Helppo saaristolaisleipä
Helppo saaristolaisleipä on mainio tarjottava vaikkapa joulupöydässä, mutta maistuu vuoden ympäri. Saaristolaisleipä on myös oiva ruokalahja ystävälle.
Ainekset
Saaristolaisleipä
- 1 l piimää
- 50 g hiivaa
- 2.5 dl siirappia
- 2 tl suolaa
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl ruisleseitä
- 5 dl ruisjauhoja
- 7 dl (noin) vehnäjauhoja
vuokien voiteluun:
- voita
leipien voiteluun:
- siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)
Valmistusohje
Saaristolaisleipä leivotaan näin helposti:
Saaristolaisleipä on helppo leipoa tällä Teresa Välimäen reseptillä. Taikinasta syntyy kaksi saaristolaisleipää. Anna toinen leipä vaikka joululahjaksi ystävälle.
- Aloita leivonta ottamalla kaikki tarvittavat ainekset otetaan ajoissa huoneenlämpöön. Tasalämpöisillä aineksilla leivonta sujuu sutjakkaasti.
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.
- Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.
- Paista saaristolaisleipä 175-asteisessa uunissa alatasolla. Aikaa kuluu noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
- Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.
- Saaristolaisleipä maistuu erilaisten kalaherkkujen kanssa. Poimi reseptit graavikaloihin, ranskankermassa graavattuihin silakoihin ja pehmeään mätimousseen.
Katso myös Kotiliesi.fi: Portterilimppu
Kommentit
Hei Marika,
ohjeesta tulee kaksi leipää, kun jaat taikinan 1,5 litran vuokiin.
Terveisin,
Emmi Ruoka.fi:n toimituksesta
Kommentit
Mistä löytyy sellainen leipuri joka tekee 2 leipää,jos piimää on vain 1dl?Kysynpä vaan… Oiskohan 5dl piimän määrä?? Varmaan ”painovirhe” paholainen.
Teresan leivässä pitää olla 1 litra piimää
Moi! Onkohan ohjeeseen päässyt painovirhe paholainen. Pitäisikö piimää laittaa kuitenkin litra desin sijaan?
siis 1 dl piimää? onkohan virhe ohjeeessa?
Piimän määrä on väär ässä yksikössä dl pitäisi olla l.
Onko tuossa piimän määrässä virhe, vain yksi desilitrako? Pitäisi varmasti olla enemmän???
Nyt tainnut painovirhepaholainen iskeä. Piimän määrä väärä luultavammin pitäisi olla 1l eikä 1 d
Ihanko oikeasti nestemääräksi riittaa 1 dl?
hei onko piimän määrä todella 1 dl ???
Johan se on moneen kertaan tuossa yllä todettu, että nestettä 1 litra! Ohjeessa on kirjotusvirhe. On paras ja helppotekoisin saaristolaisleipä, mitä olen tehnyt. Ja olen tosiaan tehnyt niitä vuosien mittaan valtavan määrän.
Ohjeesta taitanee puuttua hiukan nestettä. Piimää kuuluisi olla 1 litra 1 dl:n sijaan?
Kovasti pieneltä näyttää nestemäärä…
Kun leipä laitetaan pariksi päiväksi tekeytymään, riittääkö et on leivinliinalla peitettynä vai pitäiskö laittaa esim muovipussiin ettei ihan kovetu?
Onhan se kumma juttu kun ei reseptiä saada korjattua! Tehkää nyt jotakin että desi/litramitta tulisi oikein!
Piimän määrän pitäis varmaan olla litra (l), ei desilitra (dl).
Teresa Välimäen saaristolaisleipäohjeessa täytyy olla virhe. Ohjeessa on ainoastaan 1dl piimää??
Huomasin saman, älkää vaan tehkö ohjeen mukaan. Pitää olla litra piimää.
No sehän on selvää että piimää tulee 1litra. Todella helppo tehdä ja onnistuu melko varmasti. Maukas leipä. Tein 2 annosta. Yhden leivän jätin itselle muut annoin lahjaksi. Leipä tuli syödyksi. Tuhtia tavaraa.
Ei ollut äitini huomannut käydä kommentteja lukemassa… kovasti ihmetteli tehdessään tuota piimämäärän vähyyttä. No, leivät meni pieleen ja mielipahaahan siitä aiheutui. Kuinka kauan voi mennä, että ohje saadaan korjattua?? Ei pitäis olla iso homma….
Hei. Piimää pitäisi laittaa 1 litra eikä vain 1 dl niin kuin reseptissä lukee. 😉
Hei
Resepti on nyt viimein tarkistettu ja korjattu.
Olemme pahoillamme virheestä aiheutuneesta harmista ja etteivät kommentit ole sattuneet silmäämme aiemmin.
Ruoka.fi:n toimitus/Leena
kuinka monta leipää ohjeesta tulee?
Hei Marika,
ohjeesta tulee kaksi leipää, kun jaat taikinan 1,5 litran vuokiin.
Terveisin,
Emmi Ruoka.fi:n toimituksesta
Tämä on ihan paras resepti, monen monta kertaa olen tehnyt ja aina onnistunut.
Hyvä ja helppo ohje vaikka vie aikaa. säilyy kaksikin viikkoa jääkaapissa.
Ensimmäistä kertaa taikina nousemassa,riittääkö 1,5tunnin paistoaika?
Hei, ohjeesta saa kolme hiukan pienempää leipää mikäli käyttää Eskimon pahvisia vuokia, joita paketissa on kolme. Kokeiltu on 👍
Olen tehnyt tällä reseptillä nyt monta vuotta joululeivät meille ja lähimmille sukulaisille. Kaikki tykänneet kovasti. Meillä ympäri vuoden löytyy tätä pakkasesta , 11 v. lemppari leipä joten tulee leivottua säännöllisesti tätä.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous