Reseptit

Helppo saaristolaisleipä

Helppo saaristolaisleipä on mainio tarjottava vaikkapa joulupöydässä, mutta maistuu vuoden ympäri. Saaristolaisleipä on myös oiva ruokalahja ystävälle.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Jorma Marstio

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

2

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Saaristolaisleipä

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2.5 dl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl ruisleseitä
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 7 dl (noin) vehnäjauhoja

vuokien voiteluun:

  • voita

leipien voiteluun:

  • siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmistusohje

Saaristolaisleipä leivotaan näin helposti:

Saaristolaisleipä on helppo leipoa tällä Teresa Välimäen reseptillä. Taikinasta syntyy kaksi saaristolaisleipää. Anna toinen leipä vaikka joululahjaksi ystävälle.

  1. Aloita leivonta ottamalla kaikki tarvittavat ainekset otetaan ajoissa huoneenlämpöön. Tasalämpöisillä aineksilla leivonta sujuu sutjakkaasti.
  2.  Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.
  3.  Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.
  4.  Paista saaristolaisleipä 175-asteisessa uunissa alatasolla. Aikaa kuluu noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
  5.  Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.
  6. Saaristolaisleipä maistuu erilaisten kalaherkkujen kanssa. Poimi reseptit graavikaloihin, ranskankermassa graavattuihin silakoihin ja pehmeään mätimousseen.

Katso myös Kotiliesi.fi: Portterilimppu

X