Ruoka

Paras raparperipiirakka ja viisi muuta uskomattoman ihanaa raparperiherkkua

Kesän ensimmäiset raparperit pilkotaan tietysti piirakkaan, mutta raparperi sopii myös moniin muihin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Tässä kuusi parasta kesäherkkua raparperista.
15.6.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Vanilja-raparperipiirakka

Kesän parhaan raparperipiirakan juju on suloisessa vanilja-mascarponetäytteessä, joka kesyttää kirpsakan raparperin. Vanilja-raparperipiirakka on niin mehevä ja maukas, ettei sen kasveriksi kaipaa edes erillistä kastiketta.

vanilja-raparperipiiras

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Helppo, Annosmäärä: 10

Ainekset

Pohja:

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita

Täyte

1 pussi vaniljakastikejauhetta
1,5 dl maitoa
1 dl purkki (250 g) mascarponejuustoa
1 kananmuna
250 g raparperia

Valmistusohje:

1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna huolella vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja pyöräytä nopeasti taikinaksi.

2. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

3. Sekoita vaniljakastikejauhe kulhossa maitoon ja anna seistä muutama minuutti.

4. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja kananmuna.

5. Valuta vaniljaseos piirakkapohjan päälle ja levitä tasaisesti.

6. Paloittele raparperit ja asettele piirakan pinnalle.

7. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunin keskitasossa 25–30 minuuttia.

Marengin ystävän raparperikakku

Marengin ystävät, huomio! Tämä raparperikakku on teille. Hurmaava marenkipilvi hunnuttaa mehevän raparperikakun, jonka pieni villi lisä syntyy ripauksesta kanelia ja karemummaa. Tarjoiluun sopii peritesesti vaniljajäätelö, mutta kokeile myös lemon curdilla maustettua turkkilaista jogurttia.

raparperi-marenkikakku

Valmistusaika: Yli 60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 9

Ainekset

3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl turkkilaista jogurttia
125 g voita sulatettuna
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,3 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
300 g raparperipaloja

Päälle

3 kanamunanvalkuaista
1 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl mantelilastuja

Valmistusohje:

1. Kuori ja viipaloi raparperit. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon vuorotellen jogurttia, jäähtynyttä voisulaa ja jauhoseosta. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun, 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Levitä raparperipalat tasaisesti taikinan päälle. Pane kakku 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi ja valmista sillä aikaa marenki.

2. Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi, lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Levitä marenki taikinan pinnalle ilmavasti ja ripottele päälle mantelilastuja.

3. Pane kakku takaisin uuniin ja jatka kypsentämistä 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Mikäli pinta tummuu, peitä se alumiinifoliolla.

4. Tarjoa raparperikakku joko kylmänä tai lämpimänä sitruunatahnalla maustetun jogurtin tai hieman pehmenneen vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki: Voit tehdä kakun helposti myös leivoksiksi: kaksinkertaista taikina, paista uunipannulla ja leikkaa jäähtyneenä paloiksi.

Raparperi-semifreddo

Alkukesän viilein jälkiruoka tulee tässä. Raparperi-semifreddo kootaan raikkaasta raparperihillosta ja valkosuklaisesta mascarponevaahdosta. Päällä rouskuvat paahdetut pistaasipähkinät.

raparperi-semifreddo

Valmistusaika: Yli 2 h, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 6

Ainekset

4 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
1 dl tomusokeria
1 sitruunan mehu
100 g valkosuklaata
3 dl raparperihilloa
2 dl paahdettuja pähkinöitä rouhittuina

Valmistusohje

1. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka kelmulla.

2. Mittaa kulhoon kuohukerma ja mascarpone. Vatkaa käsin niin, että seos muuttuu paksuhkoksi vaahdoksi. Lisää myös sokeri ja sitruunamehu. Sulata valkosuklaa ja kääntele se hieman jäähtyneenä kerma-mascarponeseokseen.

3. Lusikoi puolet raparperihillosta vuoan pohjalle ja lisää puolet kerma-mascarponeseoksesta. Tee toiset kerrokset hilloa ja kermaseosta. Ripottele pinnalle paahdetut ja rouhitut pähkinät.

4. Peitä vuoka kelmulla ja pakasta. Ota semifreddo huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa ja leikkaa viipaleiksi. Tarjoile heti.

Uuniraparperipaistos ja manteli-kauramuru

Jos haluat päästä raparperin makuun helposti ja nopeasti pilko varret raparperipaistoksen täytteeksi. Rapsakka uuniraparperipaistos syntyy rouhituista manteleista, kaurahiutaeista, sokerista sekä voista ja tuo nopean helpotuksen herkkunälkään. Mutkaton paistos onnistuu vaivatta myös mökkiolosuhteissa. Tarjoa muruseoksella peitetyt raparperit lämpiminä vaniljajäätelön ja kirsikoiden kanssa.

raparperipaistos

Valmistusaika: 30–60 min, Vaikeusaste: Helppo

Ainekset

5 ohutta raparperinvartta
3 rkl sokeria

Muruseos

50 g rouhittuja manteleita
1/2 dl kaurahiutaleita
50 g voita
2 rkl fariinisokeria
1/4 tl kanelia
1/2 tl vaniljasokeria

Lisäksi

vaniljajäätelöä
kirsikoita

Valmistusohje

1. Pätki raparperit 10 sentin paloiksi, pane palat voilla voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle sokeri. Peitä vuoka foliolla.

2. Mittaa mantelirouhe, kaura­ hiutaleet, paloiteltu voi ja fariini­sokeri paistinpannulle. Kuumen­na sekoitellen, kunnes muruseos saa vähän väriä.

3. Kypsennä raparperipaloja fo­liolla peitetyssä vuoassa 200­-as­teisessa uunissa 15 minuuttia. Poista folio. Jatka kypsennystä tarvittaessa vielä hetki. Ripottele päälle muruseos. Nauti jäätelön ja kirsikoiden kera.

Raparperi-dallaspullat

Raparperit voi sujauttaa myös dallaspullien väliin. Täytteeseen käytettävä raparperihilloke sopii sellaisenaan myös vaniljajäätelön kaveriksi.

raparperi-dallaspullat

Valmistusaika: Yli 2 h, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 32

Ainekset

Taikina:

2,5 dl maitoa
25 g tuoretta hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
ripaus suolaa
7 dl vehnäjauhoja (noin)
75 g voita tai margariinia

Täyte:

1 prk maitorahkaa (250 g)
1 pkt vaniljakastiketta
2 dl raparperihilloketta
1 rkl vaniljasokeria
(sokeria maun mukaan)

voiteluun:

1 muna

Valmistusohje

Liuota tuore hiiva haalean maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja mineraalisuola. Alusta vehnäjauhot taikinaan ja lisää niiden joukossa kuivahiiva, jos käytät sitä.

Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30 x 70 cm).

Sekoita keskenään kaikki täyteaineet (raparperihillokkeen ohje) ja levitä täyte taikinalevyn päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa rulla 32 osaan. Jos haluat pullista muhkeampia, leikkaa rulla paksummiksi paloiksi, jolloin pullia tulee vähemmän. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia. Voitele kohonneet pullat munalla ja paista 225 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia.

Vaniljaletut ja raparperisiirappi

Näissä herkkuletuissa loistavat alkukesän ihanat maut. Vaniljalettujen kanssa tarjotaan raparperisiirappia, mansikoita ja nektariinia.

vaniljaletut ja raparperisiirappi

Valmistusaika: 30-60 min, Vaikeusaste: Keskitaso, Annosmäärä: 4

Ainekset

2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria tai 1 rkl sokeria

Siirappi:

2 dl vettä
1 l paloiteltua raparperia
2 1/2 dl sokeria

Lisäksi:

mansikoita
nektariineja
kermavaahtoa

Valmistusohje

1. Tee ensin siirappi. Pane vesi ja raparperipalat kattilaan. Keitä, kunnes raparperi on soseutunut. Painele seos siivilän läpi toiseen kattilaan. Lisää sokeri ja keitä siivilöityä seosta 5–10 minuuttia tai kunnes se on siirappimaisen sakeaa.

2. Sekoita munat maitoon, lisää vaniljakastike. Vatkaa jauhot taikinaan, lisää mausteet. Anna taikinan tekeytyä jonkin aikaa.

3. Paista taikinasta voissa isoja räiskäleitä tai pieniä lettuja. Tarjoa letut vastapaistettuina siirapin, mansikoiden, paloiteltujen nektariinien ja kermavaahdon kanssa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *