Ruoka

Parhaat kakut juhlapöytään – 7 juhlavinta täytekakkua ja juustokakkua

Näyttävä ja herkullinen kakku on juhlapöydän kuningatar. Oli kyseessä sitten äitienpäivä, valmistujaiset, rippijuhlat tai muu perhejuhla, näiden näyttävien kakkujen joukosta löydät varmasti suosikkisi.
7.5.2018 Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Mansikka-juustokakku

mansikka-juustokakku

Tämä näyttävä herkku yhdistää juhlien kaksi ikisuosikkia: juustokakun ja mansikkakakun. Hurmaavan mansikka-juustokakun juju piilee kahdessa täytteessä. Toisessa on makeaa mansikkaa, toisessa raikasta limettiä.

Annosmäärä: 20, Valmistusaika: Yli 60 minuuttia, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

200 g Digestive-keksejä
75 g margariinia

limettitäyte:

300 g maustamatonta tuorejuustoa
1.5 dl sokeria
limetin raastettu kuori + mehu
5 dl vispikermaa
liivatelehteä

mansikkatäyte:

300 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g makeutettua mansikkasosetta (pakaste)
5 dl vispikermaa
liivatelehteä

koristeluun:

tummaa ja valkoista suklaata

Valmistusohje

1. Tarvitset kakun valmistamiseen kaksi irtopohjaista kakkuvuokaa, halkaisijaltaan 24 cm ja 28 cm. Vuoraa molempien vuokien pohjat leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sekoita niihin margariini. Painele seos isomman irtopohjavuoan pohjalle.

2. Tee ensin limettitäyte. Sekoita sokeri, tuorejuusto sekä limettiraaste ja -mehu toisiinsa. Anna liivatteiden pehmetä kylmässä vedessä ja liuota ne sitten tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita vähän tuorejuustoseosta liivateliuoksen joukkoon ja lisää seos täytteeseen. Kääntele lopuksi vaahdotettu kerma täytteeseen. Kaada täyte pienempään vuokaan ja pakasta kaksi tuntia, näin saat kakulle kauniin limettisydämen.

3. Tee mansikkatäyte, kun limettitäyte on jäätynyt. Valmista se limettitäytteen tapaan. Kaada osa mansikkatäytteestä pohjan päälle, nosta keskelle limettitäyte ja kaada vuokaan loput mansikkatäytteestä. Anna kakun hyytyä.

Koristelu:

Sulata sekä valkoista että tummaa suklaata. Pane suklaat muovipusseihin ja leikkaa kulmiin hyvin pienet reiät. Pursota suklaasta herkkiä koristeita hyytyneen kakun pinnalle.

 

Sitruuna-marenkikakku

sitruuna-marenkikakku

Sitruuna-marenkikakkua rakastavat kaikki. Kun välissä on pehmeää tuorejuusto-kermatäytettä, varaudu siihen että kakku katoaa viimeistä murua myöten. Suosikkikakun koukuttavuus piilee raikkaan sitruunan ja makean marengin yhdistelmässä. Sitruuna-marekikakku sopii erityisesti niille, jotka tykkäävät nähdä leivonnaisen eteen hieman enemmän vaivaa.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi, Vaikeusaste: Vaativa

Ainekset:

250 g Wilhelmiina- tai murokeksejä
100 g sulatettua voita
3 rkl sitruunatahnaa (lemoncurd)

täyte:

7 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g rahkaa
2 dl kuohukermaa
1.3 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 ison sitruunan mehu

marenki:

1.8 dl sokeria
0.5 dl vaaleaa siirappia
3 munanvalkuaista

Valmistusohje

1. Hienonna keksit joko monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulinta käyttäen. Sekoita muruihin voisula ja sitruunatahna. Peitä noin 23 cm:n kokoisen irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Painele muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä pakastimessa.

2. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita rahka, tuorejuusto ja 1 dl sokeri vatkaimella keskenään. Lisää seokseen sitruunankuoriraaste ja -mehu. Vatkaa kerma ja loput sokerista vaahdoksi. Kääntele vaahto täytteeseen.

3. Mittaa kattilaan 1/2 dl vettä ja lisää kuivaksi puserretut liivatelehdet. Kuumenna sekoitellen miedolla lämmöllä, kunnes liivate liukenee täysin. Anna jäähtyä hetki ja valuta liuos ohuena nauhan täytteeseen samalla hyvin sekoittaen. Anna täytteen hyytyä kiisselimäiseksi ja kaada se kakkupohjan päälle. Peitä ja anna hyytyä jääkaapissa vaikka yön yli.

4. Mittaa marenkia varten kattilaan sokeri, siirappi ja 3/4 dl vettä. Kuumenna sekoittaen kiehumapisteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää kuuma siirappiseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 10 minuuttia kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää.

5. Levitä parin sentin kerros marenkia kakun pinnalle ja pursota tai lusikoi loput keoiksi kakun pinnalle. Ruskista marenkia hieman joko polttimella tai uunin grillivastuksen alla.

Red velvet -kakku

Red velvet -kakku

Alkujaan amerikkalainen Red velvet -kakku kerää kehut juhlapöydässä. Kakku on punaista samettia tarkoittavan nimensä mukaisesti punainen ja suutuntumaltaan samettisen pehmeä. Tuorejuustokuorrutuksessa maistuu raikas sitruuna.

Annosmäärä: 10, Valmistusaika: Yli 2 h, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

4 kananmunaa
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta
1-2 tl suolaa
1.5 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
1.5 dl rypsiöljyä
3 dl piimää
2 rkl punaista elintarvikeväriä

tuorejuustotäyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
100 g voita
3 rkl lemon curd -sitruunatahnaa
2 dl tomusokeria
puolikkaan sitruunan mehu

täytteeseen ja koristeluun

1.5 l tuoreita marjoja (esim. pensasmustikoita, vadelmia, punaisia viinimarjoja)

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita vaahdon joukkoon. Lisää etikka, öljy, piimä ja elintarvikeväri ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin 1,5 litran vetoiseen vuokaan. Paista uunin keskitasolla tunti. Kokeile kypsyyttä hammastikulla. Jätä kakkupohja hetkeksi vuokaan, kumoa sitten ritilälle ja anna jäähtyä.

2. Tee tuorejuustotäyte. Vaahdota voi ja tuorejuusto keskenään. Lisää sitruunatahna ja -mehu. Lisää seokseen lopuksi mukaan tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi massaksi.

3. Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi terävällä veitsellä. Levitä kerrosten väliin kuorrutusta ja tuoreita vadelmia. Levitä loput tuorejuustosta kakun päälle kuorrutukseksi. Koristele täytekakku lopuksi tuoreilla marjoilla.

Monikerroksinen ballerinakakku

suklaa-mascarponekakku

Korkeuksiin kohoava ballerinakakku yhdistää suklaiset kakkukerrokset, pehmeän mascarponejuuston ja kirpeän mustaherukan. Suklaa-mascarponekakun pohjat on paistettu kolmessa minivuoassa, mutta voit tehdä pohjan yhdessä isommassa vuoassa. Tällöin kakkuun tulee vähemmän kerroksia.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

pohja:

150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1.5 dl kaakaota
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2.5 dl kädenlämpöistä maitoa

kostutus:

1.5 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

täyte:

300 g mustaherukoita
0.5 dl sokeria
0.3 dl perunajauhoja
2.5 dl maitoa
1 keltuainen
125 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
3 liivatelehteä

pinnalle:

2 dl kuohukermaa
75 g mascarponejuustoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
herukoita

Valmistusohje

1. Peitä kakkuvuokien/vuoan pohja leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota reunat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa rasva ja sokeri hyvin keskenään. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Lisää kuivat aineet ja maito vuorotellen taikinaan. Kaada taikina vuokiin/vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 25/50 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota vuoasta.

2. Leikkaa pienet kakkupohjat kahteen, iso kolmeen osaan. Kostuta pohjat vaniljamaidolla.

3. Kuumenna herukat ja painele ne sileäksi soseeksi siivilän läpi. Pane maito, sokeri, perunajauhot ja keltuainen kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Lisää mascarpone ja anna kiisselin jäähtyä. Anna liivatteiden pehmetä kylmässä vedessä ja sulata ne mikrossa. Sekoita marjasose ja liivatteet kiisseliin.

4. Leivitä täyte huolellisesti pohjien väliin. Peitä kakku kelmulla, pane päälle leikkuulauta ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli.

5. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi sokereiden kanssa. Kääntele sekaan mascarpone. Levitä kuorrutus kakun päälle. Jos haluat pursottaa osan vaahdosta kakun pinnalle, käytä 3 dl kermaa. Koristele kakku marjoilla.

Kääräisty mansikkakakku

kääräisty mansikkakakku

Tämä hauska mansikkakakku kootaan kääretorttuviipaleista. Välissä on raikasta sitruunarahkaa, suklaarouhetta sekä tuoreita mansikoita. Kauniit koristeet teet koivunlehdistä tai esimerkiksi syötävistä kukista.

Annosmäärä: 8, Valmistusaika: Yli 60 minuuttia, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

pohja:

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:

2 dl mansikkahilloa

pinnalle:

2 prk sitruunarahkaa
1 l tuoreita mansikoita
100 g tummaa suklaata rouhittuna

koristeluun:

koivun- tai mintunlehtiä
kuivattuja laventelin kukkia

Valmistusohje

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos pienissä erissä nopeasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin kahdeksan minuuttia tai kunnes taikinalevy on kypsä ja kimmoisa myös keskeltä.

2. Laita pöydälle toinen leivinpaperi ja ripottele sille tasaisesti hienoa sokeria. Kumoa taikinalevy sokeroidun paperin päälle. Anna jäähtyä ja poista pohjaleivinpaperi.

3. Levitä hillo levylle ja kääri levy pitkältä sivulta alkaen paperin avulla napakalle rullalle. Kääri rulla paperiin ja nosta hetkeksi jääkaappiin.

4. Leikkaa jäähtynyt kääretorttu kahdeksaksi tasakokoiseksi palaksi. Nosta neljä palaa kakkuvadille leikkuupinta ylöspäin. Levitä päälle purkki sitruunarahkaa ja ripottele päälle puolitettuja mansikoita sekä suklaarouhetta. Nosta päälle loput torttupalat ja levitä pinnalle toinen purkki sitruunarahkaa. Koristele mansikoilla, suklaarouheella, mintun tai koivunlehdillä ja laventelilla. Tarjoile heti.

Vinkki! Kakkua varten voi kääretortun valmistaa hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin. Kokoa kakku hetkeä ennen tarjoilua.

Marenki-suklaa-kinuskikakku

marenki-suklaa-kinuskikakku

Runsaassa ja rennossa trendikakussa maistuvat gluteeniton mantelimarenki, passionhedelmä, suolakinuski, marjat ja pähkinät. Ja mikä parasta, reunoja ei tarvitse koristella, vaan ne jätetään rennosti paljaiksi. Tee kakkupohjat ja kinuskitäyte jo edellisenä päivänä ja kokoa kakku tarjoamispäivänä.

Valmistusaika: Vähintään vuorokausi, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

Pohja:

4 dl mantelijauhetta
4 dl tomusokeria
1 sitruunan raastettu kuori
5 munan valkuaista
punaista elintarvikeväriä

Kinuskitäyte:

1 1/2 dl kuohukermaa
1 dl ruokosokerisiirappia
1 rkl kaakaojauhetta
5 keltuaista
100 g hienonnettua maitosuklaata
1/2 tl sormisuolaa

Kermatäyte:

4 1/2 dl kuohukermaa
4 rkl tomusokeria
6–7 passionhedelmää
tilkka sitruunamehua

Väliin ja päälle:

300–400 g tuoreita marjoja
(1 dl macadamiapähkinöitä)

Valmistusohje:

1. Sekoita mantelijauhe, desi tomusokeria ja sitruunankuoriraaste keskenään.

2. Vatkaa valkuaiset hyväksi vaahdoksi, lisää joukkoon kolme desiä tomusokeria. Vatkaa marenki kiiltäväksi ja kiinteäksi.

3. Kääntele elintarvikeväri ja mantelijauheseos varovasti marenkiin. Kuumenna uuni 150-asteeseen (kiertoilmauuni) tai 170-asteeseen (tavallinen uuni).

4. Piirrä kahdelle leivinpaperiarkille yhteensä kolme tai neljä halkaisijaltaan 20–25 sentin kokoista ympyrää. Levitä taikina lastalle ympyröihin. Kypsennä pohjia pelti kerrallaan 20–25 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä peltien päällä.

5. Mittaa kinuskia varten kerma, siirappi, kaakaojauhe ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa, älä keitä. Lisää suklaa ja suola. Anna täytteen jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. Pane kinuski pursotinpussiin.

6. Jos haluat käyttää kakkuun myös macadamiapähkinöitä, paahda ne vaaleanruskeiksi kuivalla pannulla ja rouhi karkeasti.

7. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Siivilöi sekaan passionhedelmien hedelmäliha. Lisää joukkoon vähän sitruunamehua.

8. Levitä pohjille passionkermaa ja marjoja (sekä pähkinärouhetta). Pursota päälle kinuskia. Toista kerrokset. Peitä kakun pinta kermalla.

9. Siirrä kakku tarjoiluvadille ja koristele marjoilla, kinuskilla ja pähkinöillä.

Marjainen juustokakku

marjainen juustokakku

Uunissa paistettu juustokakku saa päällensä komean keon marjoja. Näin se muuntuu täydellisesti keväisen juhlapöydän kaunottareksi. Yhtä aikaa raikas ja ihanan täyteläinen marjainen juustokakku on juuri niin herkullinen kuin klassiselta jenkkiherkulta voi odottaakin.

Annosmäärä: 16, Valmistusaika: Yli 60 minuuttia, Vaikeusaste: Keskitaso

Ainekset:

pohja:

125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa
1 dl kermaa
1 dl maissitärkkelystä
5 dl marjoja (mustikoita, vadelmia)

Valmistusohje

1. Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seos siivilän läpi muiden aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

2. Peitä irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reuna. Taputtele taikina vuokaan.

3. Mausta tuorejuusto sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää munat, kerma sekä maissitärkkelys ja sekoita täyte tasaiseksi. Sekoita marjat varovasti täytteen joukkoon. Kaada täyte taikinan päälle vuokaan.

4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kytke lämpö pois ja jätä kakku uuniin puoleksi tunniksi. Anna kakun jäähtyä, irrota vuoan reunat ja nosta kakku tarjolle.

Juttua muokattu 8.5.2018 klo 09.01, korjattu mansikka-juustokakun resepti.

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi