Reseptit

Jouluiset kierrepullat

Harva jaksaa enää leipoa pullaa. Nämä jouluiset kierrepullat ovatkin hyvä tuliainen jouluvierailulle vaikkapa kahvipaketin kera.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Kari Hautala/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

20

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Pullataikina

  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 2 kananmunaa
  • 150 g voita sulatettuna
  • n. 16 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 ½ dl fariinisokeria
  • 2 rkl piparkakkumaustetta
  • 2 dl puolukoita
  • 100 g raastettua mantelimassaa

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Koristeluun

  • sokerivesikuorrutetta
  • nonparelleja

Valmistusohje

1. Liuota kuivahiiva 42-asteiseen maitoon tai veteen. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kananmunat ja
vispilöi tasaiseksi. Mittaa kulhoon noin puolet jauhoista hyvin sekoittaen. Jatka jauhojen lisäämistä käsin ja lisää loppuvaiheessa myös sulatettu rasva. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä mutta on edelleen pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.

2. Vaivaa jauhotetulla pöydällä taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina 2–4 osaan. Kauli palat vuorotellen
suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, levitä päälle pehmeää voita, fariinisokeria, piparkakkumaustetta, puolukat ja
raastettu mantelimassa (raastaminen käy kätevästi, kun pidät mantelimassaa hetken pakastimessa ennen raastamista).
Kääri taikinalevy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta alkaen.

3. Leikkaa rullat 3–4 senttiä leveiksi viipaleiksi ja nosta ne sopivan kokoisiin muffinivuokiin. Anna kohota vielä noin 20 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa 15–25 minuuttia riippuen pullien koosta.

4. Koristele jäähtyneet pullat sokerivesikuorrutteella ja helminonparelleilla.

Katso myös:

Piparipullat, Ruoka.fi
Manteli-luumupulla, Ruoka.fi
Pähkinäiset joulupullat, Kotiliesi.fi

X