Reseptit

Baklavá-leivokset

Baklava on perintenen makea leivonnainen Lähi-idästä.

Teksti:
Arja Brück

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 annos valmista filotaikinaa
  • 350 g sulatettua suolatonta voita
  • 750 g kuorittuja, silputtuja tai jauhettuja manteleita, pistaaseja tai saksanpähkinöitä (voi olla myös sekoitus näistä kaikista)
  • 0.5 kg sokeria
  • 3 dl vettä
  • hieman sitruunanmehua
  • 2 rkl ruusuvettä (apteekista)

Valmistusohje

Keitä vettä, sokeria ja sitruunanmehua noin 10 minuuttia kattilassa ilman kantta. Lisää ruusuvesi ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä ja nosta kattila jääkaappiin odottelemaan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele nelikulmainen, hieman filoarkkia pienempi uunivuoka. Voitele filoarkit voisulalla. Asettele puolet arkeista vuokaan niin, että niiden reunat kääntyvät hieman vuoan reunoille. Levitä arkeille silputut mantelit tai pähkinät ja päälle loput arkit. Leikkaa arkkipino neliöiksi terävällä veitsellä pohjaan asti.

Paista noin 25 minuuttia, vähennä lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista toiset 25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja näyttää rapealta.

Ota vuoka uunista ja valele sokeriseoksella. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi aiemmin tehtyjä leikkausjälkiä pitkin.

X