Ruoka

Näin rakennat täydellisen juustotarjottimen: viisi eri juustoa ja ihania makupareja

Hyvä juustotarjotin syntyy noin 3–5 erilaisesta juustosta ja mainioista makupareista. Tärkeintä juustojen maistelussa on ottaa juustot oikeaan aikaan esille ja nauttia makuelämyksistä kiireettä.

Teksti:
Katri Koskinen

Herkuttelujuustot ovat löytäneet tiensä myös suomalaisten sydämiin.

Hyvä juustotarjotin syntyy noin 3–5 erilaisesta juustosta ja mainioista makupareista. Tärkeintä juustojen maistelussa on ottaa juustot oikeaan aikaan esille ja nauttia makuelämyksistä kiireettä.

Herkuttelujuustot kuuluvat eittämättä niin illanistujaisiin kuin juhlapöytiin. Kermajuusto, edam ja emmental ovat edelleen Suomen suositumpien keltaisten juustojen kärki. Niitä seuraavat homejuustot, gouda ja kovat herkuttelujuustot, joiden kysyntä on kasvussa.

Juustojen kanssa kannattaa olla tarjolla erilaisia makupareja – esimerkiksi yhdelle juustomaulle kannattaa valita yksi makupari sekä juoma. Jos tarkoituksenasi on viettää juustojen maisteluiltamaa yhdessä ystävien ja läheisten kanssa, ota nämä asiat huomioon:

Ota juustot lämpimään ajoissa!

Suurin virhe on ottaa juustot jääkaapista ja laittaa ne suoraan tarjoiltavaksi pöytään. Ota kypsytetyt juustot sekä homejuustot pois jääkaapista noin 2 tuntia ennen tarjoilua.

Juuston pitää ”ilmastua”: kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esiin huoneenlämpöisinä. Ota eri juustolajit pakkauksistaan pois, asettele valmiiksi tarjoilulautaselle ja laita kelmu hövelisti päälle.

Tuorejuustot puolestaan kannattaa nostaa tarjottimelle vasta juuri ennen tarjoilua.

Täydellinen juustotarjotin

juustotarjotin

Hyvä juustotarjotin syntyy noin 3–5 erilaisesta juustosta. Tarjoile illan aikana enintään viisi erilaista juustolajia, älä sen enempää: muutoin erilaiset juustot väsyttävät ruokailijoiden makuaistin. Valitse juustot niin, että ne ovat erilaisia sekä maultaan että ulkonäöltään: pehmeää, kovaa, mietoja ja vahvempia.

Tarjoile juustoja vieraille aloittamalla miedommista juustoista siirtyen aina vahvempiin.

Näin juustoja syödään – tuoksuttele ensin!

Aivan ensimmäiseksi unohda juustohöylä! Juustoja kuuluu leikata veitsellä kunnon pala maistelua varten.

Juustoja maistellaan oikeaoppisesti ensin tuoksutellen. Muista, että aivot ovat suurin tekijä maistelemisessa! Älä kiirehdi, vaan nuuhkaise juustoa ensin ja sitten makustele juustoa rauhassa.

Mitä kovempi juusto, sitä enemmän sitä kannattaa mutustella eli pureskella. Näin aromit tulevat paremmin esiin. Pehmeässä juustossa maku tulee nopeammin suussa esiin, mutta se myös häviää suusta nopeammin.

Ja vielä viimeisenä vinkkinä: maistele juustojen antia kolmessa osassa. Ensin juusto juustona, sitten juusto makuparin kera ja lopuksi vielä juusto + lisuke + juoma.

Vinkit: Juustomestari Anja Pölönen, Valio

X