Reseptit

Gulassikeitto

Unkarilaiseen perinneruokaan kuuluva gulassi valmistetaan naudasta, mutta keitto onnistuu myös porsaan kasslerista. Paprikajauhe antaa ruoalle sen tutun maun.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kg lihaa (porsaan kasleria ja naudan lapaa tai etuselkää)
  • 1-2 sipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • öljyä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • ½ tl kuminaa
  • mineraalisuolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1½-2 l vettä
  • 1 pieni pullo (37,5 cl) punaviiniä
  • 2-3 porkkanaa
  • pala mukulaselleriä
  • 4-6 perunaa
  • 2 paprikaa
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 1 putkilo (140 g) tomaattipyreetä

Lisäksi:

  • persiljaa

Valmistusohje

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä, lisää lihapalat vähitellen ja ruskista ne joka puolelta kauniin värisiksi. Lisää sipulit ja valkosipuli hetkeksi joukkoon kuullottumaan.

Mausta aineet paprikajauheella, oreganolla, kuminalla sekä maun mukaan mineraalisuolalla. Lisää vesi sekä punaviini ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

Kuori ja kuutioi porkkanat, mukulaselleri sekä perunat. Huuhdo ja halkaise paprikat. Poista niistä kanta sekä siemenet ja paloittele paprikanpuolikkaat. Lisää kasvikset, tomaattimurska sekä tomaattipyree kattilaan ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Jatka hauduttamista noin puoli tuntia, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä.

Ripottele valmiin keiton pinnalle persiljaa.

Keittoa kannattaa keittää kerralla suuri kattilallinen. Siitä riittää syötävää suurelle joukolle tai pakastettavaksi kiireisten päivien varalle.

X