Ruoka

Itsenäisyyspäivän menu x 3

Itsenäisyyspäivänä kohotetaan malja ja nautitaan hyvästä ruoasta. Kutsu ystävät koolle ja valitse suosikkisi menuvaihtoehdoistamme.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Itsenäisyyspäivän aterian alkuun sopii saaristolaisleivän kanssa tarjottu mäti.

Itsenäisyyspäivänä kohotetaan malja ja nautitaan hyvästä ruoasta. Kutsu ystävät koolle ja valitse suosikkisi menuvaihtoehdoistamme.

Itsenäisyyspäivän menu voidaan toteuttaa vähällä vaivalla tai valmistaa yhdessä ystävien kanssa paneutuen. Pienistä suupaloista koottu menu sopii nauttivaksi vaikkapa Linnan juhlia seuratessa.

1. Helppo itsenäisyyspäivän menu

Karpaloilla koristellussa kuohuvassa glögimaljassa on lupaus joulusta.

Mäti on suomalaisen juhlapöydän klassikkoherkku. Mätileivät syntyvät vikkelästi, kun käytät kaupan valmista saaristolaisleipää ja muistat ottaa mädin ajoissa sulamaan. Jos haluat panostaa, leivo Teresa Välimäen ohjeella itse saaristolaisleivät. Leivän päällä tarjottava kermaisen täyteläinen ja sitruunalla säväytetty mätimousse on helppo ja hurmaava alkuruoka.

Punajuuripihvit valmistuvat helposti, kun käytät kaupan valmista punajuuri-perunasosetta. Pihvit saavat rakennetta kananmunasta. Tarjoa lisäksi yrttituorejuustokastiketta ja keitettyjä perunoita tai juhlakuntoon säväytetty gratinoitua perunamuusia.

Valmiista murotaikinasta pyöräytetään hetkessä puolukka-kinuskipiirakka aterian pääteeksi.

2. Itsenäisyyspäivän menu valmistuu yhdessä kokaten

Vadelmista valmistettu makusiirappi maustaa itsenäisyyspäivän alkumaljan.

Graavikala on suomalaisten juhlapöytien itse oikeutettu valtias. Graavaa vaihteeksi siikaa ja nauti kalaherkku kepeästi omena-piparjuurisalaatin kanssa.

Peuran routapaistin valmistus aloitetaan hyvissä ajoin jo itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana valmistamalla makuliemi. Jäinen paisti laitetaan yöksi uuniin kypsymään matalaan lämpöön ja aamulla se kastetaan makuliemeen. Paisti saa maistua noin viisi tuntia ennen tarjoilua. Tarjoa paisti karhunvatukkakastikkeen ja puolukka-savujuusto-puikulagratiinin kanssa. Gratiini toimii sellaisenaankin pääruokana, jos et välitä liharuoista.

Jälkiruokana maistuu suussa sulava ja näköhermoja kutkuttava lumikuningattaren kakku.

Itsenäisyyspäivän napostelumenu

Itsenäisyyspäivän menu rakentuu illan ohjelman mukaan. Jos tarkoitus on viettää rattoisa ilta Linnan juhlien asuja ihastellen, rakenna menu pienistä suupaloista, joita on helppo nauttia juhlia seuratessa.

Jääkellarinlohi on juhlien perinteinen ruoka. Kylvetä kala isoäidin aikaisin vinkein suolavedessä ja saat lopputuloksena tasaisesti suolautuneen suussa sulavan alkupalalohen aikaiseksi. Tarjoa lohi naposteluannoksina yhdessä metsäsienisalaatin ja marinoidun fenkolin kanssa.

Poromousse syntyy näppärästi kylmäsavupororouheesta, vaahdotetusta kermasta ja ranskankermasta. Sitruunamehu ja pippuri tuovat kermaiseen mousseen särmää. Tarjoa poroherkku ruisnäkkärin tai saaristolaisleivän päällä.

Itse leivottu, tuore omenaleipä maistuu kotimaisten juustojen kanssa. Kokoa tarjottimelle lisäksi juustojen kanssa sopivia hilloja, hedelmiä tai marjoja.

Itsenäisyyspäivän menu huipentuu tässä kokonaisuudessa kotoisiin ja tuttuihin jälkiruokiin, joissa on kuitenkin jotain uutta. Tarjolla on puolukoilla höystetty pannacotta ja tietysti kakku. Tällä kertaa kaikkien rakastamat mokkapalat leivotaan juhlan kunniaksi hauskasti kakun muotoon.

Artikkelia on muokattu 23.11.2023

Katso myös Kotiliesi.fi: Itsenäisyyspäivän juhlapalat

X