Ruoka

Pipsa Hurmerinnan helpot kasvisreseptit: jumalainen perunasalaatti, trendikäs chalupa ja muut ihanat vegeruoat

Kokki Pipsa Hurmerinnan kesäkokkauksen avainsana on helppous. Hänen kasvisruoissaan on aineksia kohtuullisesti mutta makuja ja herkullisia oivalluksia sitäkin enemmän.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Kristiina Kurronen, Heli Hirvelä/Otavamedia

Mansikoilla, uusilla perunoilla ja kaikilla kasviksilla on paikkansa Pipsan lomakeittiössä. Hän on koonnut suosikkiohjeensa myös Pipsan keittiössä -kirjaansa.

Kokki Pipsa Hurmerinnan kesäkokkauksen avainsana on helppous. Hänen kasvisruoissaan on aineksia kohtuullisesti mutta makuja ja herkullisia oivalluksia sitäkin enemmän.

Mökillä lomaillessaan Pipsa Hurmerinta ei vietä aikaansa keittiössä vaan joko lojuu lempipaikassaan riippukeinussa tai häärää uuden savustuskaappinsa kimpussa.

– Olemme aivan hurahtaneita savustamiseen. Tämä uusi pönttömallinen savustin taitaa olla jo neljäs omistamamme savustuslaite, Pipsa kertoo.

Mökillä savustetaan kaikkia mahdollisia kasviksia. Savustetusta munakoisosta tehtyä baba ganoushia Pipsa ylistää taivaan mannaksi. Tänä kesänä kokeiltavaksi pääsevät myös savuperunat.

Kasvisvoittoisen ruoan rinnalla mökillä syödään myös paljon kalaa, esimerkiksi ekologista ja edullista muikkua. Pipsa muisteli, että viime kesänä Tampereen hallissa muikun kilohinta oli alle 4 euroa.

Uusien perunoiden kanssa parasta, suorastaan vaarallisen hyvää, on Mysi Lahtisen ohjeen mukaan tehty sipulikastike. Varsineen silputut sipulit kuullotetaan voissa ja haudutetaan kasvisliemikuutiolla maustetussa kermassa.

– Rakastan uusia perunoita, mutta jonkin verran niiden syöntiä pitää rajoittaa, ne kun tuppaavat sipulikastikkeen kanssa syötyinä jäämään vyötärölle, Pipsa sanoo ja naurahtaa.

Katso Pipsa Hurmerinnan lomakeittiön suosikkireseptit: Sarin pavut, retiisi-fetasalaatti, jumalainen perunasalaatti ja chalupa.

Resepti: Sarin pavut

Aasialaiset vihreät pavut
Japanilaisen Sari Kitamuran yksinkertainen ja tyylikäs papuresepti vei Pipsan sydämen heti ensimaistamisella. Mustia seesaminsiemeniä myydään muun muassa luomuelintarvikekaupoissa.

Ainekset:

  • 200 g vihreitä papuja
  • 2 rkl vaaleita seesaminsiemeniä
  • 3 rkl mustia seesaminsiemeniä
  • 1/2 rkl sokeria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sakea tai valkoviiniä

Valmistusohje:

1. Huuhtele pavut ja leikkaa niistä hännät pois. Murskaa seesaminsiemenet morttelissa, lisää sokeri, soija ja sake tai viini ja sekoita.

2. Keitä iso kattilallinen vettä ja lisää pavut. Anna kiehua alle minuutti. Laita papujen kiehuessa isoon kulhoon jääkylmää vettä. Kaada pavut siivilään ja upota kylmään veteen. Näin papujen kypsyminen lakkaa, ja ne säilyttävät upean vihreän värinsä.

3. Kuivaa pavut keittiöpyyhkeen päällä, jotta kastike tarttuu niihin kunnolla. Sekoita kastike ja pavut keskenään ja tarjoile. Pavut säilyvät jääkaapissa hyvinä ainakin seuraavaan päivään.

4 annosta.

Resepti: Jumalainen perunasalaatti

peruna-sinihomejuustosalaatti
Pipsan Jumalainen perunasalaatti sopii sekä kesälounaalle että piknikille, ja se on herättänyt ihastusta myös uudenvuoden juhlissa.

Ainekset:

  • 1 kg uusia perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 2 pkt Peltola Blue – tai Aura Gold -sinihomejuustoa

Kastike:

  • 2 rkl karkeaa dijoninsinappia
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl punaviinietikkaa
  • 1 tl vaahterasiirappia tai sokeria
  • mustapippuria
  • 1 luomusitruuna
  • 1 nippu kevätsipuleita

Valmistusohje:

1. Pese perunat ja kiehauta kattilallinen vettä. Lisää kattilaan perunat ja kukkurainen teelusikallinen suolaa. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kypsymisaika on noin 20 minuuttia. On tärkeää, etteivät perunat kiehu liian kauan, jolloin salaatista tulee muusia.

2. Valmista kastike perunoiden kypsyessä. Sekoita isossa kulhossa keskenään sinappi, öljy, etikka ja siirappi tai sokeri. Lisää ripaus suolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Raasta joukkoon teelusikallinen sitruunakuorta ja puserra sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Hienonna kevätsipulit varsineen ja sekoita kastikkeeseen.

3. Sekoita kuumat perunat kastikkeeseen puulusikalla tai käsin, jos näppisi kestävät kuumaa. Kastike imeytyy parhaiten kuumiin perunoihin. Anna perunoiden jäähtyä ja kääntele sitten joukkoon kuutioitu sinihomejuusto. Lisää suolaa ja pippuria makusi mukaan.

8 annosta.

Resepti: Retiisi-fetasalaatti

retiisi-fetasalaatti
Retiisin ja mintun maut sopivat loistavasti yhteen. Kolmanneksi pyöräksi salaattikulhoon murennettu feta täydentää tämän superhelpon salaatin ruokaisammaksi.

Ainekset:

  • 1 nippu retiisejä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 luomusitruunaa
  • 100 g vahvaa fetajuustoa
  • 2 rkl silputtua minttua
  • mustapippuria

Valmistusohje:

1. Huuhtele retiisit ja leikkaa ne neljään osaan.

2. Sekoita kulhossa keskenään retiisit, öljy ja puolikkaan sitruunan mehu. Murenna joukkoon fetajuusto ja sekoita.

3. Viimeistele salaatti revityillä mintunlehdillä.

2 annosta.

Resepti: Chalupa

chalupat
Chalupa tarkoittaa espanjaksi venettä. Nämä vegeveneet on lastattu papumuhennoksella, salaatilla ja avokadolla, mutta mukaan voit myös lisätä grillattua kanaa tai kalaa.

Ainekset:

  • 2 avokadoa
  • 1 lime
  • 1 kerä jäävuorisalaattia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 maissitortillaa
  • juustoraastetta
  • smetanaa

Papumuhennos:

  • 1 sipuli
  • 1 punainen chili
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tlk (400 g) mustia käyttövalmiita papuja
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • ripaus juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikajauhetta
  • 2 dl vettä

1. Valmista ensin papumuhennos. Silppua sipuli, chili ja valkosipuli. Paista ne pehmeiksi kattilassa öljytilkassa. Huuhtele pavut siivilässä ja kaada ne kattilaan. Lisää kattilaan myös siirappi, juustokumina ja paprikajauhe.

2. Lisää kattilaan sen verran vettä, että pavut peittyvät mutta vähintään 2 dl. Keitä niin kauan, että papujen rakenne pehmenee eli noin 20–30 minuuttia. Muusaa pavut sitten sauvasekoittimella tai perunanuijalla.

3. Kokoa chalupat. Kuori avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmäliha. Puserra päälle limemehua, jotta avokadot eivät tummu. Suikaloi salaatti.

4. Kuumenna öljy pannulla ja paista tortillat molemmin puolin rapeiksi. Levitä päälle kuumaa papumuhennosta, juustoraastetta, salaattia ja avokadoa. Viimeistele annokset smetanalla ja limen mehulla.

4 annosta.

X