Ruoka

Pääsiäisruoka on ihanan keväistä – katso mittava listaus erilaisista pääsiäisherkuista ja valitse suosikkisi juhlapöytään

Pääsiäisruoka on tärkeä osa pääsiäisen juhlintaa. Pöytään katetaan lammasta ja karitsaa, kananmunia, kevään sesonkikasviksia sekä raikkaita rahka- ja sitrusherkkuja.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
OM-arkisto

Pääsiäisenä juhlapöytä notkuu erilaisista ruokalajeista aina keväisistä alkupaloista jälkiruokiin saakka.

Pääsiäisruoka on tärkeä osa pääsiäisen juhlintaa. Pöytään katetaan lammasta ja karitsaa, kananmunia, kevään sesonkikasviksia sekä raikkaita rahka- ja sitrusherkkuja.

Pääsiäisruoka yhdistää kevään ihanimman ruokasesongit ja raikkaat maut. Perinteisesti pääsiäisruoat ovat olleet lammaspainotteisia, mutta pöytään voi kattaa monenlaista herkkua. Katso perinteiset reseptit ja uudet ideat pääsiäisruokiin!

Lue lisää: Näin onnistut lampaanlihan valmistamisessa – kokosimme parhaat lammasreseptit sekä vinkit marinointiin ja lisukkeisiin

Pääsiäisenä juhlapöytä notkuu erilaisista ruokalajeista aina alkupaloista jälkiruokiin saakka. Pääsiäisen resepteissä on yhtä paljon vaihtoehtoja kuin on kokkejakin. Arvostitpa sitten helppoutta, modernia otetta tai perinteisiä, hyväksi havaittuja klassikoita, reseptiemme joukosta löydät taatusti suosikkisi pääsiäisen juhlintaan.  

Pääsiäisruoka: alkuruoat

Pääsiäisateria aloitetaan herkullisista alkupaloista. Paistetut kampasimpukat ja voi-sitruunakastike on mutkaton ja rento alkuruoka. Lusikoi kuumaa kastiketta kampasimpukoiden päälle jo paistamisvaiheessa, jotta ne imevät itseensä kunnolla makua ja pysyvät mehevinä.

Vaikka lammasta tarjotaan usein pääruokana, voi se loistaa jo alkupaloissa. Pehmeä vuohenjuustokastike täydentää karitsan ulkofileestä valmistetun lammascarpaccion. Tarjoa lisänä raikasta fenkoli-rucolasalaattia.

Kananmunat ovat perinteinen pääsiäisruoka ja kuuluvat kevään juhlaan joko koristeina ja osana pääsiäisruokaa. Tarjoa täytettyjä paholaisen munia alkupaloina makean pääsiäislimpun kanssa tai kääräise keitetyn kananmunan puolikkaan ympärille raikkaasti sitruunalla marinoitu lohiviipale. 

Hehkeän vihreä avokado-kurkkukeitto on hurmaava alkuruoka. Tarjoa keittoa joko mädillä höystettynä tai versoilla koristeltuna kasvisruokaversiona.

Pääsiäisruoka: salaatit ja lisukkeet

Pääsiäinen osuu usein parsasesongin kanssa samaan ajankohtaan. Uunissa paahdetut parsat tai parsasalaatti onkin ihana tapa tarjota kevään ensimmäiset parsat. Tuoreet parsat maistuvat ja rouskuvat suussa ihanilta, kun niistä vuolee lastuja salaatin joukkoon – parsoja ei siis tarvitse keittää. Salaatti maustetaan raikkaasti hienostuneella sitruunamelissakastikkeella. Kermaiset briejuustopalat voit halutessasi korvata esimerkiksi kylmäsavulohella tai keitetyllä kananmunalla. 

Pinaatti-halloumijuustosalaatti vie kielen ja on vähän erilainen ja mukavan moderni tarjottava tuttujen pääsiäisruokien rinnalle. Rapeat suolapähkinä- ja kurpitsansiemensattumat tekevät salaatista ihanan. Seesamiöljystä sekoitettu kastike maustaa salaatin luonteikkaaksi, ja kastike sopii täydellisesti paistetun halloumin pariksi. 

Melonia ja burrataa on pääsiäisruoka, joka kaavitaan lautasilta viimeistä haarukallista myöten, sillä kermaisen täyteläinen burratajuusto, makea meloni ja chilistä sekoitettu vinaigrette muodostavat lyömättömän makutrion.

Pääsiäisen pääruoat

Lammas tai karitsa on perinteinen pääsiäisruoka, joka tarjoillaan yleensä paistin muodossa. Hitaasti haudutettu lampaan paisti ei ole vaikea valmistettava mutta vaatii aikaa. 

Monipuolisuutensa ansiosta lammas sopii myös muuhun ruoanlaittoon. Paistin sijasta pöytään voi nostaa esimerkiksi yrttimarinoituja karitsankylyksiä ja rosmariinikastiketta tai karitsan ulkofileetä vuohenjuustolla höystettyjen herneiden kanssa.

Kala sopii loistavasti pääsiäiseen, jos perinteiset lammasruoat eivät innosta. Esimerkiksi kokonaisena paahdettu siika on todella näyttävä tarjottava ja helppo valmistettava. Uunissa paistettu villisiika saa kaverikseen paahdettuja parmesaani-perunoita.

Arkinen broilerikin taipuu juhlaruoaksi, kun sen kääräisee pekoniin ja tarjoaa paistetun parsan kera. Pekoniin kääritty broileri on aivan ihana ja nopea pääsiäisruoka, sillä kaikki syntyy samassa pannussa käden käänteessä.

Perinteisten pääsiäisruokien rinnalle ovat nousseet myös pääsiäisruokien maukkaat kasvisvaihtoehdot. Porkkana-härkäpapumureke on mehevä, ruokaisa ja mukavan mausteinen. 

Ja tokihan pääsiäisenä voi herkutella myös pastalla. Sitruunapasta eli pasta al limone on taivaallisen hyvää sellaisenaan, mutta se sopii myös paistetun kalan tai äyriäisten seuralaiseksi.

Pääsiäisruoka: pääruoan lisukkeet

Pääruoan lisukkeeksi pöytään voi kattaa vaikka mitä. Esimerkiksi peruna muuntuu moneksi ja toimii loistavasti erilaisten pääruokien, mausteiden ja makuparien kanssa. Mausta perunat sitruunalla ja rosmariinilla, tee niistä suositut lyttypotut tai tarjoa vaikka gratiinin muodossa yhdessä fenkolin kanssa. 

Juurekset makeutuvat maukkaiksi uunin lämmössä. Kirpsakka feta tarjoaa uunijuuresten makeudelle herkullista vastapainoa. Paahdetut munakoisot juustokuorrutteella on ihana lisuke erityisesti lammasruokien kylkeen. 

Pääsiäisen jälkiruoat 

Pääsiäisruoka saa arvoisensa loppuhuipennuksen, kun aterian päättää pieneen makeaan. Pääsiäisen jälkiruoat ovat perinteisesti rahka- ja hedelmäpainotteisia, ja niissä maistuvat raikas sitruuna, persikat, makeat mangot, ananakset ja pirteät passiohedelmät.

Kermatilkan ja sokerin kanssa syöty mämmi ja täyteläinen pasha ovat pääsiäisen rakastetuimpia jälkiruokia, mutta tutut suosikit voi tarjota myös astetta modernimmassa muodossa. Tee mämmistä tiramisu tai tarjoa pasha vaiheeksi leivosten muodossa.

Pääsiäisaterian voi kruunata myös raikkaalla sitrussemifreddolla, valkosuklaavanukkaalla tai limettiposseteilla 

Valkosuklaavanukas on helppo herkku. Valkosuklaa makeuttaa ja hyydyttää jogurttivanukkaan lusikoitavaksi. Kauniista purkista tarjoillun jälkiruoan voi nostaa jääkaapista suoraan tarjolle. Sitruslikööritilkalla maustetut hedelmät kruunaavat jälkiruoan pirskahtelevan raikkaaksi.

Suklaa on pääsiäisen sesonkimaku, kuuluvathan suklaamunat erottamattomana osana monen pääsiäiseen. Itse tehty pääsiäissuklaalevy on mainio vaihtoehto munien sijaan ja sopii myös kivaksi pieneksi pääsiäis­lahjaksi ystävälle, naapurille tai isovanhemmille.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Helppo pääsiäisateria syntyy kevään kunniaksi

X