1/2 dl tomaattisosetta
  • 2 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 kanelitanko

Pinnalle

  • hienonnettuja yrttejä, esim. korianteria ja lehtipersiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Murskaa siemenet morttelissa. Kuullota sipuleita, siemeniä ja raastettua inkivääriä harissatahnan, paprikajauheen, kurkuman, sokerin sekä suolan kanssa öljyssä esimerkiksi valurautapadassa muutama minuutti.

2. Lisää jauheliha ja ruskista. Huuhtele linssit ja lisää ne pataan tomaattimurskan ja -soseen, veden, lihaliemikuution ja kanelitangon kanssa. Anna padan porista keskilämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet.

3. Hienonna pinnalle tuoreita yrttejä ennen tarjoilua.

Vinkki: Liota halutessasi ruskeita tai vihreitä linssejä kylmässä vedessä puolisen tuntia. Liotus vähentää noin puolet linssien keittoajasta.

Perjantai: Intialainen linssikeitto

Linssipussin pohjat voi sujauttaa esimerkiksi tähän intialaiseen linssikeittoon.

Pilko joukkoon myös bataattia, perunaa sekä porkkanaa ja pyöristä makua purkillisella ruokakermaa tai kookosmaitoa.

Tällä saat ruokittua isommankin joukon nälkäisiä, eikä kattilalliseen kulu muutamaa euroa enempää. Varaa lisäksi vain hyvää leipää.

intialainen linssikeitto

Linssit ovat edullista arkiruokaa. Rikasta niillä esimerkiksi kasvissosekeitot.

Valmistusaika: 30-60 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 6

Ainekset

  • 1 bataatti
  • 4 porkkanaa
  • 4 perunaa
  • 1 sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1,5 l vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 prk (2,5 dl) Cocos & Lime- ruokakermaa 5%)
  • 1 rkl tuoretta persiljaa

Valmistusohje

1. Kuori ja pilko bataatti, porkkanat, perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Huuhtele linssit huolellisesti lävikössä.

2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota pilkotut kasvikset. Lisää vesi, liemikuutio ja linssit. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä.

3. Lisää mausteet ja hunaja. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää ruokakerma ja kiehauta

Lauantai: Garam masalalla maustettu kikherne-kananmunapannu

Kenno kananmunia on hyvä pitää kaapissa varalla, sillä munakkaan lisäksi niistä loihtii helposti myös monta muuta edullista arkiateriaa.

Ruokaisa kikherne-kananmunapannu maistuu ihanalta rapeakuorisen leivän kanssa. Valuvaksi jätetyt kananmunankeltuaiset toimivat pannun kastikkeena.

kikherne-kananmunapannu

Ruokaisa kikherne-kananmunapannu maistuu rapeakuorisen leivän kera.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeusaste: Keskitaso | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 1 tlk (310 g) kikherneitä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl garam masala -mausteseosta
  • 1/2 tl jauhettua chiliä
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 5 dl babypinaattia
  • 1/2 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
  • 100 g feta­- tai salaattijuustoa
  • mustapippuria

Valmistusohje

1. Valuta kikherneet lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä.

2. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljy. Lisää joukkoon kik­herneet, hunaja, garam masala, chili ja suola. Paista keskiläm­möllä sekoitellen viitisen mi­nuuttia.

3. Tee kikhernepaistokseen neljä koloa. Riko kananmunat lasiin yksitellen ja valuta pan­nulle kolon sisälle. Peitä paistin­pannu kannella ja anna munien kypsyä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Nosta pannu liedeltä.

4. Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Mausta ka­nanmunat ripauksella suolaa. Nosta paistoksen päälle pinaa­tinlehtiä, tomaatteja ja murus­teltua fetaa. Rouhaise pinnalle hieman mustapippuria.

Sunnuntai: Pastaa, valkosipulia ja mustapippuria

Sunnuntaina kurkataan kuiva-ainekaappiin, josta todennäköisesti löytyy ainekset tähän supersimppeliin pastaruokaan.

Kun kastikkeen tekee oliiviöljystä, mustapippurista ja valkosipulista, voi satsata laadukkaaseen pecorino-juustoon.

pastaa, valkosipulia ja mustapippuria

Maukas ja nopea arkiruoka syntyy pastasta, mausteista ja ripauksesta maukasta juustoa.

Valmistusaika: Alle 30 min | Vaikeusaste: Helppo | Annosmäärä: 4

Ainekset

  • 400 g spagettia
  • vettä ja suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 limetin mehu
  • ripaus suolaa
  • reilusti mustapippuria

Viimeistelyyn

  • 75 g raastettua pecorino-juustoa

Valmistusohje

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy isossa korkeareunaisessa paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää valkosipulit ja kuullota ne pehmeiksi, mutta älä polta. Lisää limetin mehu. Mausta suolalla ja reilulla määrällä tuoretta mustapippuria.

3. Valuta pasta lävikössä ja kaada paistinpannulle. Kääntele makuaineet pastan joukkoon ja jaa pasta lautasille.

4. Viimeistele annokset pecorino-raasteella ja tarjoile heti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *