Ruoka

Perinteiset teenkeittimet

Teksti:
Anna.fi

Länsimaissa käytetään enimmäkseen pussiteetä, joka on usein laadukasta irtoteetä pakattaessa syntyvää jätettä. Niinpä pussien sijasta kannattaakin käyttää irtoteetä.

Perinteiset teenkeittimet

Teen hauduttamisen monet menetelmät

Teen haudutus

Saatavissa on haudutuspusseja, siiviläsaksia ja erilaisia haudutusmukeja. Kuvassa edessä on hopeinen vanha englantilainen “teetalo”, joka lasketaan teellä täytettynä kuppiin hautumaan.

Teen haudutuskannuja

Kokoelma erilaisia haudutuskannuja. Varsinaisesti kahville tarkoitettua pressopannua voi käyttää erinomaisesti myös teen haudutukseen, mutta ei samaa kumpaankin tarkoitukseen. Edessä on pieni, yhden kupin haudutuskannu.

Samovaari

Samovaari on perinteinen teenkeitin. Vanhoissa samovaareissa vesi kuumennettiin sen vesisäiliössä olevaan putkeen pantujen hehkuvien hiilien avulla. Väkevä tee haudutetaan kannen päällä olevassa kannussa. Siitä sitä kaadetaan teelaseihin, joissa se laimennetaan oman maun mukaiseksi.

Tänä päivänä samovaarit ovat sähköllä lämmitettäviä vedenkeittimiä. Jos tällaisen tuo itse Venäjältä matkamuistona, se kannattaa viedä sähköliikkeeseen tai sähkölaitekorjaamoon tarkistettavaksi, että sen käyttö on turvallista. Vanhasta kuparisesta tai messinkisestä samovaarista on syytä tarkistaa, että sen tinaus sisäpuolella on kunnossa.

Lue myös tee-lajeista.

Teksti: Antti Purhonen
Kuvat: Arto Wiikari,
ylin kuva colourbox

X