Ruoka

Näitä Anna-lehden reseptejä lukijamme rakastavat: lohipastrami, korealainen karamellipossu, irish coffee -torttu…

Ruokaohjeesta voi tulla ikiystävä. Kysyimme teiltä lukijoilta, mitkä vuosien aikana julkaistuista Annan ruokaohjeista ovat suosikkejanne. Paljon ääniä saivat niin irish coffee -torttu kuin karamellipossukin. Kokosimme lempiohjeista loppukesän herkullisen ruokajuhlan.
24.8.2018 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia

Resepti: Lohipastrami

  • 6–8 annosta
  • 1 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 tl sokeria
  • 600 g lohifileen keskipalaa
  • 11/2 rkl wasabi-seesamimausteseosta (Santa Maria)
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 rkl rouhittua mustapippuria

Kastike:

  • 2 dl ranskankermaa
  • 2 tl dijoninsinappia
  • 1 tl hunajaa

1. Hiero suola ja sokeri lohifileen pintaan. Kääri folioon ja anna maustua seuraavaan päivään.

2. Pyyhi mausteet pois lohen pinnalta ja leikkaa filee pitkittäin neljäksi nahattomaksi tangoksi. Sekoita mausteseos, siemenet ja pippurirouhe keskenään. Mausta tangot kauttaaltaan seoksella. Paahda tankoja joka puolelta kuumalla pannulla hetki niin, että kalan pinta on kypsä, mutta kala jää sisältä läpikuultavaksi.

3. Kääri jokainen lohitanko erikseen kelmuun ja pane jääkaappiin pariksi tunniksi. Leikkaa lohi parin sentin viipaleiksi ja tarjoa sinappikastikkeen kanssa.

Lohipastrami on aasialaistyyppinen versio graavilohesta. Lohipastramia suositeltiin vuoden 2012 joulupöytään.

Resepti: Limoncello-mousse

6 annosta

Ainekset:

  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 dl tomusokeria
  • 250 g mascarponea tai
  • maustamatonta tuorejuustoa
  • 11/2 dl sitruunatahnaa (lemoncurd)
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 2–3 rkl limoncello-likööriä

1. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Pehmennä tuorejuusto vatkaamalla. Lisää joukkoon kermavaahto, sitruunatahna, sitruunamehu, kuoriraaste ja likööri.

2. Lusikoi mousse pieniin laseihin ja anna jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Suositun limoncello-moussen ohjetta on julkaistu Annassa vuosien varrella monenlaisina muunnoksina. Tässä ohjeessa on mukana myös sitruunatahnaa.

Resepti: Katkarapukeitto

Ainekset:

  • 250 isoja katkaravunpyrstöjä
  • (150 g pakastettuja simpukoita)
  • 2 rkl voita
  • 1 pieni sipuli
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 5 dl vettä
  • 11/2 rkl hummerifondia
  • 1 kalaliemikuutio
  • 2 dl maitoa
  • 2–3 dl kuohukermaa
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl konjakkia ja/tai sitruunamehua
  • ripaus cayennepippuria tai chiliä
  • mustapippuria, suolaa
  • silputtua tilliä

1. Sulata katkaravut (ja simpukat, jos haluat käyttää keitossa lisäksi niitä).

2. Sulata voi kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja tomaattipyree. Kiehauta seos. Kaada päälle vesi. Lisää fondi ja kalaliemikuutio. Hauduta 10 minuuttia.

3. Yhdistä maito ja kerma. Sekoita jauhot kermamaitoon. Lisää seos keittopohjaan. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Mausta keitto konjakilla ja/tai sitruunamehulla, cayenne- ja mustapippureilla sekä suolalla.

4. Lisää katkaravut (ja simpukat) keittoon ja kuumenna hieman mutta älä päästä enää kiehumaan, etteivät katkaravut sitkisty. Ripottele keiton pinnalle runsaasti silputtua tilliä.

Katkarapukeiton ohje on julkaistu Annan Parhaat keitot -kirjassa. Retrokeiton kanssa maistuvat rapeat juustotangot, joiden ohjeen lukijamme oli napannut talteen Annan välissä ilmestyneistä ruokakorteista.

Resepti: Rapeat juustotangot

noin 20 kpl

Ainekset:

  • 100 g juustoraastetta (gruyere)
  • 11/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Pinnalle:

  • 1 muna
  • 50 g juustoraastetta
  • (seesaminsiemeniä)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi sekaan paloiteltu voi. Lisää lopuksi vesi nopeasti sekoittaen. Muotoile taikinasta levy, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa yksi tunti.

2. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 10 cm:n levyiseksi levyksi. Voitele levy munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta ja seesaminsiemeniä. Leikkaa levystä reilun sentin levyisiä tankoja. Paista tankoja 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Resepti: Pähkinäkukkis

4 annosta

Ainekset:

  • 2 (n. 800 g) pientä kukkakaalia
  • 11/2 tl juustokuminaa
  • 3 rkl sulatettua voita
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1 dl pähkinöitä

1. Leikkaa kukkakaalit viipaleiksi. Pane viipaleet uunipellille. Sekoita juustokumina voisulaan ja sivele kukkakaalin pinnalle. Ripottele päälle suola.

2. Paahda kukkakaalia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Lisää pinnalle rouhitut pähkinät paahtamisen puolivälissä.

Korealainen ruoka nousi etnisten keittiöiden suosikiksi kuutisen vuotta sitten. Silloin Annassa julkaistu karamellipossun resepti on edelleen kysytty ohje. Pähkinäkukkis ilmestyi helppoihin ruokiin Suupala-palstalla.

Resepti: Korealainen karamellipossu

6–8 annosta

  • 800 g porsaan kasleria
  • 4 kevätsipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 vihreää chiliä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 3 rkl chilitahnaa (gochujang)
  • 3 rkl fariinisokeria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • (suolaa)
  • tuoretta korianteria

1. Leikkaa kasleri parin sentin kuutioiksi. Silppua sipulit, hienonna valkosipulinkynnet, viipaloi chilit.

2. Kuumenna vokki ja pane kaikki ainekset pannulle. Kuumenna hyvällä lämmöllä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut, liha mureaa ja sokeri hieman karamellisoitunut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

3. Ripottele pinnalle korianteria. Tarjoa lisänä riisiä.

 

Kymmeniä vuosia sitten Annan ruokakilpailun voittanutta irish coffee -torttua (oik.) tehdään edelleen monien lukijoiden kahvikekkereihin. Yksinkertaisen hyvän konjakkimurokakun ohje on yksi Annan ruokakorttien suosikeista.

Resepti: Irish coffee -torttu

12 palaa

Ainekset:

  • 150 g Vilhelmiina-keksejä
  • 2 rkl sokeria
  • 4 rkl sulatettua voita

Täyte:

  • 5 liivatelehteä
  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 11/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 keltuaista
  • 3/4 dl viskiä
  • 1 dl hyvin vahvaa kahvia
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 valkuaista

Koristeeksi:

  • tuoreita marjoja

1. Murskaa keksit. Lisää joukkoon sokeri ja voisula. Peitä irtopohjavuoan pohja (halk. 22 cm) leivinpaperilla. Jos haluat tehdä kerroskakun, käytä 18 cm:n ja 10 cm:n kokoisia vuokia. Painele muruseos vuoan pohjalle. Paista 150-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita sähkövatkaimella juustoon sokerit, keltuaiset ja viski. Puserra liivatteet kuiviksi ja liuota ne tulikuumaan kahviin. Anna liivateliuoksen jäähtyä hetki ja lisää se hyvin sekoittaen juustoseokseen.

3. Vatkaa kerma ja valkuaiset erikseen vaahdoiksi. Kääntele vaahdot juustoseokseen. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa neljä tuntia. Irrota kakku vuoasta ja koristele marjoilla.

Resepti; Konjakkimurokakku

  • 250 g pehmeää voita
  • 21/2 dl sokeria
  • 3 huoneenlämpöistä munaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 dl konjakkia

1. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos taikinaan. Lisää viimeiseksi konjakki varovasti sekoittaen.

2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (1,8 l). Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 50–60 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *