Nakkien keittäminen on kompa.
Ruoka

Nakkien keittäminen on harhaanjohtava termi – toimi sen sijaan näin ja valmistat täydelliset nakit

Nakkien keittäminen kuuluu erityisesti uudenvuoden ja vapun herkuttelutraditioihin. Näillä asiantuntijan vinkeillä onnistut varmasti.
Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Nakkien keittäminen oikeaoppisesti? Atrian lihavalmisteiden tuotekehittäjä Tommi Saarinen antaa vinkit, joiden avulla teet varmasti onnistuneen nakkitarjoilun niin vappuna kuin uutenavuotena.

Nakkien keittäminen yksinkertaisuudessaan: keitä vesi, älä nakkia

Vaikka puhutaan nakkien keittämisestä, on syytä muistaa, että itse nakkia on turha lähteä keittelemään.

– Jos itse nakkia keittää, jossain kohtaa se väkisinkin halkeaa ja menettää rakennetta, Saarinen huomauttaa.

Vesi keitetään aluksi, mutta sen sijaan nakit tulisi vain lämmittää kuumassa vedessä.

– Kun vesi alkaa kiehua, kattila otetaan pois liedeltä ja nakkien annetaan olla kuumassa vedessä kannen alla noin 3–5 minuuttia.

Saarinen muistuttaa, että nakki on kypsä valmiste, jota ei tarvitse varsinaisesti kypsentää.

– Moni napsii suuren osan nakeista ihan kylmiltään. Riittää siis, että nakit lämmittää kuumassa vedessä, jolloin niiden rakenne säilyy hyvänä.

Kotiliesi.fi: Pomminvarmat ja täydelliset nakit

Nakkien keittäminen

Nakit voi valmistaa monella tavalla.

Nakkien keittäminen: näin saat lisämakua mausteista

Jos nakkeihin haluaa lisää makua, lämmitysveden voi maustaa.

– Ennen veden keittämistä kattilaan voi lisätä esimerkiksi suolaa, sipulilohkoja tai kasvis- tai lihaliemifondin. Tämä tuo lisämakua ja vähentää vetisyyttä, Saarinen vinkkaa.

Osassa nakeista makuelementit löytyvät jo valmiiksi massasta.

– Nakin ainesosaluettelosta voi tarkistaa, onko massassa käytetty esimerkiksi lihalientä.

Tällöin osa massassa käytetystä vedestä on korvattu lihaliemellä, mikä tekee nakista entistä maukkaamman.

Lue myös: Testasimme 7 erilaista vegemakkaraa – voittaja hämmästytti: ”Eikö tässä tosiaan ole lihaa?”

Höyryttäminen on keventäjän valinta, paistamisessa kannattaa muistaa yksi kikka

Nakkien keittäminen ei ole ainoa varteenotettava valmistustapa. Nakit voi valmistaa myös höyrykattilassa höyryttämällä tai pannulla paistamalla.

Höyryttämälläkin nakit lämpenevät noin 3–5 minuutissa, riippuen siitä, kuinka täyteen kattilan laittaa.

– Höyryttäminen vaatii enemmän tarkkaavaisuutta, jotta nakit eivät pääse räjähtämään.

Höyryttäminen on terveellisempi vaihtoehto.

– Höyryttäminen on oiva tapa, mikäli haluaa välttää lisäsuolaa. Sanoisin kuitenkin, että uuden vuoden nakit ovat herkutteluun, ja silloin menisin kyllä maku edellä, Saarinen naurahtaa.

Nakit voi paistaa myös rapeaksi pannulla. Tällöin yksi näppärä keino estää nakkeja räjähtelemästä pannulla.

– Nakin massassa on vettä, mikä aiheuttaa sen, että kuumentuessaan massa alkaa paisua ja nakki pamahtaa helposti rikki. Tämän voi estää helposti tekemällä nakin kuoreen pieniä viiltoja tai pistämällä hammastikulla pieniä reikiä.

Mutta kannattaako juhlapöytään valita kuoreton vai kuorellinen nakki? Vaikka kyseessä on makuasia, Saarinen itse kallistuu jälkimmäiseen.

– Valitsen itse luonnonkuorinakin. Kun nakit valmistetaan tehtaalla, ne sekä savustetaan että kypsennetään höyryllä. Osa mausta väkisinkin häviää, kun nakin kuori poistetaan. Kuorinakissa on kaikki maut ja aromit mukana, Saarinen sanoo.

Ja toisaalta joillekin se on osa elämystä, kun kuori napsahtaa hampaiden välissä.

X