Ruoka

Parhaat boolit uudenvuoden juhliin: vinkit ja reseptit

Pirskahtelevaa, kuplivaa, raikasta vai mausteista boolia? Valitse tunnelman ja muun tarjottavan mukaan tästä parhaat boolivinkit uudenvuoden juhlaan.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Booli on kätevä tarjottava juhlissa, joissa on paljon porukkaa. Juoma on helppo valmistaa ja vieraat hoitavat tarjoilun itse. Boolimaljan ympärillä syntyy keskustelua, kuhinaa ja juhlatunnelmaa.

Käytä booliin tuoreita, raikkaita makuja. Vaikka boolin voi tehdä monenlaisista juomista ja hedelmistä, kannattaa valita makuyhdistelmät harkiten. Hyvä booli on maultaan marjainen tai hedelmäinen ja raikas.

Mitä juomia booliin?

Booliin sopivat kirkkaat väkevät viinat ja vaikkapa makuvodkat. Boolin voi kuitenkin helposti pilata lorauttamalla siihen liikaa viinaa. Jos haluat tarjota juomaa useamman lasin, ei kannata tyrmätä vieraita heti ensimmäisellä kupposella.

Erilaiset liköörit toimivat myös boolissa. Jos likööri on kovin makeaa, kannattaa mehuksi ja virvoitusjuomaksi valita vähemmän sokerinen juoma.

Raikas booli syntyy esimerkiksi pelkästä mehusta, virvoitusjuomasta, kuohuviinistä ja marjoista tai hedelmistä. Booliin parhaiten sopiva mehu on täysmehu.

Booli_ja_limonadi

Perinteisen boolin kaava:

  • 1 plo väkevää (50 cl)
  • 1 plo makeaa (esim. likööriä) (50 cl)
  • 1 l mehua
  • 1,5-2 l hiilihapollista juomaa

Viilennä boolin ainekset

Boolin valmistaminen vaatii pientä ennakointia. Viilennä hyvissä ajoin kaikki boolin ainesosat ja laita booliin tarvittavat jääpalat ajoissa pakastimeen. Jääpalat kannattaa valmistaa boolin makumaailmaan sopivasta mehusta. Kun jäät sulavat, booli ei vesity, vaan maut säilyvät ryhdikkäinä koko tarjoilun. Lisää hiilihappoiset ja kuplivat juomat booliin vasta juuri ennen tarjoilua.

Kuinka paljon boolia tarvitaan?

Kun mietit, paljonko boolia on tarpeeksi, käytä ohjenuorana noin puolentoista desin annosta ja varaudu ainakin kolmeen annokseen juhlavierasta kohden. Boolin määrä riippuu myös muista juhlajuomista. Varaa tarjolle alkoholillisen boolin lisäksi alkoholiton vaihtoehto.

Glögiboolissa on häivähdys joulua

Lämmittävä glögibooli on kuin talvisangria. Se on hyvä vaihtoehto etenkin, jos juhlissa piipahdellaan ulkona katselemassa rakettien loistetta. Simppeli lämmin booli tehdään valmiista punaviiniglögistä ja kuivasta omenasiideristä. Kanelitanko, appelsiininsiivut ja tähtianikset lisätään kuumaan juomaan ja tarjoillaan joko heti lämpimänä tai pidetään tarjolla lämmitysalustalla, tuikkukynttilän päällä.

Resepti: glögibooli

Kuohuva booli sopii uudenvuoden tunnelmaan

Jos glögibooli tuntuu liian raskaalta juomalta, kokeile kepeämpää versiota, josta löytyy samaa mausteisuutta. Säväytä kuohuviinibooli karpalolta maistuvalla glögisiirapilla. Rosékuohuviini tuo juomaan kauniin värin. Kuohuva glögibooli koristellaan karpaloilla ja appelsiiniviipaleilla.

kuohuva glögimalja

Resepti: kuohuva glögimalja 

Booli tuo lupauksen kesästä

Moneen makuun istuva, persikkainen, pirskahteleva booli vie makumatkalle kevääseen ja kesään. Raikas juoma saa lisäsävyä tuoreesta kurkusta.

raikas booli

Resepti: raikas booli 

Boolia sinkkuelämän tyyliin

Nostalgiaboolissa maistuu karpalon ja limetin raikas hapokkuus. Jos pidät cosmopolitan-drinkistä, pidät cosmoboolistakin. Sinkkuelämää-tv-sarja toi cosmon kaikkien sarjan fanien huulille 1990-luvun lopulla. Cosmoboolin jääpalat kannattaa tehdä karpalomehusta, näin juoma ei vetisty ja sen väri säilyy hehkuvan punaisena.

Resepti: cosmobooli 

Kannullinen mojitoa

Uudenvuoden bileet polkaistaan käyntiin mojito-kannullisella. Kuubalainen klassikkodrinkki, mojito, toimii myös kannusta tarjoiltuna. Perinteiseen mojitoon käytetään limetinmehua, minttua, sokeria, vaaleaa rommia ja kuplavettä.

Mojito-kannu (8-10 annosta)
4 limettiä
noin 1 dl ruokosokeria
1 ruukku tuoretta minttua
3 dl vaaleaa rommia
7-8 dl kivennäisvettä
Pese limetit kuumalla vedellä ja lohko boolimaljaan. Lisää sokeri ja mintun oksat. Survo aineksia esimerkiksi perunasurvimella sen verran, että limetistä ja mintusta irtoaa makua.  Kaada maljaan rommi. Voit tehdä tämän hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta maut imeytyvät rommiin. Lisää juuri ennen tarjoilua kivennäisvesi ja runsaasti jäitä. Sekoita huolellisesti.

Hapokkaan karpalon ystävä tarjoaa pink mojito -boolia. Pink mojitosta saat kätevästi alkoholittoman vaihtoehdon, kun kaadat kannuun puolet karpalomehua ja puolet Russchian-mikseriä.

resepti: pink mojito 

Varaa tarjolle alkoholitonta boolia

Herukkainen booli

Mustaviinimarjamehusta ja tuhdista tuorepuristetusta omenamehusta syntyy sitruunalimonadin kanssa maukas ja vahvan värikäs juoma.

Resepti: alkoholiton booli 

Maustettua kivennäisvettä

Kurkku-limettibooli on oikeastaan kurkulla, limetillä ja tuoreella mintulla maustettu kivennäisvesikannu. Raikas juoma sopii hyvin etenkin niille, jotka pitävät vähemmän makeista juomista.

kurkku-limettijuoma

Resepti: kurkku-limettidrinkki

Suolaisia suupaloja boolin kaveriksi

Suolapähkinätikut
Tomaatti-oliivicrostinit 
Parmesaanioliivit 

Katso tästä uudenvuoden juhliin sopivia booli- ja drinkkireseptejä:

Omenainen booli
Ananasdrinkki
Greippi-rosmariinijuoma 
Puolukkakuohu
Kotiliesi.fi: vaalea sangria

X