Ruoka

Näin paistat täydellisen joulukinkun – joulukinkun sulatus, paisto ja kuorrutus

Milloin joulukinkku otetaan sulamaan? Miten kinkku paistetaan oikein meheväksi tai mureaksi? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut varmasti, paistat kinkun sitten paistopussissa tai ilman, sulaneena tai jäisenä.
22.12.2017 Teksti: Leena Kalliokoski

Monelle joulu alkaa siitä hetkestä, kun kinkku tulee uunista. Paistamiseen liittyy aina vähän jännitystä ja epäilyä. Mutta oikeasti kinkun paistaminen on helppoa. Malttia se kuitenkin vaatii. Varaa aikaa kinkun sulatukseen ja paistamiseen, niin saat mehevän kinkun.

Joulukinkun sulatus

Pakastekinkku on hyvä sulattaa hiljakseen jääkaapissa, kylmiössä tai sääolosuhteista riippuen parvekkeella tai pihalla. Anna kinkun sulaa omassa pakkauksessaan.  Kinkun sulamisaika riippuu sen koosta.

Jos olet epävarma sulatusajasta, kannattaa pelata varman päälle ja ottaa kinkku mieluummin vuorokautta aiemmin kuin myöhemmin sulamaan. Sulanut kinkku säilyy jääkaapissa hyvin yhden ylimääräisen päivän.

  • Pieni, noin 2–4 kilon kinkku sulaa jääkaapissa noin 2–3 vuorokaudessa
  • Keskikokoinen, 6–8 kilon kinkku sulaa jääkaapissa noin 3–4 vuorokaudessa
  • Iso, 10–12 kilon kinkku vaatii noin 4–5 vuorokauden sulamisajan.

Sulatus unohtui?

Jos aatonaattona huomaat, että kinkku on unohtunut pakkaseen, ei hätää. HK:n kokit testasivat jäisen kinkun paistoa viime vuonna ja totesivat, että kinkun voi paistaa myös jäisenä, eikä lopputulos juurikaan eroa perinteisellä ohjeella paistetusta.  Mikään pikaratkaisu ei jäisen kinkun paistaminen kuitenkaan ole. Siihen on varattava ainakin noin kaksinkertainen paistoaika verrattuna sulaneen kinkun paistoon.

Joulun kohokohta: kinkun paistaminen

Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön noin 3–5 tuntia ennen sen paistamista. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla.

Lihamittaria kannattaa käyttää saman tien.  Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan päältäpäin, mutta älä anna sen koskettaa luuta. Mittari kertoo, milloin kinkun sisälämpötila on noin +10 astetta, jolloin kinkun voi laitaa uuniin paistumaan. On makuasia, paistaako kinkun paistopussissa vai ritilällä.

joulukinkku

Resepti: joulukinkku

Kinkun paistaminen ilman paistopussia

Jos paistat kinkun ilman paistopussia, kypsennä se matalalla lämmöllä ja hyvässä kosteudessa uuniritilällä.

Aseta kinkku ritilälle kamarapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle uunipannu, jossa on vettä, jottei kinkusta tihkuva rasva pala pannun pintaan. Samalla kinkku pääsee kypsymään lämpimässä höyryssä. Veden määrää on hyvä tarkkailla paiston aikana ja lisätä sitä tarvittaessa.

Paista joulukinkku 100–125 asteessa. Voit halutessasi paistaa kinkkua ensin noin puolen tunnin ajan 200-asteessa, jolloin kinkun pinta ruskistuu, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Kinkun kypsentäminen paistopussissa

Joulukinkun voi paistaa myös paistopussin sisällä. Kinkku paistetaan tällöin samassa lämpötilassa kuin ilman pussiakin eli 100–125 asteessa.

Kun kypsennät kinkun paistopussissa, uuni pysyy siistinä ja saat paistoliemen kinkun kastiketta varten näppärästi talteen. Paistopussin sisään tiivistyvä höyry säilyttää joulukinkun mehukkuuden. Kinkku ei kuitenkaan saa pussissa aivan yhtä rapeaa pintaa kuin ilman pussia paistettaessa.

Milloin kinkku on kypsä?

Joulukinkku on valmis, kun lihamittari näyttää noin 75–83 astetta. Joulukinkun pitää olla sellainen kuin paistaja tahtoo. Jos pidät mehevästä ja kiinteästä kinkusta, jota on helppo leikata, ota kinkku uunista mittarin näyttäessä noin 75–77 astetta. Jos pidät ylikypsästä, murenevasta kinkusta, lihamittarin kannattaa antaa nousta 83 asteeseen. Kinkun lämpötila nousee vielä muutamia asteita sen jälkeen, kun se otetaan pois uunista.

Paistomittarin ohella kannattaa kuitenkin muistaa myös nyrkkisääntö paistoajasta: noin 1,5 tuntia per ensimmäinen kilo ja noin tunti seuraavia kiloja kohti. Tuo sääntö auttaa myös arvioimaan, mihin ajankohtaan haluaa kinkun paiston ajoittaa. Se, kauanko kinkun paistaminen tarkalleen vie aikaa, riippuu kinkun muodosta ja uunista. Kinkun sisälämpötila ennen uuniin laittoa, vaikuttaa myös paistoaikaan.

Kinkun kuorrutus

Ennen kuorrutusta, anna kypsän kinkun jäähtyä ja vetäytyä rauhassa. Poista sitten verkko, nahka sekä rasvaa kinkun päältä. Pieni rasvapinta kannattaa kuitenkin jättää, jotta pinnasta tulee rapeampi. Kamaran poiston jälkeen kinkku asetetaan puhtaalle pellille ja kuorrutetaan.

Kinkun voi kuorruttaa monella tavalla. Sinappihuntu on perinteinen tapa kuorruttaa kinkku. Sivele joulukinkku sinapilla ja ripottele päälle ruiskorppujauhoja. Kinkun voi koristella maun mukaan neilikoilla, tähtianiksella tai rosmariinin oksilla. Paahda kuorrutettua kinkkua noin 225–250-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kullanruskea. Pinta ruskistuu noin 10 minuuttissa.

joulusinappi

Kinkun voi voidella sinapin sijaan hunajalla tai vaikkapa pestolla. Perinteisen korppujauhon voi korvata oman maun mukaan esimerkiksi mantelinlastuilla, hienoksi hakatuilla hapankorpuilla, pankojauhoilla tai vaikkapa piparkakku- tai pähkinämuruilla.

Millainen kastike kinkulle?

Toisille kinkku maistuu parhaiten sinapin kanssa, toiset kaipaavat sen rinnalle kastikkeen. Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään nappaa talteen kinkun paistolientä. Maistele sen suolaisuutta. Jos paistoliemi on kovin suolaista, laimenna sitä hieman vedellä. Laita paistoliemi kattilaan ja mausta liemi esimerkiksi omenasoseella, raastetulla inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä. Suurusta kastike tarvittaessa.

Reseptit:

omenainen kastike kinkulle
lempeä ja hedelmäinen joulusinappi

Mitä tehdä ylijääneelle kinkunrasvalle?

Jos et käytä kinkun paistorasvaa ruoanlaitossa, älä kaada sitä missään tapauksessa viemäriin. Laita sen sijaan hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin.

Tai tee hyvä teko ja vie rasva Kinkkutemppu-tempauksen keräyspisteisiin. Kinkkutempun ideana on hyötykäyttää kinkun paistorasva. Joulukinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Jos osallistut Kinkkutemppu-tempaukseen, toimi näin: kaada paistorasva varovasti hieman jäähtyneenä tyhjään maitotölkkiin. Sulje tölkki teipillä ja anna rasvan jäähtyä. Vie tölkki sitten lähimpään keräyspisteeseen 20.12.2017–4.1.2018. Keräyspisteiden osoitteet ja lisätietoa kampanjasta löydät Kinkkutemppu.fi -sivulta.

Kommentit (1)

Avasitte viikon kirjoittamalla väärin sanan ”maanantai”. Hyvää työtä.




0



1

Avasitte viikon kirjoittamalla väärin sanan ”maanantai”. Hyvää työtä.




0



1

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *